Zdroj: Max Schumann

Poďme sa pozrieť na modely určené nielen pre tých, ktorí hľadajú dostupné komponenty, ale aj pre náročných. Tieto sa nestratia ani na pretekoch alebo v skutočne ťažkom teréne.

V tomto roku značka SR SUNTOUR pripravila širokú škálu odpružených vidlíc rôzneho určenia vo zdvihu od 80 po 200 mm. A majú čo ponúknuť aj pre náročných jazdcov.

XC – maratón

V najviac športovej kategórii je v ponuke až 18 modelov vidlíc s názvami Axon, Epixon, Raidon, XCM, XCR a XCT.


Najvyššie postavená z nich je snom XC pretekárov a má označenie Axon Werx F RL-RC 15QLC-TI. Všetky Werx verzie sú ručne skladané s ohľadom na jazdcovu hmotnosť a osobné preferencie, použitím špecifických častí a osobitných úprav. Každá z nich vyniká vynikajúcou citlivosťou na malé nerovnosti a hladkým priebehom chodu v celom zdvihu. Táto vidlica vyhrala svetový šampionát, svetový pohár a tiež zlato v Londýne. Je skonštruovaná s filozofiou ľahkosti, rýchlosti a zároveň, aby spoľahlivo zniesla intenzívnu pretekársku sezónu. Je dostupná vo veľkosti pre 27,5" alebo 29" kolesá a vo zdvihu 80, 100 alebo 120 mm.

Nastaviť na nej môžete okrem tlaku vo vzduchovej komore aj veľkosť komory vymedzovaciou vložkou a predpätie. RL RC PCS patróna sa zase postará o nastavovanie zamykania z riadítok, odskoku a kompresie. Má dutú karbónovú korunku, karbónový hlavový stĺpik, 32 mm vnútorné nohy zo zliatiny A7050 so zlatou anodizáciou. Spodné nohy vidlice sú z karbónu s magnéziovou škrupinou v okolí titánovej 15 mm Q-LOC2 pevnej osky. Jej hmotnosť je 1 450 g a cena sa pohybuje okolo 1 270 €. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Ekonomickejšou verziou v rade Axon je model RL RC DS 15QLC. Pri hmotnosti 1 624 g a cene okolo 407 €, ponúka SR SUNTOUR vidlicu skonštruovanú z kovanej korunky, hliníkového stĺpika, 32 mm vnútorných nôh zo zliatiny A7050, so zlatou anodizáciou magnéziových spodných nôh s 15 mm Q LOC-2 pevnou oskou. Jej vnútro tvorí vzduchová patróna s nastavovaním veľkosti komory vymedzovaciou podložkou v jednej nohe a RL RC patróna s nastavovaním odskoku, zamykania z riadítok a nízkorýchlostnej kompresie v nohe druhej. Rovnako je ponúkaná vo zdvihoch 80-100 až 120 mm a pre 27,5 alebo 29" kolesá. Umožňuje použitie pneumatík až do šírky 2.4".

(Axon Werx F RL-RC 15QLC-TI / Axon RL RC DS 15QLC)

Vidlice Raidon sú v ponuke v troch verziách. Sú určené na široké spektrum XC a trailového jazdenia s dôrazom na trvácnosť, výkon a minimálnu nutnosť údržby. Sú ponúkané s možnosťou výberu hrúbky vnútorných nôh 32 a 34 mm. Raidon XC-LO-R je pre 34 mm nohy s 120-130 mm zdvihom a pre 32 mm verziu s 100-120 mm zdvihom. Verzia pre 29" kolesá umožňuje použitie pneumatík s hrúbkou 2.4" a pre 27,5" kolesá až do šírky pneumatík 3.0". Je skonštruovaná z kónickeho hliníkového stĺpika, kovanej hliníkovej korunky a magnéziových spodných nôh s použitím 9 mm osky alebo s možnosťou 15 mm osky. 32 mm verzia má zlatú úpravu vnútorných nôh a 34 mm zase čiernu anodizáciu. Čo sa týka vnútra a nastavení, jedna noha obsahuje vzduchovú komoru s nastavením predpätia, druhá zase patrónu s uzamykaním a nastavovaním odskoku. 34 mm verzia je vybavená odnímateľným blatníkom. Hmotnosť je 1 995 g a cena okolo 297 €.

Z kategórie XC ponúka SR SUNTOUR modelový rad XCR a konkrétne model 34 LO R AIR. Je to základná vzduchová vidlica určená na XC a trail. Je dostupná pre veľkosti kolies 27,5" a 29" vo zdvihoch 100, 120 a 130 mm. 29" verzia pojme 2,4" pneumatiky a 27,5" zase až 3,0" šírku. Nastavovať sa na nej dá predpätie, hydraulické zamykanie a odskok. Má kovanú hliníkovú korunku, ľahký stĺpik, magnéziové spodné nohy a umožňuje použitie brzdového kotúča do veľkosti 180 mm s uchytením direct mount. Vidlica tiež obsahuje integrovaný blatníček. Hmotnosť je 2 300 g a cena okolo 255 €.

(Rairon XC-LO-R / XCR 34 LO R AIR)

Enduro a all mountain

Tu SR SUNTOUR zaujme opäť širokou ponukou 11 vidlíc v radách Aion, AURON a DUROLUX.


Aion 35 BOOST RC PCS 15QLC je pre rok 2018 vynovená vidlica. Cieľom je stabilita, hladký chod a s cenovkou okolo 508 € aj výborný pomer ponúkaných vlastností a výkonu. Má novú RC PCS patrónu, na ktorej sa dá nastaviť nízko rýchlostná kompresia a odskok. Jej zdvih je vnútorne nastaviteľný v hodnotách 120, 130, 140 a 150 mm. Ďalej umožňuje nastaviť veľkosť vzduchovej komory použitím vymedzovacích podložiek a predpätia. Korunka je kovaná z hliníkovej zliatiny, vidlica má kónický hliníkový stĺpik, vnútorné 35 mm nohy s čiernou anodizáciou, magnéziové spodné nohy, 15x110 mm pevnú osku a nechýba integrovaný odnímateľný blatníček. V ponuke je verzia pre 29" aj 27,5" kolesá. 29" pojme pneumatiky do šírky 2,4" a 27,5" až do šírky 2,8". Hmotnosť tejto vidlice je 2 100 g. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Ďalšia vidlica AURON BOOST RC2 PCS 15QLC patrí k modelovému radu Werx, ktoré sú ručne skladané a nastavované podľa hmotnosti a požiadaviek jazdca. S novou patrónou PCS RC2 je zaručená vynikajúca citlivosť na malé nerovnosti a hladký chod v celom zdvihu aj pri dlhých a náročných zjazdoch. Táto vidlica je nastaviteľná na 130, 140, 150 a 160 mm. Spomínaná patróna PCS RC2 disponuje nastavovaním nízko aj vysokorýchlostnej kompresie a odskoku. V druhej nohe sa nachádza vzduchová komora s nastaviteľným predpätím a možnosťou zmenšenia vymedzovacími podložkami pre doladenie progresivity.


Konštrukcia AURON-u je z 35 mm hrubých vnútorných nôh z hliníkovej zliatiny s čiernou anodizáciou, kovanej korunky, spodných nôh z magnézia, kónického hliníkového stĺpika a 15x110 mm titánovej pevnej osky. 27,5" verzia zvládne pneumatiku šírky 2,8". S integrovaným blatníkom váži táto vidlica 2 120 g, a to všetko v cene okolo 530 €.

(Aion 35 BOOST RC PCS 15QLC / AURON BOOST RC2 PCS 15QLC)

Freeride a zjazd

Pre tieto disciplíny má v ponuke SR SUNTOUR päť vidlíc DUROLUX a RUX.


Najvyššia z enduro radu DUROLUX RC2 - 15QLC je určená na to najtvrdšie enduro zaobchádzanie plné náročných sekcií a skokov. Za približne 750 € je dostupná s nastaviteľným zdvihom vďaka vnútorným vymedzovacím podložkám 170, 160 alebo 150 mm. Nová patróna PCS prichádza s nastaveniami R2C2 vysoko a nízko rýchlostnej kompresie a odskoku. Jej šírka umožňuje použitie pneumatiky šírky 2,8" pri 27,5+ verzii a 2,6" pri 29. Veľkosť komory vzduchovej patróny sa dá nastaviť vymedzovačmi. Má dutú kovanú korunku, 36 mm vnútorné nohy z hliníkovej zliatiny v čiernej anodizácii, spodné magnéziové nohy a 15 mm titánovú pevnú osku. Samozrejmosťou je kónický krk z hliníkovej zliatiny a ku všetkému je na vidlici duálny odnímateľný blatníček. Váži len 2 095 g.

RUX RC2 PCS T DS je dostupná s cenou okolo 935 €. Je zo série Werx a bola skonštruovaná tak, aby uspokojila rôzne potreby - od výziev v štýle Red Bull Rampage, elitných DH šampionátov až po bežné „blbnutie“ v bike parku. 38 mm nohy sľubujú tuhosť a stabilitu a PCS RC2 patróna zase trakciu, kontrolu a pevnosť pri rýchlej jazde náročným terénom. Na rok 2018 bola celá vidlica ešte viac odľahčená o vyše 100 g. Jej zdvih je 200 mm, má novú patrónu PCS RC2, ktorá zaručuje vynikajúcu citlivosť na malé nerovnosti a priebeh chodu v celom zdvihu. Na nej sa dá nastaviť vysoko aj nízkorýchlostná kompresia a odskok. Veľkosť komory vzduchovej patróny sa dá nastaviť vymedzovačmi. Konštrukcia pozostáva z hliníkovej dutej a kovanej dvojkorunky, vnútorných 38 mm nôh s čiernou anodizáciou, o 80 g ľahších magnéziových spodných nôh a štandardnej Boost 20 mm pevnej osky. Jej hmotnosť je 2 820 g.


Práve na modeli RUX sa radoval už z troch víťazstiev Kurt Sorge na extrémnom podujatí Red Bull Rampage, ktoré tvorí viac než bežnú skúšku odolnosti. Naposledy triumfoval aj v ročníku 2017. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

(DUROLUX RC2 - 15QLC / RUX RC2 PCS T DS)

Všetky modely a ich presné špecifikácie nájdete na domovskej stránke výrobcu SR SUNTOUR. Informácie v slovenčine nájdete na stránke PAUL LANGE OSLANY.

[Foto na úvode: Max Schumann]

report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Pozvánka: Mesiac október - koniec sezóny je ešte ďaleko

Pozvánka: Mesiac október - koniec sezóny je ešte ďaleko

Vrchol pretekov už máme viac-menej za sebou, ale sezóna rozhodne nekončí.
Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Sú softshellové nohavice Virt II skutočne natoľko univerzálne ako vyzerajú? Aký typ cyklistu ich ocení najviac?
Video: Naše najobľúbenejšie oblečenie 2023 - MTB, cesta, gravel a enduro

Video: Naše najobľúbenejšie oblečenie 2023 - MTB, cesta, gravel a enduro

Aké kúsky oblečenia a výbavy nám zostali v pamäti po sezóne 2023?
keyboard_arrow_up