4. kolo Svetového pohára - Val di Sole takmer prinieslo radosť pre domácich

Víťaz síce zostal opäť rovnaký, ale rožky poriadne vystrčil niekto ďalší – teraz pre zmenu mladý Talian. A bol to súboj do posledných metrov.

Val di Sole sa stalo na pár dní mekkou horskej cyklistiky, a to doslova. Veľmi netradične sa totiž stretli na jednom mieste disciplíny ako zjazd, XCO a všetko doplnili ešte MS vo fourcrosse. Ak si ku tomu pridáte novovytvorený Short Track, výsledkom je skutočne poriadny mix a na svoje si musel prísť asi každý fanúšik MTB.

V sobotnom finále DH sa radovala medzi ženami Tahnee Seagrave z Anlicka a po tretí raz za sebou Francúz Amaury Pierron. Ten opäť trať doslova preletel a o 3 desatiny porazil Laurie Greenlanda z USA.


Short track

Disciplíny pre chrtov načal už tradične piatkový Short track alebo aj XCC. Teraz na jazdcov čakala skutočne náročná trať, najmä po fyzickej stránke, keďže na skrátenom okruhu nechýbal ani pomerne náročný kopec, ktorý vždy naťahoval štartovné pole. Medzi ženami sa opäť radovala Annika Langvad, ktorá zvláda v postate všetko, kam nastúpi. Či je to klasické XC, šprint alebo náročné maratóny a etapáky ako Cape Epic. Medzi mužmi to nebolo žiadne veľké taktizovanie, ale poriadna bitka, v ktorej nič nenechal náhode Mathieu van der Poel. Inak, pred pár dňami zvíťazil na domácom šampionáte na ceste, kde v záverečnom šprinte do mierneho kopca nedal nikomu šancu. Tu nastúpil v dlhšom stúpaní a Nino Schurter sa musel zmieriť s druhým miestom.


Výsledky XCC ženy elite:
  1. Annika Langvad (DEN, Specialized Racing) 21:36 min.
  2. Anne Tauber (NED, CST Sandd American Eagle) +0:05
  3. Alessandra Keller (SUI, Thomus RN Racing) +0:10

Výsledky XCC muži elite:
  1. Mathieu van der Poel (NED, CORENDON-CIRCUS CYCLOCROSS TEAM) 20:27 min.
  2. Nino Schurter (SUI, SCOTT-SRAM MTB Racing Team) +0:07
  3. Maxime Marotte (FRA, Cannondale Factory) +0:10

Nedeľné veľké finále

Na prvých priečkach sa veľmi často objavujú tie isté mená. Medzi ženami sa radovala v horúcom počasí a po dlhom čakaní Poľka Maja Wloszczowska. Naposledy totiž zdvihla ruky nad hlavu v roku 2012, aj keď stále patrí v podstate medzi úzku svetovú špičku. Už v zavádzacom kole sa totiž diali veci a najmä pád, ktorý poslal do nemocnice Anniku Langvad, či Lindu Indergand.


Všetko sa ešte viac otvorilo a na čele sa striedalo viacero pretekárok a každá skúšala svoje „šťastie“. Nechýbali Jolanda Neff, Pauline Ferrand Prevot, Emily Batty alebo nestarnúca legenda Gunn Rita Dahle Flesja. No v piatom kole si najsľubnejší náskok vytvorila Maja Wloszczowska. Tá svoje ťaženie dotiahla úspešne do konca, aj keď jej na päty najmä v poslednom kole poriadne šliapala Emily Batty – tá odsunula na tretie miesto Jolandu Neff.


Výsledky XCO ženy elite:
  1. Maja Wloszczowska (POL, Kross Racing) 1:30:51 hod.
  2. Emily Batty (CAN, Trek Factory) +0:09
  3. Jolanda Neff (SUI, Kross Racing) +0:30
  4. Pauline Ferrand Prevot (FRA, Canyon) +0:38
  5. Gunn Rita Dahle Flesja (NOR, Merida) +0:41

Medzi mužmi sa vedelo asi len jedno – že na špici bude určite Nino Schurter a jeho protivníkov možno len tipovať. Sam Gaze, ktorý vyhral úvodné kolo, sa v piatkovom šprinte držal najskôr na špici, ale potom doslova cúval, naopak Mathieu van der Poel zase doslova lietal. No a tradične svorka so stabilnou výkonnosťou v podobe Maxima Marotta, Stéphana Tempiera, Floriana Vogela alebo úplne nevyspytateľného Jaroslava Kulhavého. Lenže, zase to bolo nakoniec trošku inak.

Už po štarte sa nasadilo skutočne poriadne tempo a z neho sa rýchlo vyformovala trojica Schurter, MVDP a prekvapivo mladý Talian Luca Braidot. Lenže ten a neskôr aj MVDP postupne začali strácať. Nielen strácať, ale doslova cúvať začala dvojica z tímu s veľkým „S“. Kulhavý aj Gaze sa postupne prepadali, pričom Novozélanďan skončil až na celkovom 83. mieste. Kulhavý to dotiahol na 32. flek, ale so stratou takmer 5 minút.


A čo sa dialo na špici? Od polovice sa hnaný domácim prostredím a fanúšikmi začal ako prízrak drať dopredu mladý Talian Gerhard Kerschbaumer. Dve kolá do konca mu chýbalo na Švajčiara 10 sekúnd, v ďalšom už iba 7 a v tom poslednom sa dotiahol. Začal sa krásny súboj a rozhodovalo sa najmä v nájazde do posledného zjazdu, kde svoju silu opäť ukázal Schurter. Naletel tam ako guľa a svoju pozíciu udržal až do cieľa, no s vypätím všetkých síl.


Pripísal si tak už celkové 29. víťazstvo vo svetovom pohári a rekord Absalona sa začína otriasať . Kerschbaumer rozhodne nebol sklamaný a poriadne potešil domáce publikum a zrejme aj sám seba . Na treťom mieste dorazil Mathieu van der Poel, ktorý dlhú dobu bojoval v podstate osamote. Prekvapením bol aj štvrtý Brazílčan Henrique Avancini a pódium doplnil Florian Vogel.


Výsledky XCO muži elite:
  1. Nino Schurter (SUI, SCOTT-SRAM MTB Racing Team) 1:26:32 hod.
  2. Gerhard Kerschbaumer (ITA, Torpado Gabogas) +0:06
  3. Mathieu van der Poel (NED, CORENDON-CIRCUS CYCLOCROSS TEAM) +1:09
  4. Henrique Avancini (BRA, Cannondale Factory) +1:14
  5. Florian Vogel (SUI, Focus XC) +1:32

Všetky záznamy a rovnako výber najlepších momentov nájdete na stránke redbull.tv. Kompletné výsledky vo všetkých kategóriách nájdete na tomto odkaze.

Aj keď je teda víťazom opäť Schurter, rozhodne to nemal zadarmo a navyše prekvapil niekto ďalší. Cooper, Gaze, MVDP, alebo Kerschbaumer, skupinka mladých jazdcov sa stále rozrastá, čo na atraktivite len pridáva. Uvidíme, aký vplyv na to všetko bude mať vysoká nadmorská výška o týždeň v Andorre...

(zdroj fotiek: Bartek Woliňski, redbul.com)
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Horská cyklistika sa delí na viacero disciplín – od bežného lesného/asfaltového jazdenia do kopcov až po extrémne náročné zjazdy. Ktoré disciplíny poznáme a ako sa volajú?
Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Alchýmia s plášťami. bicykle, novinky alebo zaujímavé príbehy v rámci cross-country scény. Náročné podmienky vo vysokohorskej Andorre ich priniesli dostatok...
Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Zažiť vynikajúce výkony na vlastné oči a ešte sa aj dobre zabaviť. Aj o tom môže byť svetový pohár u susedov.
keyboard_arrow_up