Radi mixujete horskú cyklistiku a outdoor?

Mnohí z vás už zrejme o značke Karpos počuli, len ju nevedia presne zaradiť. Odkiaľ sa vzala, čo ponúka a v čom sa odlišuje si trochu priblížime v tomto článku.

Hneď na úvod treba povedať, že Karpos nevznikol ako úplne samostatná značka, ale postupne v rámci outdoorovej kolekcie Sportful. Ten asi netreba špeciálne predstavovať a neraz ste sa s ním stretli, pričom zrejme najväčšiu reklamu mu robí náš Peter Sagan. Postupom času sa oddelil a momentálne stojí v podstate samostatne s jasným cieľom - MTB a outdoor. Pod ním mám na mysli najmä beh, turistiku, ale aj náročné VHT, skialpinizmus, prípadne lezenie, a teda všetky dynamické a náročné aktivity v horách.


Z vlastnej skúsenosti viem, že týmto športom sa venuje viacero cyklistov, prípadne tam postupne smerujú a veľmi často narážajú na problém vhodnej výbavy. Karpos môže pomôcť veľmi dobre doplniť potrebnú medzeru, pričom množstvo výbavy sa dá veľmi dobre kombinovať v rámci viacerých športov. To platí najmä mimo hlavnej sezóny, kedy sa ochladí a už to nejde len v krátkom...


MTB kolekcia

Tým cyklistom najbližšia bude samozrejme MTB kolekcia, ktorá zahŕňa rôzne, najmä letné kúsky oblečenia – teda krátke voľné nohavice, dresy, návleky na ruky a nohy a tiež rukavice. Cyklistické oblečenie je vo svojej podstate veľmi špecifické svojím strihom, a to platí najmä pri výraznom športovom zameraní. Je robené tak, aby dokonale sedelo najmä v jazdeckej pozícii, s čím súvisia aj ďalšie detaily. Nie každému tento druh oblečenia na „bike“ môže sadnúť, s čim vie pomôcť práve Karpos. Celkový fit je stále zameraný športovo, takže bude sedieť aj štíhlejším jazdcom, no pritom sa nejedná o žiadne tesné, alebo naopak zbytočne „plandavé“ prevedenie. Príde mi ako rozumný kompromis, ktorý nijako neobmedzuje, a pritom sa človek cíti komfortne v stúpaní, na traili, ale aj v momente, keď sa od biku trochu vzdiali .


Funkčnosť a odolnosť

Je jedno, aký jazdecký štýl preferujete, stále sa pri pohybe budete potiť. Oblečenie je aj pri voľnejšom strihu stále robené s dôrazom na vysokú funkčnosť a zároveň dostatočnú odolnosť - nejaké to predieranie cez les a "ošlahávanie" konármi pri jazde nie je problém. Pritom je väčšina kúskov stále výrazne elastická – to platí najmä pre voľné nohavice, vďaka čomu nie je problém v nich absolvovať aj dlhé „šliapavé“ výlety. Celkovo sa hľadí viac na vysokú priedušnosť a ľahkosť ako na zbytočne robustné a nepoddajné materiály, ktoré pre väčšinu bežných MTB akcií nie sú veľmi potrebné.

Dôraz na detail a design

Čo si všimnete hneď po prvom ohmataní, je dôraz na detail – či už v rámci rozmiestnenia vreciek, zipsov, celkového prevedenia, ale tiež z hľadiska „zladenia“ v rámci kolekcie. MTB oblečenie (a v podstate celá táto divízia aj v rámci outdooru) je ladené vo výraznom talianskom duchu – teda zabudnite na pochmúrny štýl, väčšinou dominujú výrazné farby a v dave sa rozhodne nestratíte. Celkovo sú zvolené tak, aby sa pekne medzi sebou dopĺňali. Samozrejme, výhodou je aj fakt, že ste na biku viac viditeľný pri pohybe na ceste...


Multišport

Ako som písal vyššie, oblečenie je ladené univerzálne, a to platí v podstate aj pre MTB kolekciu. Voľné nohavice okrem výjazdov používam aj na beh, či turistiku, a to platí aj o dresoch. Vďaka vreckám tam mám miesto na drobnosti a pritom nemám pocit, že mi oblečenie vzhľadom na strih nesedí pri pohybe mimo bike.


Osobná skúsenosť

Dôvod, prečo písem tento článok je fakt, že mám s Karposom pomerne bohatú skúsenosť, a to najmä čo sa týka výbavy na beh, turistiku a skialpinizmus. Ako jeden z mála mi sedí strihom aj dĺžkou (to je čo povedať) a absolvoval som X výškových metrov snáď vo všetkých podmienkach a ročných obdobiach. Rovnako používajú materiály, ktoré fungujú a dávajú zmysel pre rýchly pohyb v horách v podstate za každých podmienok.


Tento článok je zameraný ako také stručné predstavenie a neskôr sa pozrieme aj na ďalšie špecifiká výbavy pre rôzne športy, ktorým sa bikeri radi venujú – prípadne by sa chceli a rozmýšľajú nad vhodnou výbavou.


Ako vždy platí, že dobre zvolené oblečenie vám bude efektívne slúžiť dlhú dobu a vďaka nemu si aktivity užijete naplno a takmer v každom počasí... doslova vás bude ťahať vyraziť von, čo považujem za ten najlepší efekt.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

VAUDE – a bude aj planéta celá, aj dobrodruh sýty

VAUDE – a bude aj planéta celá, aj dobrodruh sýty

Výrobcov, ktorí sa snažia zbytočne nedrancovať planétu a ponúkať nielen kvalitné, ale i ekologické produkty, síce nie je veľa, no postupne pribúdajú. Čím je VAUDE špeciálne?
Test: CRAFT Discovery Softshell - keď univerzálnosť rozhoduje

Test: CRAFT Discovery Softshell - keď univerzálnosť rozhoduje

Oblečenie od značky CRAFT je používané v armáde, ako aj vo svetovom pohári. Má teda overenú kvalitu, rovnako ako rozumnú cenovku. Ako funguje v praxi?
Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
keyboard_arrow_up