Displeje Bosch – aby ste mali všetko pod dohľadom

Občas je fajn vzdať sa aj toho mála elektroniky, ktorú so sebou nosíme na bicykel. Ak však hovoríme o elektrobicykloch, je dôležité vedieť, ako dlho nám ešte vystačí batéria. Prípadne, ktorý jazdný mód máme zvolený.

Bosch dodáva viacero displejov, ktoré sú „predĺženou rukou“ elektronických súčastí, teda motora a batérie. Vďaka nim môžete v pohodlí sedla, alebo aj mimo neho, sledovať aktuálny stav, či údaje za určité časové obdobie. Okrem nabitia batérie poskytujú aj funkcie, ktoré sa spájajú najmä s tradičným cyklo-počítačom. Celkovo štyri modely pokrývajú široké spektrum vybraných ukazovateľov. Pri poslednom, nazvanom Nyon, máte pocit, že sa vám dostáva všetkých informácií, ktoré môžete získať.


Purion – kompaktná jednoduchosť

Veľké displeje nie sú príjemné pre každého a za každých okolností. S tým súhlasí aj Bosch, ktorý prichádza s minimalistickým modelom, prinášajúcim menej, avšak najmä tie najdôležitejšie funkcie. Medzi ne patrí v prvom rade: úroveň dobitia, aktuálna rýchlosť jazdy, zvolený jazdný mód, dojazd, prejdená vzdialenosť jazdy a celková prejdená vzdialenosť.


Jednoduchý displej s veľkými číslicami a symbolmi je ľahko čitateľný. Možnosť zvoliť si časový interval, v ktorom vás bude počítač informovať o blížiacej sa prehliadke v servise, nie je na zahodenie. Aj asistencia pri tlačení bicykla, zatiaľ čo vy, kráčate popri ňom odbúra zbytočné ťažkosti.


Intuvia – intuitívna kontrola stavu bicykla

O niečo väčším bratom Purion-u je Intuvia. Ako už samotný názov napovedá, tento počítač bol vytvorený pre užívateľov, požadujúcich dostatok informácií, ale zároveň aj jednoduchosť a kompaktnosť.


4 tlačidlá umožňujúce resetovanie údajov prejdenej vzdialenosti a pod., vypnutie/zapnutie displeju, informácie a podsvietenie, sú dostatočnou výbavou v uliciach miest. Ľahko čitateľný displej nesklame ani na priamom slnku či naopak jeho nedostatku. Možnosť dobitia vlastného telefónu prostredníctvom USB konektoru, je pre mestského človeka veľké plus. Tak ako Purion, dokáže aj Intuvia pripomenúť nadchádzajúci servisný interval.


Kiox – vyrazte do terénu bez obáv

Elektrobicykle nie sú len doménou mestskej dopravy. Ich využitie nachádza svoje uplatnenie aj mimo nej, v kopcovitom a lesnom teréne. Kvôli tomu model Kiox obsahuje aj funkcie spájané s výkonnostnými zámermi jazdca. Medzi ne patrí napríklad meranie srdcovej frekvencie. Vďaka zabudovanému Bluetooth snímaču dokáže komunikovať so športovými meračmi, akými sú Polar H7 a iné.


Keďže na celodennom výjazde a v neľahkom teréne, môžete prísť do styku aj s menej priaznivými poveternostnými podmienkami, vodeodolnosť a ochrana Gorilla glass pred poškriabaním displeja, bude zaiste výhodou. Vyhotovenie displeja je už pokročilé, farebné, 1,9" široké prevedenie disponuje prispôsobeniu sa vonkajším svetelným podmienkam, podľa ktorých sa buď stmaví, alebo zosvetlí.


Uchytenie pozostáva z magnetického držiaku na riadidlách, na ktorý sa Kiox s ľahkosťou pripevní. Tak ako pri Intuvii, aj skrze neho je možné dobíjať mobilný telefón prostredníctvom USB rozhrania. Ak aj váš bicykel obsahuje 2 batérie, nemusíte sa strachovať. Kiox s funkciu DualBattery zvládne monitorovať obidve.


Nyon – všetko čo potrebujete a ešte viac

Pre skutočne technických nadšencov, vyžadujúcich od všetkých zariadení maximálnu funkcionalitu, je Nyon tou správnou voľbou.


Začneme postupne: jazdec si môže zvoliť z piatich jazdných režimov ten, ktorý najlepšie vyhovuje jeho aktuálnemu jazdeniu. Tie sa však dajú upraviť podľa vlastných preferencií.

Funkcie ako čas, rýchlosť, odporúčanie na preradenie rýchlostného stupňa, prejdenej vzdialenosti, dojazdu batérie či úrovne nabitia, to všetko máte po ruke.
Samotný vzhľad Nyonu môže byť modifikovaný farebnými kombináciami alebo usporiadaním jednotlivých funkcií.


Navigácia je silnou stránkou tohto zariadenia. Či už v meste, alebo na výlete, v neznámych častiach sa určite zíde dodatočná pomoc pri nasmerovaní. Použiť sa dá aj ako zaznamenávač trasy. Dodatočnou funkciou je zobrazovanie výškového profilu prejdenej trasy. Aj vďaka vnútornej, 8 GB, pamäti, dokážete uchovať rozličné informácie.


Elektrobicykel nemusí byť len dopravným prostriedkom, môže sa rovnako tak stať aj tréningovým nástrojom. Zlepšenie fyzickej zdatnosti umožňuje aj funkcia tréningu, pri ktorej zreteľne vidíte spálené kalórie, kadenciu pedálovania, aktuálnu rýchlosť, časové údaje, alebo aj výkon, ktorý podávate.


I keď Nyon plnohodnotne nenahradí mobilný telefón, dokáže ho aspoň čiastočne vynahradiť. Vďaka aplikácii Správy, môže jazdec prijímať správy aj počas jazdy, zatiaľ čo jeho mobil leží bezpečne vo vrecku. K ich prečítaniu však musíte zastaviť – bezpečnosť nadovšetko.


Akokoľvek sa rozhodnete, jeden z displejov môže byť súčasťou aj vášho elektrobicykla. Je už len na jazdcovi, akú úroveň funkcionality a jednoduchosti či komplexnosti, vyžaduje. Niekedy je dostatočné vedieť len stav batérie, inokedy zas by nebolo zbytočné, ak by sme vedeli, ktorou odbočkou sa dostaneme do cieľového miesta. Nuž, rozhodnúť sa musíte sami!
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Na čo prihliadať pri kúpe e-biku - nový vs. starý

Na čo prihliadať pri kúpe e-biku - nový vs. starý

Kúpa e-biku je v praxi komplikovanejšia, ako kúpa klasického bicykla. Čo všetko treba zvážiť? Oplatí sa kupovať e-bike z bazára?
Od základu: Elektrobicykle pre začiatočníkov a pokročilých

Od základu: Elektrobicykle pre začiatočníkov a pokročilých

Už dávno neplatí, že elektrobicykle sú novým trendom. Sú novou kategóriou cyklistiky a ich portfólio sa každou sezónou rozširuje.
E-novinky Canyon - evolúcia v plnom prúde PR článok

E-novinky Canyon - evolúcia v plnom prúde

Canyon na tento rok kompletne inovoval svoju ponuku horských elektrobicyklov. O ktoré modely ide? V čom sa líšia oproti predchodcom? Ako sú vybavené?
keyboard_arrow_up