Cestné bicykle na kotúčových brzdách do 2 500 €

Kotúčové brzdy sa usadili takmer vo všetkých kategóriách a veľmi často výrazne zvyšujú univerzálnosť použitia. Pozrite si niekoľko modelov, ktoré zároveň kombinujú aj dobrý pomer ceny a ponúkaných vlastností.

Výkon, spoľahlivosť za každých podmienok, alebo jednoduchá možnosť použitia širších plášťov sú jedny z hlavných argumentov pre nasadenie kotúčových bŕzd. To všetko výrazne zvyšuje univerzálnosť použitia bicyklov a mnohé „endurance“ modely sú v podstate aj bicyklami z kategórie gravel.

Superior X-ROAD TEAM COMP

Český výrobca bicyklov si pripravil cestný bicykel na karbónovom ráme s vnútorným vedením laniek, samozrejmosťou je karbónová vidlica. Hlavná rámová trubka pôsobí mohutným dojmom, a jej šírka sa dá využiť aj ako blatník pri nepriaznivom počasí, kde vás ochráni pred vodou z predného kolesa. Bicykel je osadený osvedčenou radou Shimano 105, ktorá už tradične odvádza kvalitnú prácu a to nielen na strane radenia, ale aj hydraulických bŕzd.

Kolesá sú z dielne DT Swiss, obuté na plášťoch Schwalbe šírky 700x35C. Konštrukcia umožní využiť gravel či cyklokrosové plášte, čo otvára viaceré možnosti. Ostatné doplnky sú od výrobcu ONE. Cena sa pohybuje okolo 2 067 €. Viac sa dozviete na tomto odkaze.



CTM Koyuk 1.0

CTM vstupuje do segmentu čoraz populárnejších gravel modelov základnou verziou Koyuk 1.0. Bicykel je postavený na hliníkovom ráme s karbónovou vidlicou. Na zadných vzperách sú predpripravené diery na osadenie nosičov batožiny, čo len podtrhuje dobrodružné zameranie. Geometria je ladená komfortne a umožní skutočne pohodlné výlety krajinou a rovnako dobre sa cíti ako na ceste, tak aj na prašných lesných spojkách.

Dizajn bicykla dolaďujú plášte od WTB v prevedení skinwall. Osadenie je komplet Shimano Sora, ktorá prešla výrazným redizajnom a vyzerá podobne ako jej súrodenci z vyšších kategórií. Celý komplet sa podarilo dostať na zaujímavú váhu 10,7 kg, čo nie je vôbec zlé. Cena sa pohybuje okolo 899,99 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.



Giant Contend SL 2 Disc

Značka Giant ponúka pre rok 2019 všestraný model cestného bicykla, ktorého základ tvorí hliníkový rám označovaný ALUXX SL-Grade Aluminium spoločne s karbónovou vidlicou. Geometria rámu má prvky pohodlnejšej Defy a pretekársky založeného TCR, čiže je to akýsi obojživelník pre cyklistov, ktorí spoznávajú krásy cestnej cyklistiky. Výrobca osadil bicykel komponentami Shimano Tiagra, o doplnky sa postaral už klasicky Giant svojou radou Connect vrátane kolies a tubeless plášťov.

Sedlovka Giant D-Fuse composit je zaujímavá svojím tvarom a samozrejme materiálom (karbón), čo umožní výrazné pohlcovania vibrácií, ktoré prejdú rámom k jazdcovi. Základom je sada Shimano Tiagra, hydraulické brzdy sú opäť pod taktovkou Giant v označení Conduct. Cena sa pohybuje okolo 1 249 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.



GT Grade Carbon Elite

Kultová americká značka GT predstavuje do sezóny 2019 v segmente gravel zaujímavý kúsok bicykla. Postavený je na karbónovom ráme s typickým trojuholníkom „tripple triangle“, ktorý spája sedlovú a hornú rámovú trubku. V karbóne je tiež vidlica a sedlovka. Tieto tri časti bicykla by mali zaručiť tuhosť celku spojenú s pohodlím pre rôzne druhy povrchu.

V prípade komponentov vsadilo GT na viacero značiek - o radenie sa postará Shimano so sadou Tiagra, kľuky sú v podaní FSA Gossamer. Brzdy dodalo Tektro a to hydraulické Hi/Rd s kotúčmi P160/Z140. Kolesá sú obuté na plášťoch WTB 700x32C. Cena sa pohybuje okolo 1 999 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.



LIV Avail SL 2 Disc

Bicykle testované a vyrobené pre ženy, aj to je synonymum pre značku LIV. Nielen dizajn, ale aj funkčnosť tejto značky vyrábajúcej pod krídlami Giantu je zárukou, že aj ženské pohlavie má možnosť jazdiť na bicykloch, ktoré spĺňajú ich požiadavky. Kvalitný hliníkový rám s jemným dizajnom, karbónovou vidlicou osadenou do OverDrive hlavového zloženia zabezpečujúceho presné ovládanie a tuhým masívnym stredom PowerCore, to je presne to, čo vystihuje bicykle od značky LIV.

Komponenty Shimano Tiagra s kotúčovými brzdami od Giantu sú zárukou presnosti a istoty pri jazde. Perličkou je možnosť vložiť do zadnej stavby snímač, ktorý vám bude prenášať údaje o jazde do vášho cyklopočítača na riadidlách a tým zaručí čistý dizajn bicykla. Cena sa pohybuje okolo 1 299 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.



Marin Gestalt X10

Ideálnym spoločníkom každého bikera je model Gestalt od kalifornskej značky Marin. Je konštruovaný tak, aby zvládol každodenný tréning a rovnako objavovanie nových cestičiek. Tomu napomáha ako pohodlná geometria, tak aj dostatok miesta pre široké pneumatiky. Základom je hliníkový rám zo zliatiny hliníka 6061, pričom nechýba vnútorné vedenie bowdenov, možnosť ľahkého uchytenia blatníkov (alebo batožiny pre bikepacking). Vidlica je celokarbónová a zvyšuje tak komfort prednej časti.

samozrejmosťou sú kotúčové brzdy a pevné osky. Pohon tvorí jednoprevodníková sada SRAM Apex v prevedení 1x10 s kazetou Sunrace v rozsahu 11-42 z. Množstvo doplnkov je z vlastnej dielne Marin. Cena sa pohybuje okolo 1 100 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.



Willier GTR Team Disc

Taliansky Wilier sa zameriava v prvom rade na dlhé hodiny v sedle a bude výborným spoločníkom pre jazdcov, ktorí hľadajú v prvom rade komfort. Má uvoľnenejšiu geometriu a karbónový rám spolu s vidlicou (Carbon Monocoque 46 Ton) sa postará o nepríjemné vibrácie. Navyše je možné využiť plášte do šírky 28 mm. Asymetrická zadná stavba pomáha lepšiemu prenosu sily a rozhodne vás nesklame ani pri rýchlych športových výjazdoch. Použitie kotúčových bŕzd poskytne spoľahlivé ovládanie.

V tomto prípade je použitá sada Shimano 105 s kompaktnými prevodníkmi 50/34 a s kazetou v rozsahu 11-30 z. Spomínané kotúčové brzdy nesú označenie BRRS505 a pracujú s rotormi o priemere 160 mm. Cena sa pohybe okolo 2 249 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.



Bianchi Impulso Allroad 105

Najstaršia značka má v ponuke model aj pre tých, ktorí nechcú len klasický cestný bicykel, ale požadujú najmä vysokú univerzálnosť. Či už sa jedná o klasický tréningový švih po asfalte, alebo prieskum okolitých štrkový ciest. Presne tam mieri aj Allroad postavený na hliníkovom ráme, ktorý dopĺňa karbónová vidlica. Konštrukcia umožní použitie až 40 mm plášťov a rovnako na tento model ľahko upevníte blatníky či nosiče. Brzdy Shimano BR-RS505 poskytnú vysoký brzdný účinok za každých podmienok.

Pohon je v rukách sady Shimano 105, ktorá kombinuje kompaktné prevodníky 50/34 s kazetou v rozsahu 11-34 z. Množstvo doplnkov je z vlastnej produkcie označenej ako Reparto Corse. Na výber je celkovo až z 9 veľkostí rámu. Cena sa pohybuje okolo 1 999 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.



Felt VR4

Americký špecialista na prácu s karbónom má v ponuke aj univerzálny model, vhodný takmer pre každú príležitosť. Jeho silnou stránkou je najmä pohodlie, čomu napomáha nielen geometria ale aj premyslené kladenie karbónových vlákien v ráme a vo vidlici. Nechýba ani možnosť použitia širokých plášťov, takže brániť sa nebude ani odľahlejším a štrkovým cestičkám. Pohon je kombináciou sady Shimano Ultegra (prehadzovačka, prešmykač) a kľúk FSA Gossamer (50/34), kazeta má rozsah 11-34 z.

Hydraulické brzdy Shimano 105 BR-R7070 ovláda radenie RS-505. Predstavec, riadidlá či sedlovka nesie označenie Devox, pričom tieto komponenty sú vždy volené s ohľadom na veľkosť bicykla. Cena sa pohybuje okolo 2 359 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.



Lapierre Sensium Carbon Disc

Francúzsky výrobca rovnako stavil pri modeli Sensium najmä na univerzálnosť a pohodlie. Je určený pre jazdcov, ktorí nepotrebujú agresívnu pozíciu, ale ďaleko viac ocenia komfort, pričom geometria sa hodí aj pre začiatočníkov. To ale neznamená, že by mu chýbali športové chúťky – ľahký karbónový rám dokáže výborne prenášať silu na pedál a pritom zostáva pohodlný tam, kde je potrebné.

Sada Shimano 105 ponúka kompaktné kľuky a kazetu v rozsahu 11-34 zubov. Riaditká a predstavec Lapierre sú hliníkové, sedlovka je ale karbónová a pomôže pri pohlcovaní nepríjemných vibrácií. Cena sa pohybuje okolo 1 999 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.



Orbea Terra H40-D19

Baskický zástupca je opäť z druhu obojživelníkov. Tento model sa dá využiť na pohodlné výlety po ceste, na prieskum v štýle gravel jazdenia a skúsiť na ňom môžete aj cyklokros. Znamená teda, že mu rozhodne nevadia ani náročné podmienky a to môže byť výhoda najmä pre celoročné jazdenie. Hliníkový rám je trikrát zoslabovaný a teda si zachováva nízku hmotnosť, samozrejmosťou je tapered stĺpik, vnútorné vedenie kabeláže a samozrejme pevné osky. Vidlica je už kompletne karbónová, čo znižuje hmotnosť a pridáva na pohodlí.

Prevody sú v rukách sady Shimano Tiagra 2x10 a klúk FSA Omega, kde nájdete prevodníky 32x48, čo je voľba umožňujúca zvládnuť rôznorodý terén. Brzdy sú hydraulické a nesú označenie Shimano RS405. Cena sa pohybuje okolo 1 560 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Presnú špecifikáciu modelov, prípadne detailné informácie o geometrii nájdete na stránkach výrobcov/dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Cestné bicykle do 3 000 € - prvé kilometre s radosťou PR článok

Cestné bicykle do 3 000 € - prvé kilometre s radosťou

Tritisíc eur je suma, za ktorú si už dokážeš zaobstarať naozaj slušný cestný bicykel. Aké modely stoja za zváženie?
Superior X-ROAD Team Issue – poctivý kus cestárčiny z rodiska Tatry

Superior X-ROAD Team Issue – poctivý kus cestárčiny z rodiska Tatry

Každý, kto začne s cyklistikou, sa po pár rokoch začne obzerať po serióznejšom stroji. Prečo si práve X-ROAD získal moje srdce?
Vyber si svoj cestný alebo gravel bicykel PR článok

Vyber si svoj cestný alebo gravel bicykel

V našom eshope nájdeš viac ako 250 bicyklov zameraných na jazdu po asfaltových, spevnených, či poľných a štrkových cestách. Pozri si menší redakčný výber z našej ponuky.
keyboard_arrow_up