Lapierre cestná kolekcia 2019

Aký cestný model si od Lapierre vybrať v roku 2019? Ktorý bude ten pravý a čím sa jednotlivé modely od seba líšia? Poďme sa pozrieť na aktuálnu ponuku.

Nezdá sa to, no výrobca bicyklov Lapierre je tu už cez 70 rokov. Ako značku „cesťákov” ho vnímame viac-menej od roku 2002, kedy začal spolupracovať s tímom FDJ a od tohto momentu prešla jeho cestná rada prirodzeným vývojom.


Je zrejmé, že spolupráca s profi jazdcami nie je postavená len na dodávaní vybavenia, inžinieri totiž jazdcom načúvajú a zapracovávajú ich návrhy a vylepšenia do reálnych bicyklov. V aktuálnej sezóne pokračuje dnes už zabehnutá značka cestného pelotónu v evolúcii svojej modelovej rady. Zachované zostáva aj logické rozdelenie celého portfólia do viacerých kategórií. Shaper sú bicykle do mesta a na fitness využitie.

Audacio a Sensium sú modely vhodné pre začínajúcich jazdcov, umožňujúce kvalitné trénovanie či absolvovanie maratónu. Xelius je vnímané ako top vrchárske náradie, s ktorým sa už ocitáme vo svete pretekov a vybavenia profíkov. K tomu patrí na vrchol i model Pulsium, zdôrazňujúci pohodlie a využívajúci klasiku. Aeromodel nesie názov Aircode a je určený na roviny, šprinty a spokojne i na triatlon.


Shaper

Klasický fitness bicykel, ktorý splní hneď viacero úloh. V pohode s ním vybehnete do mesta, prípadne na rodinný výlet, no nezľakne sa ani horšieho asfaltu alebo „polňačky". Nálepka Lapierre zaručuje kvalitu vo forme hliníkovej zliatiny použitej na ráme a osvedčenej výbavy Shimano.


Audacio

Keď sa už vnútorne naladíte na „cesťák", práve tento môže byť vďaka svojim výhodám vaším prvým „parťákom". Rýchlosť a počet prejdených kilometrov za jeden výjazd vás na začiatku prekvapia. Hliníkový rám zo zliatiny, ktorú značka už niekoľko rokov zdokonaľuje, vám bude poslušne slúžiť.


Sadu Shimano 105 vám zrejme netreba predstavovať, ide o technológie najvyššej sady v prístupnej podobe.


Sensium

Vitajte vo svete karbónu. Cestný bicykel, ktorý vám umožní absolvovať vaše tréningové jednotky, poslúži a podrží vás na cestnom maratóne či počas prvých pretekov. Výbava Shimano Ultegra aj vo verzii Di2 je často určená profesionálom, voliť môžete tiež kotúčové brzdy.


Kolesá DT Swiss 1800 Spline 23 celkom určite nie sú tým prípadom, kedy výrobca kvôli zníženiu ceny bicykla volí „no name” vybavenie. Tu stačí nasadnúť a jazdiť.


Xelius

Tento model vyhráva vrchárske etapy na Tour de France a pre jazdca je skutočnou odmenou. A je jedno, či mu dáte zabrať na niektorých z pretekov akejkoľvek kategórie alebo sa rozhodnete oceniť jeho kvalitu počas nedeľného švihu s parťákmi.

Tu už výrobca zapracováva posledné novinky z vývoja. Dokáže v ňom kombinovať extra tuhý stred, ktorý pomenoval PowerBox, a typické vrchné vzpery uchytené priamo do vrchnej rámovej trubky. To celé, samozrejme, s dôrazom na hmotnosť.


Komplexnosť modelu je doplnená karbónovými kolesami Mavic Ksyrium Pro Carbon SL a radiť môžete na sade Shimano Ultegra Di2. Disky už nie sú ničím výnimočným ani v tejto kategórii.


Pulsium

Ak zvažujete top model a staviate na dôležitosť pohodlia, je tu pre vás Pulsium. Nezáleží pritom na tom, či schopnosť „žehliť" nekvalitný povrch potrebujete pre úspech na klasikách alebo ste si len vedomý (ne)kvality ciest, ktoré na svoj výjazd používate.


Technológia SAT (Shock Absorption Technology) predstavuje elastomer, s ktorým sa docieli odpruženie zadnej rámovej časti. Tlmí vibrácie a pomáha vstrebávať nárazy. Vpredu slúži na rovnaký účel špeciálne tvarovaná vidlica.


Diskové brzdy sú logickou alternatívou. Ten, kto už niečo najazdil, jednoznačne zistil, ako dokáže pohodlie v sedle ovplyvniť celkový výkon.


Aircode

Aktuálne ju možno považovať za kategóriu bicyklov, v ktorej sa stretáva um celého odvetvia a ktorej zadaním boli rýchlosť, tuhosť a, samozrejme, aerodynamika.


Ak zvažujete tento model, nebojíme sa povedať, že máte množstvo popoludní strávených pred TV live prenosmi z top pretekov, v ktorých ste na vlastné oči videli, že model Aircode využívajú profíci univerzálne na šprinty, klasiky i zvlnené etapy. Má top vybavenie Shimano Dura Ace Di2 a adekvátne kolesá Mavic Cosmic Pro Carbon. Ťažko si priať viac...


Kross, ženy, elektrika...

Široká ponuka na rok 2019 obsahuje tiež populárne gravel náčinie s názvom Crosshill.


Myslelo sa však i na nežnejšie pokolenie, takže modelové rady Xelius, Sensium, Audacio a Shaper majú varianty upravené taktiež pre ženy. A to nielen svojím farebným prevedením, ale aj výberom špeciálnych komponentov.


Kategória e-bicyklov rastie asi najrýchlejšie, preto jej aj Lapierre venuje nemalú pozornosť a v časti cestných modelov ponúka hybridné prevedenie E-Xelius.


Kompletnú ponuku modelov na rok 2019 nájdete na stránkach slovenského zastúpenia značky Lapierre.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Vyber si svoj cestný alebo gravel bicykel PR článok

Vyber si svoj cestný alebo gravel bicykel

V našom eshope nájdeš viac ako 250 bicyklov zameraných na jazdu po asfaltových, spevnených, či poľných a štrkových cestách. Pozri si menší redakčný výber z našej ponuky.
Unboxing: Giant Revolt Advanced 3 - rýchly a flexibilný

Unboxing: Giant Revolt Advanced 3 - rýchly a flexibilný

Ľahký rám, možnosť prispôsobenia rázvoru kolies a mnoho ďalšieho. Ak sa nevieš rozhodnúť, či chceš na cestu alebo do terénu, Revolt „berie" oboje rovnako dobre.
Okruh plný stúpaní a výhľadov pod Veľkým Chočom

Okruh plný stúpaní a výhľadov pod Veľkým Chočom

Niekedy netreba ani veľký kopec, ale stačí niekoľko menších. Poďte s nami preskúmať stúpania na hranici Oravy a Liptova, ktoré viete skombinovať aj do pekného okruhu s množstvom výhľadov.
keyboard_arrow_up