Štvrté kolo EWS - turbulentný víkend v talianskom Val di Fassa

Štvrté kolo Enduro World Series v talianskom stredisku Val di Fassa prinieslo nečakané prekvapenia už pred samotným podujatím.

Po mesačnej pretekárskej pauze sa EWS presunula do vnútrozemia starého kontinentu. Tohtoročná sezóna sa zatiaľ niesla v znamení sucha, a vďaka týždňovej vlne horúčav bolo jasné, že ani štvrté kolo nebude výnimkou. Na pretekárov čakalo 5 rýchlostných skúšok, počas ktorých absolvovali prevýšenie takmer 3 500 metrov, extrémne teplo navyše podčiarklo náročnosť podujatia.


Zaujímavá zápletka však prišla už v týždni pred pretekmi. UCI najskôr priniesla vyhlásenie o ukončení dopingovej aféry Richieho Rude-a, aby pár dní na to prekvapila správou o pozitívnom dopingu doterajšieho lídra série Martina Maesa. Richie Rude sa vďaka tomu mohol po 8 mesačnej pauze opäť postaviť na štart, zatiaľ čo Maes dostal 90 dňový ban, a UCI mu anulovalo prvé dve víťazstvá v EWS z Nového Zélandu a Tasmánie. Príbeh o Maesovom dopingovom prípade však vzhľadom k okolnostiam paradoxne vyvolal vlnu solidarity. Belgičan bol pozitívne testovaný na Probenecid, ktorý mu bol predpísaný lekárom po úraze na pretekoch zo začiatku roka. Viac informácií o Maesovej dopingovej kauze nájdete na tomto odkaze (anglický text).


Prekvapivé rozuzlenie nakoniec priniesli samotné preteky. Najväčší hlad po víťazstve ukázal práve Američan Richie Rude (Yeti/Fox Shox Factory Team), ktorý zvíťazil s časom 00:35:28.35, a z piatich rýchlostných skúšok vyhral celkovo štyri vrátane Queen stage. Na druhom mieste sa umiestnil minuloročný víťaz série, Austrálčan Sam Hill (Chain Reaction Cycles Mavic) so stratou +19 sekúnd, a tretie miesto obsadil Francúz Florian Nicolai (Canyon Factory Enduro) so stratou takmer +26 sekúnd.


Premiérové preteky Enduro World Series absolvoval aj slovenský reprezentant Martin Knapec jazdiaci za CTM Racing team. Martin skončil v celkovom poradí na 74. mieste, pričom takmer celú štvrtú rýchlostnú skúšku odjazdil s defektom zadného kolesa. „Na svoje prvé preteky EWS som cestoval s cieľom otestovať si svoje schopnosti na pretekoch svetovej úrovne, predovšetkým zistiť, na čom som, ak sa snažím ísť bez tlaku na výsledok a hlavne pre radosť. Chcel som si nájsť tempo, v ktorom dokážem ísť celú trať, pretože je obrovský rozdiel medzi pretekmi u nás a EWS. Rýchlostné skúšky sú naozaj technické a náročné na kondičku. Tu som si potvrdil, že enduro je naozaj kráľovská disciplína, pretože jazdec potrebuje mať naozaj „z každého rožku trošku“. Na budúci týždeň ma čakajú preteky v Les Orres, kde je cieľom hlavne odjazdiť bez zranenia a čo najlepšie si rozložiť sily. Začať voľnejšie a na konci trochu popustiť uzdu, čo ale bude veľmi ťažké, keďže nás čaká 5000 m klesania.“


V ženskej kategórii opäť suverénne vyhrala Francúzka Isabeau Courdurier (Intense Mavic Collective) s časom 00:40:56.04, ktorá rovnako ako Rude vyhrala štyri z piatich rýchlostných skúšok. Na druhom mieste skončila so stratou +34 sekúnd Kanaďanka Andreane Lanthier Nadeau (Rocky Mountain /Race Face Enduro Team). Na treťom mieste sa so stratou +51 sekúnd umiestnila izraelská pretekárka Noga Korem (GT Factory Racing).


Maesova dopingová kauza mala samozrejme dopad aj na celkové poradie. Vďaka konzistentným výsledkom sa na prvom mieste drží Florian Nicolai, druhý je Sam Hill a pódium uzatvára Ed Masters. Medzi ženami vďaka štyrom víťazstvám vedie Isabeau Courdurier pred Noga Korem a Morgan Charre.

Budúci víkend, 6. a 7. júla, sa kolotoč EWS presúva do francúzskeho strediska Les Orres. Začiatkom augusta potom pokračuje americká časť série pretekmi vo Whistleri a v kalifornskom meste Northstar.


Celkové výsledky nájdete na tomto odkaze.

Zdroj fotografií: enduroworldseries.com
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Bajkula Bratislavské enduro - dôkaz, že enduro neupadá?

Reportáž: Bajkula Bratislavské enduro - dôkaz, že enduro neupadá?

Posledné kolo SPEN sa konalo 15. októbra v Malých Karpatoch. Po zrušenom predošlom kole, ktoré malo byť v Mýte pod Ďumbierom, si jazdci prišli zmerať sily práve na traily TBK v Bratislave.
Reportáž: Nádherný záver Hornonitrianskej Enduro Série v Bojniciach

Reportáž: Nádherný záver Hornonitrianskej Enduro Série v Bojniciach

Organizátori štvrtého a zároveň posledného kola ročníka 2023 si pre endurochtivých pretekárov pripravili štyri rýchlostné skúšky s celkový prevýšením takmer 700 metrov.
Reportáž: Enduro v puberte alebo Scott Enduro Race 2023

Reportáž: Enduro v puberte alebo Scott Enduro Race 2023

Číslo 13 je magické a presne taký bol aj ďalší ročník Birell BikeFestu v Kálnici. Od počiatkov tejto najväčšej cyklistickej udalosti (nielen na Slovensku) sa jej zúčastňujem a nebolo tomu inak ani tento rok.
keyboard_arrow_up