Ebike, ktorý nepadá

Čo by ste povedali na ebike, ktorý pracuje so stabilitou a jazda na ňom je bezpečnejšia? V Nemecku sa možno čoskoro stane skutočnosťou.

Ako pri vývoji bicyklov vybavených ABS, o ktorých sme sa bavili minule, aj v tomto prípade ide o modely určené predovšetkým pre mestské elektrické bicykle a cieľovou skupinou sú seniori, prípadne osoby so zníženou pohyblivosťou.

Prečo bicykle padajú a hľadaniu riešení, ako tomu zabrániť, zasvätil doktor Arend Schwab pätnásť rokov života. Vypracovali matematický model vychádzajúci z 25 fyzikálnych parametrov, skonštruovali prototyp s automatickou kontrolou riadenia a čuduj sa svete, bicykel nepadá.


Nie tak úplne, že by ste ho mohli nechať stáť pred obchodom, ale systém dokáže udržať bicykel vo vzpriamenej polohe aj pri rýchlosti 4 km/h, čo môžeme považovať za významnú pomoc. Nemecké mozgy sa zhodujú v tom, že v elektrobicykloch sa bude postupne používať čoraz viac technológií, ktoré sa dnes používajú v automobilovom odvetví.


Ebike s názvom Gazelle je zatiaľ stále len prototypom, dnes sa ešte nevie, kedy sa dostane do predaja a začne brázdiť ulice miest. Na pohľad to ešte vyzerá kadejako, ale možno o pár rokov budeme mať v rukách na test bicykel, s ktorým sa nebude dať padnúť. To by pre seniorov mohla byť parádna informácia. Už to celé len doplniť asistentom na jazdu v pruhu, aby nebehali krížom krážom po cestách.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Majo3xIII 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Di2 Frankenstein - skúsenosti a postrehy s inštaláciou

Di2 Frankenstein - skúsenosti a postrehy s inštaláciou

Veľa cyklistov to asi pozná. Príde nejaká nová vychytávka a nám sa už v hlave premieta, ako by sadla na náš milovaný stroj a aký by bol život s jednou obličkou...
Video: Ovládaš cestný bicykel alebo on teba? Jazda, brzdenie, rovnováha a skoky

Video: Ovládaš cestný bicykel alebo on teba? Jazda, brzdenie, rovnováha a skoky

Kto ovláda tieto veci, nielen na cestnom bicykli, jazdí bezpečnejšie, na pohľad bežné veci je dobré poznať, či jazdí cyklista sám alebo v skupine.
Rozhovor: Klub Žiletky.cc z Bratislavy – keď jazdenie nie je iba o pretekaní

Rozhovor: Klub Žiletky.cc z Bratislavy – keď jazdenie nie je iba o pretekaní

Klub Žiletky.cc, pôsobiaci v Brne a Bratislave, je kolektív milovníkov jazdenia, ktorí majú radosť z pohybu, skupinové jazdenie, ale posledný rok aj súťaženie.
keyboard_arrow_up