Sumár Giro d’Italia 2019 – debutové víťazstvá a prekvapenie na záver 

Boj o ružový dres – takto sa zvykne taliansky etapák označovať. Skutočne je tomu tak. Boje prebiehajú v každej etape a chvíľkové zaváhanie môže stáť lídra konečné víťazstvo.


Nečakané víťazstvo Ekvádorca

Pred vstupom do Gira sa viedli rôzne polemiky o, v tej dobe ešte len o rysujúcom sa víťazovi. Už úvodná časovka nás utvrdila o Rogličovej skvelej forme, keď zdolal zvyšok poľa o celých 19 sekúnd. Ružový dres bol jeho až do 6. etapy. Dôležitým momentom bola až 14. etapa, kedy sa 26-ročný Carapaz zaslúžil o zisk etapy s náskokom vyše minúty a pol na ostatných lídrov. Od tejto chvíle už svoju korisť nepustil. Ani posledná individuálna časovka, napriek strate 1:12 na prvého Haga, už nič nezmenila. Carapaz uhájil ružový dres pred neúnavným Nibalim a Rogličom, ktorý si v poslednej etapy vymenil miesto s Landom.


Početné výhry u úniku



Pred každou etapou existuje možnosť dvoch scenárov: buď sa víťaz nájde v úniku alebo to ostane na pelotóne. Tohtoročné Giro prialo obom možnostiam, avšak prvej z menovaných predovšetkým. V rýchlosti by sme mohli spomenúť etapu č. 16, 17, 18. 19 a nakoniec aj 20. Zaujímavou sa stala prostredná z nich – osemnásta. Po vyše 200 km v úniku dokázala trojica čelných jazdcov odolať aj pelotónu až do takej miery, že Cima z úniku doslovne „unikol“ zozadu šprintujúcemu Ackermannovi len o desatiny sekundy.



Mládežnícka súťaž o biely dres dozaista nebola nudná

Súčasne s celkovou klasifikáciou sa poslednou etapou uzavrela aj klasifikácia jazdcov do 25 rokov. Snáď najžiarivejšou osobnosťou tejto súťaže bol M. A. Lopez. Mladý Kolumbijčan bol viditeľný najmä v poslednom týždni, kedy sa dokonca snažil o posun k zisku ružového dresu. V jeho pätách bol však iba 21-ročný P. Sivakov – rovnako ambiciózny mladík, ktorý svoju silu predviedol prednedávnom na Tour of Alps, kedy bral celkové prvenstvo. Pred poslednou etapou bol rozdiel medzi týmito dvoma pretekármi menej než minútu, avšak Sivakov dokázal v závere okresať tento náskok Lopeza len na 1:30, čím spečatil konečný stav. Tretí v poradí bol H. Carthy.

Prečo cyklisti nemajú radi niektorých divákov?


Obrázky z televízie, kedy vidíme tisíce fanúšikov, tvoriacich takmer nepriepustný koridor, ktorý sa otvára až tesne pred príchodom jazdcov za zvuku neutíchajúcich pokrikov, dokáže vyvolať priam husiu kožu. Sú však chvíle, kedy je to naopak. M. A. Lopez si overil túto negatívnu stránku „fanúškovstva“ na vlastnej koži, a to v momente, kedy to najmenej potreboval. V 20. etape pri nástupe z pelotónu, kedy sa dopredu vydal Lopez, Nibali, Landa a Carapaz, narazil Lopez do jedného z neopatrných divákov, čím stratil možnosť získať potrebné sekundy na zlepšenie celkovej pozície alebo možnosť bojovať o etapu. Lopez diváka v hneve aj trochu "prefackal", čo vyvolalo rôzne diskusie na túto tému...


Najťažšie stúpania 

Aké by to bolo Giro bez monumentálnych kopcov? Aj keď boli organizátori nútení odvolať prejazd cez Passo di Gavia, nahradili ho o nič menším Mortirolom – stúpaním hodným svojho mena: 11-percentný priemer počas 12 km (!). Niet sa preto čomu čudovať, že v tejto etape vznikali rozhodujúce nástupy: Nibali sa dokázal oprostiť od Rogliča, Yatesa a iných. Navyše si jazdci v etape č. 13 museli poradiť s výjazdom na Lago Serru: aj keď bol priemerný sklon „len“ 5,4 %, dĺžka 27,5 km hovorí za všetko.

Giro je už za nami. Teraz nás čaká niekoľkotýždňová pauza pred Tour de France. Síce sme na talianskom etapáku videli ochudobnené pole o niektorých svetových jazdcov, no zrejme aj vďaka tomu je talianske podujatie vždy o niečo viac otvorené a vzrušujúce.

Zdroj: FB/Giro dItalia
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Prepisovanie histórie a množstvo smoly - aj toto bolo Giro d'Italia 2022

Prepisovanie histórie a množstvo smoly - aj toto bolo Giro d'Italia 2022

Giro som si v poslednej dobe obľúbil viac ako Tour a to už je čo povedať. Aké prekvapenia a senzácie nám priniesol tento ročník?
Tour de France 2023 - vzostupy a pády (2. časť)

Tour de France 2023 - vzostupy a pády (2. časť)

Druhý blok Starej dámy nás z Centrálneho masívu previedol do Álp. To znamená jediné – krásne vrchárske súboje, divoké zjazdy... a, samozrejme, niekoľko prekvapení.
Giro d'Italia 2023 - najťažšia edícia za posledné roky?

Giro d'Italia 2023 - najťažšia edícia za posledné roky?

Giro d’Italia opäť nesklamalo a ukázalo, prečo je hodné sledovania. Myslím, že takýto priebeh však tri týždne pred príjazdom do Ríma neočakával nikto...
keyboard_arrow_up