Pripravte si svoje tipy, Vuelta začína už tento víkend!

Sezóna cestnej cyklistiky vyvrcholí v septembri tak v podobe etapových pretekov La Vuelta, ako aj majstrovstvami sveta v anglickom Yorkshire. Práve španielske podujatie rozhodne o novom nositeľovi červeného dresu. Kto ním bude?

Už zajtra 24. augusta vyrazia pretekári z pobrežného mesta Torrevieja na juhu krajiny. 21 etáp pokryje takmer každý kút – kopce na severe, ale aj nejakú tú „rovinu“ v centrálnej časti. Po sedemdesiatyštvrtýkrát sa bude bojovať na poslednom etapáku sezóny.

Do Pyrenejí príde pelotón nabitý hviezdami

Napriek vyťaženosti počas celej predchádzajúcej sezóny nebude mať núdzu o kvalitných pretekárov. Po Tour de France sa do Španielska presunú hviezdy Movistaru – N. Quintana a A. Valverde. Doplní ich aj víťaz Gira, R. Carapaz.

Proti nim bude stáť nešťastný J. Fuglsang, ktorý musel z Tour odstúpiť kvôli pádu. Okrem nich uvidíme aj R. Urána, alebo Rogličového kolegu, S. Kruijswijka – tretieho muža tohtoročnej Tour de France. Podpíše sa pod nich únava z francúzskej Starej dámy, alebo práve naopak, pomôže im to rýchlejšie sa dostať do pretekárskeho tempa?


Trať je šitá pre vrchárov, respektíve klasikárov

Ako sme si už v prípade Vuelty zvykli, jej profil je neustále poznačený túžbou organizátorov buďto stúpať alebo klesať. Niektorí jazdci sa práve preto, že sa počas itineráru nenájde jeden „voľnejší“ deň s možnosťou oddýchnuť si, dobrovoľne nehlásia na tento etapák. Výnimkou nie je ani tento ročník – v každej etape sa nachádza aspoň jedno hodnotené stúpanie. A ak aj nie, ako napríklad v 17. etape, neustále sa meniaci profil vyčerpá „čistokrvných“ šprintérov ešte skôr, než si budú môcť utvoriť pozície pred cieľovým finišom. Aj preto sa v týchto etapách favorizujú klasikárske typy – Z. Štybar, P. Gilbert či J. Degenkolb a D. Teuns.


Predvedie Roglič hviezdny „comeback“?

Najvyššie sa radí P. Roglič, ktorý sa zúčastnil Gira, avšak nedokázal vystúpiť až na najvyšší stupienok – a to aj vďaka pádu. Navyše sa počas nasledujúceho obdobia až do začiatku Vuelty nezúčastnil na žiadnych pretekoch s výnimkou národného šampionátu, kde skončil štvrtý. Počas uplynulých týždňov sa navyše pripravoval v horskom prostredí Sierry Nevady, spojenom s aklimatizáciou na náročné kopce čakajúce v Španielsku. 4. miesto na Tour v roku 2018 a 3. miesto na Gire 2019 predznamenáva, že Vuelta by mala byť ďalším krokom k vytúženému prvenstvu. Navyše v spoločnosti Kruijswijka bude mať v kopcoch silnú oporu (alebo žeby to bolo naopak?).

Pozor na individuálnu časovku!

Deň po prvom voľnom dni si jazdci vyskúšajú, ako sa v poslednom čase „skamarátili s kozou“. Predovšetkým tí, ktorí budú mieriť k celkovému víťazstvu, nesmú v tejto kľúčovej etape poľaviť. Trať v okolí Pau je často vystavená nepriazni počasia vo forme protivetra. K tomu môžeme pridať ešte dĺžku 36,1 km. V neposlednom rade je to aj profil – dva strmé kopce i keď s krátkym trvaním budú znamenať veľa – prvý hneď po štarte s 2 km a priemerom 7,3 percenta, druhý v polovici trate, 1,7 km s 5,9 percentami. Predvedie Roglič svoju extratriedu v tejto disciplíne?


Ktoré zo stúpaní potrápi pretekárov najviac?

Výber z tejto prestížnej kategórie, ktorá má v harmonograme Vuelty veľmi hojné zastúpenie, nie je určite ľahký. Ak prihliadneme len na samotné parametre, bez predchádzajúceho priebehu etapy alebo celých pretekov, lós padne na stúpanie na Santuario del Acebo – 7,9 km s priemerom 9,7 percenta. Maximá v tomto kopci dosiahnu „len“ 12 percent.

Vzhľadom na to, že sme pred niekoľkými rokmi zažívali vlny 22 % kopcov, táto Vuelta jednoznačne poľaví (aspoň pre nás ako divákov). Najťažšou etapou bude asi tá s číslom 15 – 3 stúpania – dve prvej kategórie a tretie „especial“ s 17,8 km a priemerom 6,2%.


Tímová časovka? (Takmer) istý víťaz

Prvá etapa, teda prológ, bude patriť tímovej časovke. Síce krátka trať s dĺžkou 18 km nemusí vytvoriť veľké rozdiely, ale stále dokáže čo-to pridať na konto uchádzača o celkové víťazstvo. Dominantným tímom je Jumbo-Visma, v ktorom je tak P. Roglič, S. Kruijswijk a ich „domestici“ par excellence – T. Martin, G. Bennett či R. Gesink. Proti nim nebude stáť Ineos v ich klasickej zostave. Rovnako tak Movistar nemá v svojich radoch silné postavy časovky. Toho dôkazom bolo aj 17. miesto v druhej etape Tour de France.


Čakajú nás tri týždne tvrdých kilometrov v teplom Španielsku. Predpovedať víťazov sa môže javiť ako jednoznačný tip, avšak cyklistika je nepredvídateľná. Užime si preto posledných 21 etáp tohtoročnej sezóny naplno!

Zdroj fotografií: FB/LaVuelta, FB/Jumbo-Visma
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Vuelta a Espaňa 2022 - mladá krv opäť úraduje

Vuelta a Espaňa 2022 - mladá krv opäť úraduje

Úprimne sa rovno priznám, že Vuelta nikdy nefigurovala medzi pretekmi, na ktoré by som „čumel“ od začiatku do konca s tvárou prilepenou na televízore, vždy sa mi ušlo len pár etáp.
Tour de France 2023 - vzostupy a pády (2. časť)

Tour de France 2023 - vzostupy a pády (2. časť)

Druhý blok Starej dámy nás z Centrálneho masívu previedol do Álp. To znamená jediné – krásne vrchárske súboje, divoké zjazdy... a, samozrejme, niekoľko prekvapení.
Príbeh o tom, ako sa obrovské očakávania dokážu zvrtnúť v solídny prepadák

Príbeh o tom, ako sa obrovské očakávania dokážu zvrtnúť v solídny prepadák

Jarná časť World Tour sezóny sa pomaly chýli ku koncu a blížia sa Grand Tours. Je načase bilancovať – hoci asi nie tak, ako by sme chceli…
keyboard_arrow_up