Reportáž: Pumpcup Laskomer – vypumpované zážitky

Pumptrack ako športová disciplína zažíva veľký rozmach a obľúbenosť medzi cyklistami. Či už pre zvýšenie fyzickej kondície alebo ovládania bicykla.

Dôkazom toho je aj vysoká účasť zhruba 100 pretekárov na finálnom piatom kole Pumpcupu, ktorý sa konal 17. 8. 2019 v Laskomeri pri Banskej Bystrici.

V sobotu 6:30 h ráno nastavený budík oznámi, že je čas. S priateľkou nakladáme bicykle, oblečenie a náradie pre prípad nejakej poruchy, následne vyrážame smer Banská Bystrica. Cesta ubehne celkom rýchlo a bez nejakého zdržania. Pred Banskou Bystricou odbočujeme smer Adamov. Po pár kilometroch a uisteniach, že ideme správne, sa cesta celkom zúžila na niečo viac ako jeden jazdný pruh. Hovoríme si, to už je isto jednosmerka. Nebola. Prichádzame do nášho cieľa cesty, kde nás organizátor usmerňuje ako máme zaparkovať. Máme dobrý čas 9:00 h, takže stíhame pár tréningových jázd pred pretekmi, kým nebude na trati veľa trénujúcich. Ideme sa zaregistrovať a obzrieť trať.


Nielen preteky pumptracku

Bývajú zvyčajne 3 druhy pumptrackov – asfaltové, hybridné (asfalt + hlina) alebo hlinené. Tento pumptrack bol hlinený. Otvorený bol 30. 6. 2018 a je v správe Kolesom o.z. Vytvoril ho Roman Kaločay s partiou z Bikeingu. Súčasťou pumptracku bola aj dirtová dráha (lajna), na ktorej borci súbežne s pretekmi pumptracku ukazovali svoje triky a súťažili o najlepší trik a prejazd celej trate.


Ako býva na Pumpcupe zvykom, štartuje sa z BMX rampy s možnosťou prišliapnutia do pedálov. Trať bola výborná a rýchla, klopenky aj výjazdy čisté a plynulé. Už iba nájsť tú správnu a najrýchlejšiu stopu. Prvá časť tréningu je na trati rozdelená do časových blokov podľa kategórií. Neskôr si každý pretekár opäť podľa určených blokov môže natrénovať štart z BMX rampy. Po tréningoch bola malá pauza na drobné úpravy trate pred pretekmi, ktorú vyplnila zaujímavá súťaž v dual speed triale. Je to druh cyklotrialových pretekov dvoch jazdcov súčasne na identických tratiach, pričom je hodnotený čas prejazdu cez prekážky. Súťažili malí aj veľkí, bolo sa načo pozerať.


Ide sa na to

O asi 12.00 h začali preteky pumptracku. Súťažiaci boli rozdelení do kategórií podľa veku. Odrážadlá 0-4, mini 5-7, junior 8-11, 12-15, elite 16-19, 20+, ženy 8-16 aj 17-20, 21+ a nakoniec masters 36+. Preteky sa idú na dva merané časy, pričom ten lepší sa berie ako výsledný. Prvé kolo pretekov otvorila a aj uzavrela kategória odrážadiel, ktorú aj zároveň vyhodnotili pre nízky vek štartujúcich a povinný oddych. Počas vyhodnocovania výsledkov prvého kola a úpravy trate na finálne jazdy, mali jazdci na svojich dirťákoch možnosť predviesť svoje schopnosti na dirtovej dráhe pred hodnotiacou komisiou, ktorá z nich vybrala tých najlepších na finálne jazdy.


Po rýchlom občerstvení a výbornej káve bolo odštartované druhé a zároveň posledné kolo Pumpcupu tohto roku. Štartovalo sa v opačnom poradí ako sa pretekári umiestnili v prvom kole. Každý sa snažil dať zo seba čo najviac, veď kto by nechcel stáť na stupni víťazov. Samozrejme že druhé kolo bolo ešte zaujímavejšie a časy sa skracovali. Po poslednej jazde a čakaní na výsledky Pumpcupu začala finálna jazda dirtu. V semifinále sa jazdci iba zahrievali ale vo finále to roztočili naplno. Triky padali jeden za druhým – beko, 360, tail whip, condor a iné. Bola to krásna ukážka ovládania tela a bicykla.


Tréning vo vzduchu

Ďalšou atrakciou tejto výbornej akcie bol vzduchový vak na trénovanie trikov. Kto mal chuť a hlavne odvahu, mohol vyskúšať a zdokonaliť svoje schopnosti ovládať bicykel vo vzduchu. Polety boli parádne, no niekedy aj kuriózne. Dokonca sa jednému odvážlivcovi podarilo pri skoku ulomiť pedál. Našťastie všetko dopadlo dobre a nikto sa vážne nezranil.


Ako to dopadlo

Po vyhodnotení časov jazdcov nastal čas vyhlásiť víťazov Pumpcupu.

Elite 20+
3. Adam Haviar 2. Martin Krnáč 1. Filip Čilík

Ženy 21+
3. Zuzana Osvaldová 2. Natália Bírová 1. Kristína Niková

Masters 36+
3. Robo Kubička 2. Braňo Repiský 1. Peter Lichner

Odrážadlá 0-4
3. Lukáš Bíro 2. Matej Tomáš 1. Oliver Rolinec

Mini 5-7
3. Šimon Fric 2. Samuel Cvik 1. Adrián Sulan

Junior 8-11
3. Leonard Mandzi 2. Filip Repiský 1. Adrián Pastucha

Ženy 8-16
3. Hanka Pastuchová 2. Nelka Maršalová 1. Timea Vévodová

Junior 12-15
3. Paťo Puka 2. Aleš Ševčík 1. Martin halás

Elite 16-19
3. Adam Chalmoviansky 2. Sebastián Feller 1. Lukáš Potančok


Novinkou Pumpcupu oproti minulému roku sa stalo žrebovanie o dirtový bicykel Befly Air na každom jednom podujatí tejto série. Vyžrebovaný výherca s neskrývanou radosťou prevzal svoj nový stroj. Vyvrcholením podujatia a zároveň celej série piatich pretekov Pumpcupu bolo vyhlásenie King of Pumpcup. Minuloročný King Filip Čilík bol zosadený mladou hviezdou Lukášom Potančokom. Zábava pokračovala skokmi do vzduchového vaku a koncertami viacerých kapiel.


Rád by som poďakoval Bike Racing Slovakia za výborne zorganizované preteky aj celú sériu Pumpcupu. Dúfam, že nasledujúca sezóna bude ešte lepšia a rozšíri sa na viac kôl Pumpcupu.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Pumpcup 5 - Laskomer BB

calendar_today 17.08.2019
format_list_numbered 5. kolo - Pumpcup
label Časovka
place Banská Bystrica (Slovensko)

clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Liptov Ride 2024 – najťažší dojazd v stúpaní u nás?

Liptov Ride 2024 – najťažší dojazd v stúpaní u nás?

Prvý štart na pretekoch je často odpoveďou na otázku, čo si robil v zime. Bol skialp dobrou prípravou a ako nás preveril úplne nový dojazd, ktorý sa môže smelo radiť k najťažším u nás?
Video: Reprezentanti Slovenska o príprave, zraneniach a hlavne pretekoch na pumptracku

Video: Reprezentanti Slovenska o príprave, zraneniach a hlavne pretekoch na pumptracku

Pumptrack je disciplína, ktorá začína mať na Slovensku veľký rozmach. Je to zvyčajne asfaltová dráha, na ktorej nešliapete do pedálov ale jazdíte pomocou pumpovania.
keyboard_arrow_up