Rozhovor: Péter Kovács - Maďar, ktorý si zamiloval Slovensko

60 absolvovaných podujatí má na svojom konte maďarský biker Péter Kovács. O takomto čísle sa môže snívať nejednému slovenskému amatérskemu cyklistovi.

Prečo si Péter tak zamiloval Slovensko? Čo ho sem stále ťahá? Aké najväčšie úspechy dosiahol? Nielen to prezradil v rozhovore pre MTBIKER.

Ahoj Péter! Na začiatku sa nám predstav a povedz nám, ako si sa dostal k cyklistike?
Aktívne jazdiť na horských bicykloch som začal kvôli zmene životného štýlu až v dospelosti, ako 28 ročný (v roku 2008). Schudol som takmer 20 kg, zbavil som sa škodlivej vášne (fajčenia) a odvtedy sa šport stal súčasťou môjho každodenného života. V detstve som sa športu nevenoval, síce som mal horský bicykel Schwinn Csepel, ale vozil som sa iba po dedine.

Ten bicykel v teréne nikdy nebol. Prvé MTB preteky som absolvoval v roku 2008. Nasledujúci rok som už pretekal za jeden amatérsky športový klub a v roku 2010 som si založil vlastný. Do konca sezóny 2014 som pretekal hlavne na maďarských pohároch, od 2015 som bol aktívnym účastníkom aj slovenskej série v medzinárodnom poli. Tu som už štartoval na stredných tratiach. Od 2017 štartujem na dlhých tratiach, takmer iba v zahraničí, v silnej medzinárodnej konkurencii.

Podstatnú časť pretekov absolvujem na Slovensku, ale vyskúšal som si aj maratón v Rakúsku, Chorvátsku a v Poľsku. Teraz mám 39 rokov, žijem v Budapešti a pracujem pre jednu banku ako manažér predaja. V lete sa nám narodila dcérka Zojka. Popri práci a rodine je čoraz ťažšie riešiť preteky, hlavne zahraničné, ale natoľko ma napĺňa tento šport, že aj napriek ťažkostiam pokračujem v príprave na budúcu sezónu.


Ostáva ti popri cyklistike čas aj na iné športy?
Počas sezóny sa venujem iba bicyklu, ale pred pár rokmi som v zimnej fáze prípravy začal s krosovým behom. Raz týždenne zabehnem polmaratón na trailoch, to mi zabezpečí celkom dobrú vytrvalosť a behať sa dá za každého počasia. Zúčastňujem sa na viacerých pretekoch a čoraz viac si vychutnávam aj tento šport, nakoľko tu mám lepšie výsledky ako na MTB maratónoch. Napriek tomu je ale horská cyklistika moja prvá láska. Ach áno a ešte v XCO som aktívnym účastníkom každého svetového pohára, pozerám sa naň v Red Bull TV.


Na Slovensku si absolvoval viac ako 60 rôznych MTB maratónov. Ktoré navštevuješ najčastejšie?
Celkom presne som absolvoval a aj šťastne dokončil 60 maratónov, aj keď niektoré z nich boli pre mňa iba dobrodružné. Prvý bol Horal maratón v roku 2010. Nikdy nezabudnem na ten pocit, keď piatok poobede cestou na sobotňajšie preteky som stretol pretekárov v Telgárte. Vtedy som ešte nevedel o tom, že existuje aj Horal Tour.

Moje prvé myšlienky boli, že som prišiel o deň neskôr a zmeškal som akciu. Časom sa však všetko vyjasnilo a v sobotu na krátkej trati som skončil v absolútnom poradí na 8. mieste. V roku 2015 som dokončil kompletnú sériu Škoda Bike Open Tour a od roku 2016 som dal ročne viac ako 10 pretekov na Slovensku. Na Horal Maratone som bol 7x a v Slovenskom Raji 6x.


Ktoré slovenské maratóny máš najradšej?
Moje obľúbené sú: Horal, Slovenský Raj, Stupavský maratón (letný aj zimný), Kráľovský maratón, Topoľčiansky a Novohradský pedál. V posledných rokoch sa vyvinul priateľský vzťah s viacerými organizátormi, ako s Ľudovítom Dulovicom (Slovenský Raj maratón) a Vlastimilom Duzbabou (Novohradský pedál MTB). Kým Pavol Grujbar organizoval sériu Škoda Bike Open Tour, ja a môj tím sme boli promotéri tejto série v Maďarsku. Vďaka nám mnohí pretekári z Maďarska začali objavovať slovenské maratóny.


Prečo si si vybral práve Slovensko? V Maďarsku nie je dostatok kvalitných MTB pretekov?
Prečo práve Slovensko? Poľsko alebo Švajčiarsko je príliš ďaleko na to, aby som ročne absolvoval 10-15 pretekov. Teraz vážne. Doteraz som sa zúčastnil pretekov v 9-tich krajinách a okrem blízkosti Slovenska sa tu cítim najlepšie. Sú tu veľmi dobre organizované preteky, krásna príroda, milí ľudia, normálne ceny, chutné jedlá a priateľskí konkurenti. V priebehu rokov som si vybudoval veľa dobrých športovo-priateľských vzťahov. Po pretekoch panuje skutočná festivalová atmosféra, komunita trávi niekoľko hodín spolu aj po pretekoch. Na vyhlásení výsledkov sa vždy zúčastní veľa ľudí.

V Maďarsku som pretekal od 2009 do 2016 a preteky sú tu menej vzrušujúce, organizácia je problematická, klesá počet pretekárov aj pretekov. Stále menej sa viem vyrovnať s mentalitou niektorých maďarských pretekárov. Práve preto som sa v roku 2019 nezúčastnil žiadneho maďarského MTB maratónu. Určite sa niekedy vrátim na domáce preteky, ale pokiaľ mám čas a príležitosť sa zúčastniť zahraničných súťaží, sústredím sa na ne.


Ako hodnotíš uplynulú sezónu 2019? Povedz nám o svojich najväčších úspechoch v tomto roku?
Bola to ťažká sezóna, hlavne preto, že sa nám v júli narodila dcérka a keďže sme nevedeli, čo nás čaká, naplánovali sme preteky iba do 30. júna. Do júla som absolvoval 13 pretekov, z toho 10 hneď za sebou každý víkend. Nebolo to ľahké. 10 pretekov za sebou bez pauzy a oddychu. Myslím si, že by to bolo aj pre profíka fyzicky a mentálne ťažké. Všetky preteky boli mimo Maďarska, preto popri tréningoch, pretekoch a práci som musel veľa cestovať.

Dokopy som štartoval na 17-tich maratónoch, okrem Slovenska v Chorvátsku, Rakúsku, Rumunsku a v Poľsku. Na sezónu ma pripravoval tréner za pomoci wattmetra. Mal som v pláne zlepšiť si 18-te umiestnenie v sérii Škoda Bike Open Tour z roku 2018, no bohužiaľ sa mi to nepodarilo, bol som na 21. mieste. Po júlovej „mimosezóne“ na mňa doľahla fyzická únava a na Horal maratóne som mal po 2 hodinách už veľmi ťažké nohy. Na zvyšných troch pretekoch som štartoval iba na stredne dlhej trati.

Posledné preteky sezóny som zakončil 4. miestom v Rumunsku, tento výsledok ma veľmi potešil. Na Stupavskom maratóne som sa cítil v najlepšej forme. Nazbieral som veľa súťažných kilometrov a skúseností, ktoré chcem využiť budúci rok. Najviac mi dal Kamenjak Rocky Trail a Jelena Gora Maraton, ktoré boli UCI pretekmi. Môj najlepší výsledok (5.) bol na sérii Slovak XCM v roku 2017.


Aké máš plány v rámci zimnej prípravy? Ako bude vyzerať?
Od polovice roku 2018 spolupracujem s trénerom Péterom Szalaym, ktorý je vynikajúci pretekár a tréner. Po vyhodnotení uplynulej sezóny sme vytýčili nové ciele a 4. novembra sme začali prípravu na budúcu sezónu. Do zimnej prípravy sme zaradili virtual trainer cyklotrenažér, ktorý ešte viac zefektívni moju prípravu.

Už aj vlaňajšia práca s wattmetrom veľa pomohla, na začiatku sezóny som sa cítil silnejší. Popri behu a silových tréningoch sa hlavne zameriam na úbytok telesnej hmotnosti. Budúci rok budem mať 40 rokov, čo znamená, že postúpim do kategórie masters, kde by som chcel dokončiť preteky do 10. miesta. Zameriam sa hlavne na dlhé trate.


Povedz nám niečo viac o tvojom cyklistickom klube Forza Racing Team?
Klub Forza Racing Team bol založený v roku 2010 za účelom propagovať šport a zdravú životosprávu. Momentálne je nás šesť. Popri mne bol tento rok najaktívnejší Szemere Barni, kat. junior. Pre neho to bola prvá sezóna, no napriek tomu bol často na bedni. Žije v Nemecku, ale často navštevuje Maďarsko. Ďalší úspešný člen Forza Racing Team-u je Kristián Varga zo Slovenska.

Napriek predošlým úspešným sezónam sa tento rok zúčastnil iba pár pretekov. Ostatní vynechali sezónu kvôli zdravotným a rodinným problémom. Mojím cieľom nie je vybudovanie veľkej základne, ale vytvoriť priateľský vzťah v tíme. Jazdíme na bicykloch ORBEA a s maďarským distribútorom Bike Art Center KFT. spolupracujeme už 5. rok. Máme veľmi dobrý vzťah. Našimi ďalšími partnermi sú: Compressport, Rudy Project, Sponser a VM Pack.


Dá sa zvládnuť starostlivosť o rodinu, práca, voľný čas s priateľkou a náročné cestovanie a trávenie víkendov na slovenských MTB maratónoch?
S priateľkou máme spoločné hobby. Vlani sa aj ona zúčastnila zopár pretekov. Ako som už spomínal, medzitým sa nám narodila dcérka a tým pádom tento rok som absolvoval preteky sám alebo spoločne s pretekármi z iných tímov. Program je nabitý, všetko si treba mesiac dopredu naplánovať, veľa času na iné aktivity neostáva. Je to ťažká úloha, ale rodina ma v tomto plne podporuje a budúci rok už budeme znova spolu chodiť na preteky.

Ako vyzerá váš ideálny víkend na Slovensku?
Kým sme ešte cestovali spolu s priateľkou, tak sme v piatok ráno vyrazili, prešli sme prvých a posledných 5 km trate, nasledovala večera a oddych. V sobotu preteky. Často sme ostali až do nedele, tak bol čas na spoločné výjazdy a spoznávanie okolia. Keď som cestoval sám, tak som prišiel iba v piatok večer na miesto pretekov a v sobotu po dojazde do cieľa som hneď vyrazil domov. V posledných rokoch som sa stal veľkým fanúšikom Kofoly a skupiny Elán.


Podporuje aj partnerka tvoje hobby?
Inak by to ani nefungovalo. Áno, športu sa venuje od detstva. Postupne si vyskúšala viaceré športy: lezenie, potom prešla na volejbal, lyžovanie, krosový beh, triatlon a MTB.

Prečo si si vybral práve MTB? Čo ťa fascinuje na tejto kategórii jazdenia?
Futbal mi príliš nešiel, neprihrávali mi a tak som sa na trávniku nudil. Pri šachu bolo veľké ticho a často som prehral. Plávať som sa naučil až v dospelosti, aj to iba v plytkej vode. Rally ma priťahovalo, ale na to som nemal financie. Tak mi ostala cyklistika , tu som sa našiel. Predtým ma nič nefascinovalo natoľko ako tento šport.

Zabezpečí mi dobrú kondíciu, motiváciu, ciele, disciplínu v každodennom živote, súperenie samého so sebou, ostatnými a niekedy aj s extrémnym počasím. Mojou motiváciou je zdravá životospráva, dosiahnutie vytýčeného cieľa. Môj príbeh môže byť impulzom pre ľudí, ktorí chcú zmenu v životospráve.


Koľko kilometrov dokážeš najazdiť počas roka?
V predošlých rokoch okolo 9 000 km. Tento rok to bude cca. 8 500 km a 120 000 výškových metrov. Kilometre som nazbieral výhradne na MTB, nerád jazdím na cestnom bicykli.

Plánoval si si už „súťažný“ program na rok 2020? Aké preteky by si chcel na Slovensku odjazdiť?
Prvoradým cieľom je Central European MTB Maraton Tour Series, ktorý v sebe zahŕňa 10 najextrémnejších a najpopulárnejších maratónov v strednej Európe a absolvovať už po šiestykrát Škoda Bike Open Tour Series a skončiť v prvej 8-ke. O konečnom harmonograme pretekov sa rozhodne v januári 2020, ešte veľa závisí od financií. Ak to nevyjde, popri slovenských maratónoch budem štartovať na 1-2 UCI pretekoch v Rakúsku, v Chorvátsku a v Poľsku. V plánoch mám ešte zúčastniť sa na Salzkammergute trasa B a na viacdňových pretekoch dvojíc.


Čo by sme si podľa teba ako Slováci mali najviac vážiť na Slovensku z pohľadu cyklistu, ktorý chodí jazdiť na podujatia organizované v našej krajine?
Udržte si tento nastavený štandard, ktorý už pár rokov veľmi dobre funguje. Trate sú dobre značené a technické, zábavné. Organizácia je tiež veľmi dobrá. Na trati je vždy veľa fanúšikov a fotografov. Tombola je veľmi dobrým riešením, pretože mnohí pretekári tak ostanú až do konca aj na vyhlásenie výsledkov. V Poľsku a v Chorvátsku majú náročnejšie trate, ale atmosféra sa nepriblíži k tým na Slovensku.

Ďakujem za možnosť rozhovoru pre MTBIKER a kamarátovi Kristiánovi za preklad. Prajem každému vydarenú zimnú prípravu a kto príde na vianočné trhy do Budapešti, má u mňa pohár vareného vína.

Zdroj fotografií: Péter Kovács
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Je možné mať jeden stroj, ktorý bude „raketou" na maratónoch a zároveň schopnou alternatívou k trailbiku? V tejto sezóne som skúsil nájsť odpoveď na bicykli, ktorého cena sa radšej nehovorí.
Ako 46-ročný som si kúpil downhill bicykel. Bola to chyba?

Ako 46-ročný som si kúpil downhill bicykel. Bola to chyba?

Zjazdové bicykle nie sú určené iba pre pretekárov či rýchlych mladých jazdcov.
Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Sú rôzni skvelí športovci a športovkyne, šampióni, majstri a nakoniec legendy. Jednou z nich je dáma z Nórska, ktorá je doslova synonymom horskej cyklistiky.
keyboard_arrow_up