Tip na výlet: Humenská cyklotrasa – prežite deň na Hornom Zemplíne

Horný Zemplín ponúka nespočetné množstvo cyklotrás, ktoré sa oplatí v tomto regióne navštíviť. Ako to viem? Pochádzam odtiaľto a v súčasnosti tu aj bývam.

V jednu nedeľu som sa rozhodol zmapovať pre vás Humenskú cyklotrasu, ktorá vedie okolo okresného mesta Humenné. Tento tip na výlet je určený pre bikerov všetkých vekových kategórií a úrovní. Nahliadneme do centra mesta, pristavíme sa pri skanzene, dáme si poriadne do tela, prejdeme cez „Golden Gate Bridge“ v Lackovciach a vrátime sa naspäť ku kaštieľu v Humennom. Ďalšou možnosťou, ako si spestriť trasu, je obhliadnuť si zrúcaninu hradu Jasenov. Nasadnime teda na bicykel a poďme.

Parametre trasy

  • Názov: Humenská cyklotrasa
  • Dĺžka: cca 26 km
  • Prevýšenie: 285 m
  • Náročnosť: ľahká
  • Povrch: asfalt, nespevnené cesty
  • Vhodné pre: gravel, hardtrail


Štart v meste Humenné

Ako pekný východiskový bod „tripu“ som si zvolil mesto Humenné. Zaparkoval som auto hneď v blízkosti pešej zóny, vybral bicykel z kufra auta, prezliekol sa a bol som pripravený vyraziť. Ani som sa nestihol zahriať a už po pár metroch som stál pred kaštieľom. Nachádza sa v ňom Vihorlatské múzeum. Z detstva si pamätám, že je charakteristický veľmi silnou vôňou jedného čistiaceho prostriedku na parkety a drevo, ktorý mu dodáva lesk, ale aj charakteristickú vôňu. Kto vie, či tento prostriedok používajú dodnes. Do vnútra som sa pozrieť nemohol, keďže tento tip na výlet som absolvoval ešte v čase prísnejších opatrení v súvislosti s koronakrízou. A tak aspoň fotografia spred kaštieľa.


Z centra a od dominanty mesta som sa vybral cyklochodníkom na jeho opačnú stranu, kde oficiálne začína Humenská cyklotrasa, a to pred Centrom voľného času Dúha. Dosť však už bolo fotenia, chcem si aj trochu šliapnuť do pedálov a preto nasadám a vyrážam smer Jasenovský hrad.

Cestou na Jasenovský hrad

Výber bicykla na túto trasu nebol náhodný. Vedel som, že ma čakajú relatívne dlhé presuny po asfalte, no v pláne boli aj lúky a poľné cesty. Práve to je presná charakteristika gravel bicyklov. Nijako vás nejdem o nich presviedčať, ani vám ich nútiť. Pokojne cestu zvládnete aj na trekingovom či horskom bicykli. No ja som si gravel v tento deň skutočne užil.


V obci Jasenov som sa pristavil pri rázcestí, ktoré smeruje na hrad. Prvé metre som aj šliapal smerom nahor, no potom som si to rozmyslel a návštevu tohto hradu nechal nabudúce. Predsa len dnes som mal v pláne tip na bicykli. No pre všetkých milovníkov turistiky je tu aj táto možnosť. Zoberte si nejakú kladku, bicykel si niekde uzamknite alebo odložte niekomu do dvora. Samozrejme predtým sa spýtajte majiteľov . A ozvláštnite si trip na bicykli napríklad aj prechádzkou na hrad.


Gravel jazdenie

Teraz sa však vráťme do sedla. V tomto bode, za dedinkou Jasenov sa prakticky cestný trip mení na presun cez lúky a nespevnené spojky. Ak by ste náhodou nevedeli, kedy a ako odbočiť, stačí si všímať cyklistické značenie a určite nezablúdite. Ja som túto trasu išiel prvýkrát naostro a počas tohto výletu nebol problém. Sem tam mi pomohli ochotní domáci, ale určite môžete využiť aj moju trasu zo Strav-y a všetko prejdete v pohode. Túto časť dňa som si užíval. Hore-dole, potom zase opäť hore, malá pauza, fotografia v pozadí s hradom, ktorý navštívim nabudúce. Ideálna nedeľa.


Lyžiarske stredisko – v tomto kraji?

Takto som sa dostal z Jasenova do obce Chlmec. Verte či nie, v minulosti tu bolo aj menšie lyžiarske stredisko. Veľmi si naň nepamätám, ale jeho existencia hovorí o tom, že snehu sme tu v minulosti mali o niečo viac, ako po minulé roky. Globálne otepľovanie a zmena klímy sa nás stále dotýka. Je to realita, ktorú tu máme. Inak môj výlet sa odohrával počas jari, ktorá sa označuje za jednu z najsuchších za posledných 100 rokov.


Naberám ďalšie kilometre po ceste z obce Chlmec do dediny Ptičie. Na jej konci ma opäť čaká terén. Dnes je to pestré a určite sa nenudím. Opäť sa hrám na ,,žiletkára“, idem z obce Kamienka do Kamenice nad Cirochou a následne Hažína nad Cirochou. Tu opäť schádzam z cesty a idem smer Lackovce.


Vysutá lávka do Lackoviec

Čo to pred sebou vidím? Ocitol som sa v San Franciscu? To je Golden Gate Bridge? No ale je o dosť menší. Pekná vysutá lávka v Lackovciach spája Hažín nad Cirochou s touto obcou. Po jej prejdení už smerujem naspäť do mesta Humenné. Hlavne v týchto častiach výletu som tu stretával množstvo cyklistov. Vedú tadiaľ obľúbené cyklotrasy pre rodiny s deťmi. V čase koronakrízy, keď bolo všetko zatvorené, si ľudia našli viac času a chuti na športovanie. A mňa ako hobby cyklistu to nesmierne teší.



Skanzen, múzeum, kaštieľ...

Posledné kilometre si ešte vychutnávam cestu do Humenného a pozorujem všetko navôkol, no hlavne dávam pozor na cestu. V centre mesta si môžete dať kávičku, keď samozrejme skončí táto „koronadoba“, v blízkosti je skanzen s historickými domami, ktoré boli poprivážané z obcí Horného Zemplína a ak ste nenavštívili kaštieľ na začiatku tripu, tak teraz je skvelá príležitosť.


Počas celého dňa mi pomáhali cyklistické značenia na celej trase. Nakoniec som aj priamo v centre mesta našiel značenie, ktoré podporuje MTBIKER. Palce hore .


Navštívte nás aj vy

Horný Zemplín mám rád. Je pravda, že je to môj rodný kraj a táto láska je na celý život. No myslím si, že návštevníkom ponúka množstvo príležitostí na oddych a peknú dovolenku. Humenská cyklotrasa vás prevedie okolím mesta a spoznáte miesta, ktoré som vám dnes prostredníctvom článku trochu priblížil. Možno pre vás bude inšpiráciou aj tento tip na výlet a spomínané lokality si prídete pozrieť osobne. Nazbierate tu nejaké tie kilometre na ceste, zajazdíte si na poľných cestách, navštívite historické objekty a budete mať za sebou podarený deň v sedle bicykla, ako som mal ja.

Na záver pripájam odkaz na výjazd z aplikácie Strava a vidíme sa na cestách i necestách Horného Zemplína.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Gravelom okolo Považského Inovca

Gravelom okolo Považského Inovca

Keď som objavil cyklotrasu okolo Inovca, rozmýšľal som nad voľbou bicykla. MTB či gravel? Nakoniec to padlo na gravel a dúfal som, že to neoľutujem. Ako to dopadlo?
Tip na výlet: Cez Antonstál do Súče - asfaltový únik z civilizácie

Tip na výlet: Cez Antonstál do Súče - asfaltový únik z civilizácie

Tento tip na výlet mám v hlave už veľmi dlho. Zádrheľ je v tom, že vždy, keď túto trasu idem, akosi zabudnem fotiť.
Tip na výlet: Gravelom cez Poloniny - zabudnutá oáza pokoja

Tip na výlet: Gravelom cez Poloniny - zabudnutá oáza pokoja

Dlho som hľadal odvahu prispieť do sekcie tip na výlet. Pre otca 3 detí je čas vzácnejší ako zlato a nájsť dohodu, aby som dostal priepustku na celý deň, je zložité ako atómová fyzika.

Výber z produktov

keyboard_arrow_up