Top 15 – čo by nemalo chýbať vo výbave?

Pozrite si prierez doplnkov od Weldite, ktoré patria medzi najpopulárnejšie v rámci spätnej väzby od bikerov, či používateľov. Možno nájdete vhodnú inšpiráciu pre základ výbavy.

Anglická značka je na trhu už skutočne dlhú dobu a za ten čas sa jej ponuka poriadne rozrástla. Vyrábala aj záplaty na pneumatiky vojenských strojov počas druhej svetovej vojny a skončila ako vyslovený špecialista na údržbu, pričom výroba stále prebieha v Anglicku.

weldtite for bikes
Postupne sa rozdelila na viaceré „divízie“ ako je napr. Dirt-Wash, TF2 alebo aj Cycletools. Jednoducho, vecí na údržbu a servis je viac než dosť a niekto sa v tom môže strácať. Zo všetkých „brandov“ sa preto vybralo 15 najúspešnejších a najpredávanejších produktov, čo môže byť pre vás aj prípadná inšpirácia, keďže štatistika z dlhodobého hľadiska rýchlo ukáže, čo bikeri potrebujú a využijú...

weldtite for bikes

Mazací olej s teflónom TF2

Univerzálny olej v podstate na všetko – od mazania pohonu, cez lanká a bowdeny až po kladky prehadzovačky. Vysoký obsah teflónu zabezpečí požadované vlastnosti bez zbytočného lepenia prachu a špiny. Ak potrebujete skutočne jeden olej na všetko, vrátane použitia v domácnosti, je to vhodný kandidát.

TF2 Mazací tuk s teflónom

Vazelína je pevnou súčasťou každého domáceho servisu. Ložiská či stredy sú pod náporom vody a špiny a to všetko musí dobrá vazelína čo najlepšie zvládnuť. Za tie roky sa práve tá od TF2 osvedčila a zloženie funguje v širokom teplotnom rozmedzí -30 až +130 °C.

weldtite for bikesweldtite for bikes


TF2 Plus Dry s teflónom

Olej, tentoraz vo forme kvapkadla, je určený do suchých a prašných podmienok. Vďaka tomu sa naň nelepí špina, čo výrazne uľahčí následné čistenie a údržbu. Vďaka viskozite sa hodí aj na čapy, lanká a bowdeny. Ak teda nejazdíte v blate a vode, je to tip pre väčšinu výjazdov.

TF2 Performance s teflónom

Ak je kľúčom univerzálnosť použitia, tak tento olej je tým pravým. Stále si zachováva odolnosť voči špine a dobrú viskozitu, no už zvládne aj viac vody, blata a náročných podmienok. V prípade že Plus Dry nestačí, je vhodným kandidátom. Navyše pri jazdení nerozhoduje len samotný výber maziva, ale aj jeho aplikácia a viac o celej tejto problematike sa dozviete vo videu.

weldtite for bikesweldtite for bikes

Jet Blast Degreaser

Novinka v ponuke si rýchlo našla cestu do tohto výberu. Výkonný prúdový sprej umožňuje rýchle odstránenie nečistôt a špiny, okamžite zasychá, vďaka čomu vyčistíte aj poriadne znečistený pohon v priebehu niekoľkých sekúnd. Obsahuje silnú trysku, ktorá výrazne zvyšuje účinok a ušetríte si čas napr. s vyberaním kazety a pod. Ako ho správne používať a účinne odmastiť pohon?


Dirtwash Bike Cleaner

Ak sa jedná o úplný základ každodennej údržby a čistenia, zvoľte Bike Cleaner. Využijete ho na komplet všetky časti vášho biku, pokiaľ nie sú ešte extrémne mastné, pričom sa nemusíte báť o karbón či gumené tesnenia na vidliciach, tlmiči či teleskopických sedlovkách. Vďaka rozprašovaču sa ľahko aplikuje a je vždy po ruke. Ak vás zaujíma, čo viac zvoliť pre základnú údržbu, pozrite tento článok.

weldtite for bikes

Dirtwash Citrus Degrease

Vyššie sme písali o univerzálnom čističi a toto je silnejšia verzia vhodná na poriadnu mastnotu, ktorá sa zväčša nazbiera v oblasti pohonu. Raz za čas budete potrebovať niečo účinnejšie, ako napríklad práve tento odmasťovač. Rovnako sa hodí aj ako náplň do práčky reťaze a pri vhodnom používaní vydrží skutočne dlho.

weldtite for bikes

Ecare sada na údržbu

V prípade, že máte ebike, nechcete strácať čas s výberom a potrebujete len to základné a dôležité, je vhodným kandidátom práve päťdielna sada. Vytvorená bola špecificky pre elektrobicykle, čo, samozrejme, nebráni použitiu aj na tie klasické. Čistič kontaktov potom môžete využiť napr. v domácnosti. Viac detailov ohľadom celej sady nájdete aj v teste.

weldtite for bikes

Sada na opravu bezdušových plášťov

Bezdušové plášte sa stali už pevnou súčasťou MTB a ich výhody sú jasné. Aj keď sú výrazne odolnejšie voči defektom, niekedy sa proste „zadarí“ a tmel už nepomôže. Vtedy oceníte výhodu tejto sady a oprava bude otázkou pár sekúnd, pričom ani netreba dávať dole koleso. Ako na to?


Samolepiaca súprava

Mnohí z vás stále vozia klasické duše, ktoré majú stále svoje výhody pre rekreačných jazdcov – najmä v jednoduchosti použitia. Ak dostanete ďalší defekt a náhradnú dušu ste už použili, záchranou sú práve tieto záplaty, ktoré nezaberú vo vrecku či batohu žiadne miesto. Samozrejme nesmie chýbať v našom playliste video, v ktorom vám ukážeme praktické využitie tejto sady.

weldtite for bikes

Tmel do bezdušových plášťov

Opäť sa vrátime k bezdušovému systému, ktorý aby fungoval správne, potrebuje jeden základný aspekt – tmel na utesnenie. Nielen aby sa utesnil plášť pri nahodení, ale aj ako prevencia proti defektom. Vďaka nemu môžete mať viacero dier v plášti, no vedieť o nich nebudete a výjazd pokračuje ďalej. Vyniká najmä dlhou životnosťou a jednoduchým dávkovaním. 

weldtite for bikes

Konverzný kit na bezdušové plášte

A teraz to hlavné – ak chcete využiť spomínané výhody, potrebujete k tomu pár vecí. Takmer všetky moderné kolesá/ráfiky konverziu na „tubeless“ podporujú a v tomto sete nájdete všetko, čo potrebujete. Nestane sa tak, že niečo bude chýbať alebo niečo nebude spolu fungovať. Kit obsahuje tesniacu pásku, tmel do plášťov, montážne páčky na pneumatiky, montážny gél a 2 x 55 mm ventilky. Navyše u nás nájdete opäť aj test, ak vás zaujímajú hlavne skúsenosti z "praxe".

weldtite for bikes

Plniaci ventil s CO2 bombičkou

Bombičky sú nielen rýchle, ale aj veľmi efektívne a pritom zaberú minimum miesta. Ale aby všetko fungovalo, musí byť systém spoľahlivý, pretože máte len obmedzený počet „nábojov“. Práve spoľahlivosť a bezpečná manipulácia sú silné stránky Jetvalve, kde je súčasťou ventil, bombička a plastová ochrana. A praktické skúsenosti? Prečítajte si viac na tomto odkaze. Ako správne uchytiť bombičky na ráme bicykla sa dozviete v v tomto videu.


Momentový kľúč Cycletools

Momentové klúče už nie sú len doménou špecializovaných servisov – práve naopak. Moderné komponenty sú ľahké a pevné, no vyžadujú správnu montáž. Riadidlá, sedlovky, predstavce atď. je potrebné utiahnuť tak, aby zostali na svojom mieste, ale pritom sa nepoškodili. Preto je vhodný aj na domáce použitie, pričom súčasťou je aj sada nadstavcov v praktickom balení. O tom, prečo a ako využívať momentový klúč, si môžete môžete prečítať v článku.

weldtite for bikes

Montážny stojan

A na záver trochu väčšia investícia, no ak to myslíte so servisom vážne, bude výborne slúžiť dlhé roky. Kvalitný montážny stojan udrží váš bike pevne a bez toho, aby ho poškodil, je ľahko polohovateľný a spratný. Tento model umožňuje otočný pohyb o 360 stupňov pri maximálnej stabilite a čeľusť je ovládaná rýchloupínačom s jednoručným uzáverom Rapid.


To bol teda prierez pestrou ponukou Weldtite, pričom práve tieto doplnky tvoria základ pre širokú skupinu bikerov. Môže to byť vhodná inšpirácia, ak neviete, kde začať a od čoho sa pri údržbe/servise odraziť. Kompletnú ponuku nájdete na stránkach dovozcu Made4bike.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Pre koho má voskovanie reťaze zmysel a aké sú jeho výhody a nevýhody? Hodiť sa budú aj dlhodobé skúsenosti s voskom od značky Rex.
Test: Náradie Lezyne Pocket Torque Drive – vreckový „momenťák“ vždy poruke

Test: Náradie Lezyne Pocket Torque Drive – vreckový „momenťák“ vždy poruke

Utiahnutie skrutiek na predpísaný moment je veľmi dôležité, obzvlášť pri karbónových a gramárskych komponentoch. Čo však spraviť, keď treba niečo opraviť alebo dotiahnuť na výjazde?
Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozbehol svoj vlastný servis a predajňu. Nakoniec sa ale rozhodol ísť inou cestou a skončil v našom tíme, konkrétne v žilinskej predajni.
keyboard_arrow_up