Reportáž: MTBIKER Častovský cyklookruh - bez stresu a súťaženia

Maratón bez pretekania. Tak som si túto akciu pomenovala už vlani, no a musím povedať, že tento dojem sa vôbec nezmenil.

Bavíme o akcii s kvalitným zázemím, značenými trasami a občerstvovačkou, všetko presne tak ako na maratónoch až na to, že bez stresu a súťaženia. A na čo sa teda účastníci mohli tešiť? Rodinná atmosféra akcie ponúkala 5 km detský okruh s doprovodom organizátora v okolí hradu Červený Kameň, krátku trať s dĺžkou 22 km a dlhšiu 44 km. A ako nás presvedčila už registrácia, o účasť nebola núdza.


Na miesto konania sme prišli dosť skoro, napriek tomu bol priestor zázemia plný a všetci sa nedočkavo valili na registráciu. Prevzali sme si balíky, hodili lístok do tomboly a mohli sme sa trochu pomotať. Veď na čo stres, čas štartu je ľubovoľný . V MTBIKER stánku sme si vyzdvihli objednávku, pozháňali partiu a šup ho na trať.


Až také šup to nebolo, tento rok sa k nám pridal Rišo, ktorý ako správny nováčik zabudol svoj diplom v aute a tak si nemal čo oraziť na hodinách. Samozrejme, že sme ho nepočkali, veď s jeho kondičkou a naším tempom je hneď pri nás.

Celá trať je celkom plytká a ani začiatok nebol iný. Pomaly stúpame po širokej ceste až po prvý kratučký zjazd. Tento úsek je krátky a len trošku "oštrkovatelý", no keďže akcia je plná neskúsených cyklistov, tak je rovnako plný. Tak si to dáme pomaličky pomedzi nich slalomom a opäť si pripomíname, že dnes to bude len o pohode.


Jazdíme a kecáme

Čoskoro prechádzame cez bránu a možno veľa ľudí ani netuší, že mimo tieto preteky sa sem človek len ťažko dostane. Zvernica Biela Skalka ponúka krásne cesty, ľahké single a naša trasa vedie rovno popod dva najvyššie vrchy blízkeho okolia, Geldek a Jelenec. Tak si pekne jazdíme, kecáme, ja na čele, zrazu pozerám nejak veľa blata, to mohla byť aj obchádzka. Začnem sa obzerať, chalani vedľa na suchej cestičke, tam plná kopa značiek a len na mňa pozerajú, či mi nehrabe. Samozrejme sa pobavili a celé to zdokumentovali, zatiaľ čo ja som sa snažila vyhrabať z blata po členky.


Papalášsku lokalitu však za krátko opúšťame a napájame sa na značenú trasu. No a konečne nás dobieha Rišo, asi po 10 km, vyrúti sa na nás s krikom, že kde sme . Ten nás celú dobu naháňal. Zo značenej trasy sa v sedle Skalka odpájame, už len rýchly zjazd a bude hostina . Ale ten nátresk! Na občerstvovačke veľa ľudí, všade ruch, človek by neveril, že je uprostred lesa. Na stoloch nechýbala neodmysliteľná klasika, mastené chleby s cibuľou. Novinkou na trati bol servis, ktorý zabezpečil MTBIKER a servisák sa teda nenudil .


S plnými bruchami vpred

Natlačili sme sa čo to dalo a len veľmi pomaly zasa nasadli na biky. A teraz - davaj do kopca. Tak sme sa potrápili s plnými bruchami a stále len do kopca. Našťastie stúpanie bolo plytké a odmena zaň naozaj stála za to. Parádny výhľad na okolité vrchy a rovnako pekný zjazd po ňom.


Po troške vzrušenia sme nabehli na dlhý asfaltový a poloasfaltový úsek, vytriasli sme nohy, narovnali chrbty a už sme aj drtili prehadzovačky. Z asfaltky nás stiahli opäť do terénu fajnovou vracačkou rovno do kopca. A kto to nečakal, mohol akurát tak tlačiť . Na ťažkých prevodoch to jednoducho nedáte. Asi.


Výkonnosť išla dolu

Tempo šlo teda nepopierateľne dolu, no rovnako nepopierateľne sme sa blížili opäť k občerstvovačke. Všetci už natešení že sa „nadlábneme“ a... no, nevyšlo . Občerstvovačka vybrakovaná. Tak sme teda bez druhého nášupu pokračovali smer Finish. Inak, celú cestu s Mirom spomíname na záverečný kopec, ktorý bol podľa našej minuloročnej skúsenosti úplne strašný, nevyšliapateľný a traumatizujúci. Tak som pekne strašila aj Riša, že čo nás ešte čaká, ideme, rozbehnutý, jeden kopček „To je ono?“ „Nie čo si“ druhý kopček „tak toto“ „ale né“...Šliapeme pekne v tempíčku a zrazu sa len objavíme na poslednej lúke nad zázemím. Strašný kopec z minulého roka bol len taký malý a my sme sa čudovali, že čo nám to tam robilo také problémy.


Do cieľa sme si pekne na pohodu zjazdili, orazili diplomy a šli umyť biky. Kvalitná cigánska nemohla chýbať a s dobrou partiou je to proste paráda.


Kto nezoservisoval na trati, mohol svoj bike zveriť do rúk MTBIKER servisáka aj tu, kde sme mali stánok s mechanikom a rôzne drobnosti, ktoré sa dali na mieste zakúpiť, prípadne prevziať objednávku kúpenú cez eshop. Pripravené v tombole boli tiež bicykle značky Rock Machine, kde sa dalo trošku posnívať o svojom budúcom tátošovi.


Nakoniec nasledovali tomboly. Samostatne pre deti, s detským bicyklom ako hlavnou cenou a samostatne pre dospelých, opäť s bicyklom značky Rock Machine v hlavnej cene. Prirodzene, že sme nevyhrali, no akcia bola parádna ako vždy a už sa tešíme na ďalší ročník .
report_problem Našiel si v texte chybu?

MTBIKER Častovský cyklookruh

calendar_today 15.08.2020
label MTB maratón
place Červený Kameň (Slovensko)

clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: ŠKODA Svätojurský MTB maratón je späť

Reportáž: ŠKODA Svätojurský MTB maratón je späť

Obľúbený maratón sa vrátil po vynútenej trojročnej prestávke a je rovnaký, ak nie ešte lepší, ako si ho pamätáme. Moje zážitky, očistené od blata, som sa rozhodla spísať v krátkom článku.
Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Poďte sa so mnou pozrieť na trať známeho zimného podujatia, ktoré napísalo už svoju štrnástu kapitolu.
Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Je možné mať jeden stroj, ktorý bude „raketou" na maratónoch a zároveň schopnou alternatívou k trailbiku? V tejto sezóne som skúsil nájsť odpoveď na bicykli, ktorého cena sa radšej nehovorí.
keyboard_arrow_up