Na východe vyrástol nový flowtrail Hriešny - aspoň raz zhrešiť

V posledných mesiacoch sa v Košiciach rozchýrila istá zvesť o dokončovaní nového trailu Hriešny (a to aj napriek blízkemu príchodu pápeža).

Pri spovediach, na zastávkach hromadnej dopravy, ale ani pri AG testovaní nebolo možné uniknúť domnienkam a „zaručeným“ správam o charaktere tohto dlho očakávaného lesného prírastku. Podľa istých zdrojov malo ísť o výlučne zjazdový trail v dĺžke niekoľko desiatok kilometrov, ktorý disponoval dvomi hostincami a jednou útulňou. Pri piatočnom pive nebolo ničím zvláštnym započuť „tutovku", že termín Okolo Slovenska sa bude presúvať práve kvôli možnej dátumovej kolízii s otvorením trailu. Našťastie, žiaden podobný scenár sa nenaplnil a Hriešny už nejaký ten čas poctivo slúži širokej cyklistickej verejnosti.


O tom, že do Košíc sa nechodí len kvôli zápasom slovenských hokejistov na MS, sa už hádam presvedčili mnohí cyklisti - a tí ostatní na to onedlho snáď prídu sami! V metropole východu totiž za posledné roky vyrástla (a asi ešte nejaký čas bude rásť) hustá sieť horských trailov najrôznejších klasifikácií, ktoré môžete objaviť pod názvom KE.CY - Košické cyklotraily o.z. Okrem rozmanitosti povrchov: od prírodných, cez flowtraily až k duálke na Červenom Brehu, návštevníkov môže tešiť ich priestorová hutnosť. Inými slovami, všetko máte takmer ako na dlani. Aby sa nezabudlo na to podstatné: kdekoľvek sa nachádzate, vždy máte poruke možnosť občerstviť sa, oddýchnuť a vychutnať si okrem všadeprítomnej lesnej prírody aj nejeden výhľad na okolitú vlasť. Istotou sú podniky sídliace od Čermeľa, cez Bankov, Jahodnú, Alpinku až po chatu Hrešnú. Hotový bikerský sen, nemyslíte?


Ale teraz už skutočne k tomu najpodstatnejšiemu: tucet doterajších trás v tomto roku doplnil s poradovým číslom 13 už spomínaný trail Hriešny, ktorý svojou dĺžkou a charakterom patrí k unikátnemu kultúrnemu dedičstvu svojho druhu v katastrálnom území Košice I. Pod týmto nič nehovoriacim zovšeobecnením sa ale skrýva premyslená budovateľská symbióza par excellence. Trail Hriešny totiž pozostáva až zo štyroch vzájomne nadväzujúcich a profilovo jedinečných úsekov. Počiatočným bodom je Chata Hrešná, situovaná nad Čermeľskou dolinou a Kavečanmi. Táto „Mekka" oddychu, blízkosti prírody, dobrého pitia a jedla vás privíta spoločne s jej chatárom Tomim tak, ako sa patrí. Samozrejme, hneď po tom, ako zdoláte poctivý výšľap z doliny.


O dĺžke trailu sa nakoniec v mestských kuloároch ani veľmi neklamalo. Úctyhodných 4 900 metrov nielenže potrápi vaše dlane, lýtka a platničky, ale súčasne poskytne možnosť cyklistického vyžitia priam božského naturelu. Priemerný sklon -6% sa na prvý pohľad síce nemusí zdať nejako zastrašujúci, avšak vzhľadom na prítomnosť kilometrovej výšľapovej časti sa v ostávajúcich úsekoch táto hodnota pritvrdzuje. Po niekoľkých minútach (desiatkach minút?) sa nakoniec ocitnete v Čermeľskej doline, konkrétne pred rekreačným strediskom Alpnika, odkiaľ je to do Košíc už len kúsok. Netreba zabudnúť, že zdolanie trailu sa najlepšie oslávi zdolaním ďalšieho. Teraz už však k samotným úsekom a to slovami najpovolanejších z radov KE.CY:

Mravenisko (0,4 km)

Začína vstupom do lesíka blízko chaty Hrešná a je to jednoduchšia pasáž, ktorá sa zaujímavo vlní pomedzi stromy. Ide v súbehu cesty a preto sa dá jednoducho dostať s5. Určite zaujímavý úsek pre vaše ratolesti, ktoré sa tu môžu točiť dookola ako mravce . Neprehliadnuteľnou dominantou lesíka je veľké mravenisko. Nezabúdajte, že mravce sú zákonom chránené a preto sa zastav a pozoruj ich krásne fungujúce spoločenstvo z dostatočnej vzdialenosti a bez zásahu do ich života!

Natural (1,4 km)

Singletrack pokračuje v lese pod „Mraveniskom" za križovatkou turistických trás. Ide o trail s prírodným charakterom využívajúci prirodzené terénne nerovnosti nachádzajúce sa v tejto oblasti. Klopenky, terénne vlny, zákruty a strminy. Toto všetko ťa tu čaká a je pripravené zabaviť ťa . Na tomto traile nie sú žiadne skoky, alebo extrémne náročné prekážky a preto je svojou obtiažnosťou zaradený do kategórie "stredne ťažký". Užívajte!

Výšľap (1,0 km)

Aby sme využili potenciál tejto lesnej zóny čo najviac, rozhodli sme sa zaradiť aj kľukatý výšľapový trail, ktorým si celkom pohodlne nazbieraš kredit v podobe výškových metrov pre ďalšiu výživnú porciu zjazdu.

Flow Trail (2,1 km)

Flow je tá zázračná formulka a znamená plynulosť jazdenia. Jazdu, pri ktorej nemusíš šliapať do pedálov ale ani brzdiť. Môžeš sa plne sústrediť na užívanie si zjazdu a hrať sa s bikom tak, ako ti to srdiečko a schopnosti dovolia. Rožok zaručený (rozumej úsmev od ucha k uchu).

Flow časť trailu vznikala s finančnou podporou Mesta Košice vo výške 24 000 € a k jeho úplnému dokončeniu prispel aj obchod JumpSport. Vďaka patrí aj: Mestské lesy Košice a.s., @EnjoyTheRide, Chata Hrešná, Zdeno Žák, Matej Leibiczer a všetkým dobrovoľníkom, ktorí sa zúčastňovali na brigádach.


Na záver nesmie chýbať ani poctivý kus pivka z dielne stáleho partnera košických trailov, Hostinca.


Mapa, gpx, informácie, dostupnosť, podujatia, aktuality a neviem čo ešte je dostupné tak na stránkach Košických cyklotrailov, ako aj na ich aktívnom Facebook-u. Samozrejmosťou je aj podpora na portáli Trailforks. Čo viac dodať? Nuž, asi už len jazdiť.
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: MTBIKER trailovačka na Tematíne – práca aj zábava s našimi tvárami

Pozvánka: MTBIKER trailovačka na Tematíne – práca aj zábava s našimi tvárami

Chcel by si stretnúť známe tváre z našich videí, zveľadiť Tematín trail a zabaviť sa pri jazde? Príď na našu MTBIKER trailovačku!
Video: KE.CY - keď sa spojí komunita, mesto a mestské lesy

Video: KE.CY - keď sa spojí komunita, mesto a mestské lesy

Trailcentrá ako KE.CY, teda Košické cyklotraily, sú dielom nielen samotných trailbuilderov, ale aj komunity, mesta Košice, ako aj mestských lesov.
Video: MTBIKER na trailoch – KE.CY Košické cyklotraily

Video: MTBIKER na trailoch – KE.CY Košické cyklotraily

Trailcentrum v hlavnom meste východného Slovenska nás príjemne prekvapilo. 12 trailov v rôznych zónach a skvelý prístup z mesta. Raj pre bikerov.
keyboard_arrow_up