Ľudskosť nad karbón

Je jedna vec, ktorú môžeme získať, ktorá nás urobí najviac „cool”. Vzácnejšia než karbón, kotúče alebo „elektrika”. Vzácna ako soľ (nad zlato). Ľudskosť. Prečo jej toľko na ceste chýba?

V Bratislave na hrádzi som dostala defekt. Išla som na svojom custom-build singláči. Na zhodenie kolesa treba 13tku vidlicový kľúč, ktorý som so sebou nemala. Takže som musela 6 km tlačiť. Už bolo chladno, tma, už veľa ľudí na hrádzi nebolo (napočítala som 9 cyklistov/cyklistiek počas môjho tlačenia). Nikto mi nepomohol. Nikto sa ma nespýtal, či náhodou nepotrebujem pomôcť. Jasné, že by asi ten kľúč nemali, ale to oni nevedeli. Nikto z nich nešiel intervaly, všetci sa „vozili”. Prípadne ešte zastavili 100 m predo mnou a papali. Bolo mi z toho smutno. Veď som mohla predtým spadnúť a mohlo mi byť zle.

6 km tlačenia nocou
Ľudskosť medzi nami chýba ako soľ. Tu je zopár mojich tipov, ktoré ja praktizujem, aby som to zmenila. Neberte to ako chválenkárstvo, skôr vás chcem inšpirovať.

1. Spýtať sa

Nebojme sa spýtať. Kľudne aj za jazdy, pribrzdite: „Všetko ok?” „Potrebuješ pomôcť?” Možno treba len pumpičku. Alebo treba zavolať domov. A možno netreba nič. Mne sa napríklad stalo, že mamka bola s dcérou na biku na Železnej. Šikulky riadne! Ale nevedeli nahodiť spadnutú reťaz. Tak som im ukázala, nech si trochu zmenšia napätie potlačením zadnej prehadzovačky. 2 minúty, mohli ísť ďalej. Nabudúce budú vedieť. Veľakrát som dostala odpoveď, že „netreba”. Ale nemala som výčitky, že možno bolo treba.


2. Mať prvú pomoc v peňaženke

V peňaženke stále nosím malé lepenie na duše, rýchlospojku na reťaz, redukciu z autoventilu na galuskový ventil. Aj keď som v meste len tak na kávičke, idem do práce alebo som už na biku, som pripravená pomôcť. Minule sme boli na Bielom Kríži a smerom na Svätý Jur sme stretli tatina s detským vozíkom, ako si nituje roztrhnutú reťaz. Tak automaticky sa pýtam (nestojí to nič), veľmi to nešlo znitovať, tak som mu dala tú rýchlospojku, ktorú mám vždy so sebou (môžete si ju odložiť, keď vymieňate reťaz). Za pár minút to bolo fixnuté. Nemrzli, netlačili domov. Ja som si „pokecala” s dvojročným drobcom. Žila som z toho zážitku niekoľko dní.


3. Ego v peňaženke nenosme

Vy sami najlepšie poznáte svoj bike. Svoje plášte, svoje brzdy. Preto mi vadí, keď niekto má potrebu vysvetľovať mi, ako nahodiť môj vlastný plášť (Continental GP 5000 je láska, ale ide to s nimi ťažko, viem, že treba pritlačiť). A nakoniec zistíme, že mu to nejde. Poskytnime pomoc, ale nechajme priestor na to ju odmietnuť. Prípadne skúsme len poradiť, vysvetliť. Spýtajme sa, čo ten človek potrebuje: prítomnosť, radu, požičať súčiastku alebo aj konkrétne niečo urobiť?


Týmto článkom sa chcem poďakovať všetkým ľuďom, ktorí ma neobišli a ponúkli mi pomoc. Pamätám si každého jedného z vás. A pozdravujem všetkých, ktorí mi dovolili im pomôcť, z toho dobrého pocitu žijem vždy niekoľko dní - skúste to tiež. Nič to nestojí. Je to lacnejšie než všetky súčiastky, ktoré máte na biku. A urobí to z vás úžasných ľudí, ktorí išpirujú ďalších. A spolu zmeníme svet. Máte vy nejaké tipy, ako pomôcť? Máte zážitok, kedy vás niekto zachránil?
report_problem Našiel si v texte chybu?
patusa 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Sezóna 2023 – opäť v niečom iná

Sezóna 2023 – opäť v niečom iná

Rekordný nájazd kilometrov, spoznávanie nových miest, zoznámenie sa s cesťákom, ale aj nepríjemný pád. Aj taká bola moja uplynulá sezóna.
Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
Dobrá Strava, zlá Strava - akú si ju spravíš?

Dobrá Strava, zlá Strava - akú si ju spravíš?

Aplikácia Strava je taká, ako jej používateľ. Aké veci prebúdza v športovcoch? Len dobré alebo aj zlé?
keyboard_arrow_up