Test: CTM Roak - ako dopadla skúška ohňom?

Cyklistické dresy sú pre mňa tak trochu záhadou. Dlho som sa im vyhýbal, keďže som jazdil iba v lese, a cesta alebo gravel boli pre mňa veľkou neznámou.

Keď prišla tá chvíľa, keď som už predsa len potreboval niečo obtiahnutejšie alebo vrecká, tak som ako správny Slovák zalistoval v letáku známeho reťazca a vybral ten pravý akciový. Odvtedy však už ubehlo veľa času a ja som sa, samozrejme, poučil. Preto dnes všetky cykloveci, nielen dres, vyberám inak.

Na test mi prišiel dres od slovenského výrobcu CTM. Aký je dres Roak a ako sa nosí? Koľko vydrží alebo nie je cena prehnaná? To sú presne tie otázky, ktoré máte vy, čitatelia, a preto sa budem na ne snažiť odpovedať v tomto teste.


Strih, fit, materiály a dizajn

Aj pri veľkom zaťažení dres dobre sedí a nikde nič netlačí.
Hneď, ako vezmem dres do ruky, cítim veľmi jemnú látku. Výrobca tvrdí, že boli použité talianske recyklovateľné materiály, a naozaj to cítiť. Na rukávoch je iná štruktúra materiálu a sú vzdušnejšie. Siahajú tesne nad lakeť a zakončuje ich plochá manžeta. Výrobca nepoužil žiadny silikónový pásik, no nie je ho ani treba, lebo rukáv drží na mieste ako „pribitý". Na spodnom leme ho už nájdeme a dres sa tak zbytočne neposúva nahor a kryje kríže. Materiál ani pri väčšom natiahnutí nevybledne a zachováva si stálu farbu.


Zips je značky SBS a za celý test poslúchal na jednotku, ani raz sa nezadrhol. Ovládať sa dá bez problémov aj jednou rukou počas jazdy. Pre niekoho môže byť problém absentujúca „garaž” na zips, mne však nechýbala. Dres má mierne vyvýšený golier, tak ho pri zapnutí nepodfukuje. Ja som celkom citlivý na tlak v oblasti krku, tu ma však nič netlačilo ani po celom dni.


Vzadu nájdeme tri vrecká, ktoré sú celkom objemné, a pohodlne do nich schovám ľahkú bundu alebo mobil. Chýbal mi trochu zips, ktorý by poskytol pokoj v duši, ak si odkladáte do zadného vrecka doklady alebo peniaze. Aj pri veľkom zaťažení dres dobre sedí a nikde nič netlačí. Bočné vrecká majú všitý reflexný prvok, čo spolu s reflexným CTM logom v strede prispieva k pasívnej bezpečnosti.


Vybrať správnu veľkosť je, ako všetci vieme, veľmi dôležité. Ja som sa rozhodoval medzi veľkosťou L a XL. Pri mojich 185 cm a 85 kg mi nakoniec celkom dobre sadla väčšia veľkosť. Veď posúďte sami podľa fotiek. Teoreticky by som možno zniesol aj veľkosť L, ale nemám rád, keď som v drese nasúkaný ako jaternica. Pre gramárov ešte doplním hmotnosť, ktorá činí 140 g.


Dres sa ponúka v troch farebných kombináciách (modrá, žltá a testovaná oranžová), pričom každá má inú grafiku.

Ako sa osvedčil?

Ako už nadpis prezrádza, dres som vôbec nešetril a hneď som ho zobral
...aj keď Garmin ukazoval teploty nad 38 stupňov, necítil som sa ako v igelitke a dres krásne dýchal.
na štvordňový gravel výlet po Slovensku. Ani som veľmi neuvažoval nad tým, čo bude, ak ma bude nejak škriabať, alebo mi nesadne a podobne. Na moje šťastie nič podobné sa nestalo a dres sadol ako uliaty. A teraz nemyslím veľkosť, tú som popísal vyššie, ale materiál, ktorý je veľmi príjemný na koži. Aj napriek tomu, že cez dres v podstate vidíte, je použitý materiál dostatočne odolný aj voči stretom s kríkmi alebo vetvami stromov.


Materiál poskytuje veľmi dobrý tepelný komfort a aj keď Garmin ukazoval teploty nad 38 stupňov, necítil som sa ako v igelitke a dres krásne dýchal. Ako som už spomínal, rukávy majú dobrú dĺžku a počas celého dňa v sedle nijako neobťažujú ani netlačia.


Materiál schne veľmi rýchlo, čo som využil na rýchle prepratie dresu, aby som deň vždy štartoval svieži. Na oranžovej farbe nebolo vidieť pot ani slané škvrny, čo je pre niekoho tiež dôležité.


Vrecká sa osvedčili a aj keď som do nich naukladal, čo zniesli, stále si držali tvar. Dres už má za sebou niekoľko desiatok pracích cyklov a zatiaľ všetko vyzerá ako nové. Všetky vytlačené nápisy držia na mieste.


Plusy

  • materiál
  • strih
  • kvalitné spracovanie

Mínusy

  • nenašiel som


CTM Roak je všestranný dres, ktorý si nájde fanúšikov v cestnej cyklistike hlavne pre svoju ľahkosť a perfektný strih. Na druhej strane osloví aj gravel jazdcov, ktorí sa budú sem-tam predierať nejakou tou húštinou, ktorú Roak zvládne s prehľadom. Za cenu necelých 50 € vás určite nesklame. Viac informácií nájdete na stránke výrobcu.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Čo na seba, keď je teplo, zima, sucho aj mokro? Dlhý dres Isadore Signature v kombinácii so spodnou vrstvou a vestou.
Test: Craft PRO - dokonalý štrkový set

Test: Craft PRO - dokonalý štrkový set

Nebudem vám klamať, aj mne sa už niekedy zdá testovanie piateho setu gravel oblečenia za rok trochu prehnané. Veď toľko tých rozdielov medzi výrobcami predsa nemôže byť.
Oblečenie do jarných podmienok – nech ťa nič neprekvapí PR článok

Oblečenie do jarných podmienok – nech ťa nič neprekvapí

Jar sa nám začala tento rok skôr, no nič to nemení na tom, že počasie je vrtkavé. Raz je teplo, potom chladno, fúka vietor, občas prší. Nechýba ti niečo z nášho výberu?
keyboard_arrow_up