Test: Silvini Fabriano - cisárové nové šaty alebo kraťasy

Pohodlie v podobe ľahkého a priedušného oblečenia nemusí znamenať iba obtiahnuté veci pre maratóncov. Moderní výrobcovia prichádzajú s riešeniami aj pre trail jazdcov.

Správne funkčné materiály a strih hrajú pri tom kľúčovú úlohu. Silvini je, ako sami o sebe hovoria, „poctivá česká značka“, ktorej vývoj, dizajn a tvorba výrobkov prebieha na domácej pôde. Dnes sa preto pozrieme, ako sa im to darí napĺňať pri teste enduro kraťasov navrhnutých v spolupráci s Michalom Prokopem - modelu Fabriano MP1805.


Určenie a vlastnosti nohavíc

Kraťasy Fabriano sú určené na jazdenie voľným terénom a sú vyrobené z ľahkého a elastického materiálu. Zadná časť je anatomicky vyvýšená so strečovým panelom a z vnútornej strany má silikónové pásiky proti zosúvaniu. Zapínanie vpredu obsahuje len jeden cvokový gombík a plastovú sponu, ktorá pracuje na princípe sťahovacej pásky. Bočné vrecká sú posunuté viac do strán, aby sa obsah v nich pri jazdení netlačil. Na prednej spodnej strane je časť s dierovaním na vetranie a na zadnej časti reflexná grafika. Vnútri nájdete pútka na namontovanie vnútorných cykloboxerok s vložkou. Vyrábajú sa vo veľkostiach S až 3XL v čiernej, modrej, tyrkysovej a bordovej farbe a všetky v cenovke okolo 80 €.


Skúšanie a prvé ódy na radosť

Na test mi prišli kraťasy vo veľkostiach M aj L. Sedeli mi obe, tak som nejaký čas skúšal a rozhodoval sa, s ktorými by som si viac rozumel. Pásovú sponu L-ka som dotiahol na doraz, M-ko zhruba v polovici rozsahu. Bol akurát horúci deň a L-ko sa mi nakoniec zdalo také voľnejšie, vzdušnejšie oproti tesnejšiemu M-ku, v ktorom mi už bolo pocitovo teplejšie. Voľba L-ka mi teda pripadala logickejšia, keďže sú určené presne na takéto obdobie. Moja výška je 179 cm a hmotnosť 83 kg.

Pri jazdení ma však ani veľkosť M nijak neobmedzuje. Perfektný strečový materiál kraťasov sotva na sebe cítim, výborne sa prispôsobuje telu pri pohybe. Oproti tomu širšie L-ko pri jazde vnímam ešte menej a jazdenie v nich má akýsi pocit ľahkosti. L-ko má na mojom páse síce miernu rezervu, ale aj vďaka silikónovým pásikom nemajú tendenciu sa spúšťať. Zadná vyvýšená časť so spomenutým strečovým panelom pritom robí presne to, čo pri ohnutí v jazdení potrebujete. Nedá mi teda nepochváliť značku Silvini za použité materiály a strih týchto kraťasov. Naozaj palec hore.


Kritické očko...

Na príjemné prekvapenie látka nemá tendenciu nasať vodu...
Aj keď sa chyby na týchto vydarených kraťasoch hľadali ťažko, predsa len sa malý detail našiel v podobe šitia. Nitky proste sem tam trčia hlavne z vnútra, ale našli sa aj miesta z vonkajšej strany. Funkciu to síce neovplyvní, šortky sa nepárajú, ani sa v nich nerobia diery. Je to možno len otázka estetiky a mrzí ma to o to viac, že značka na svojej stránke uvádza, že jej pri výbere výrobcu záleží na kvalite. Nuž, snáď to s výrobcom čím skôr doladia.


Jazdím, (sem-tam aj) padám

...prinášajú do jazdenia pocit vzdušnosti, ľahkosti a tým napĺňajú ich predurčenie na leto.
Šliapeme do pedálov chodníkom, má prevažne stúpajúci charakter, pár úsekov technických so skalami, kde si treba hľadať stopu a rozmýšľať, či ten kameň ešte vidlica dá. Veľa energie, ale pozitívny feedback je nádherne prostredie. Prichádza kratší zjazdík a mňa zaplavili endorfíny. Kamoš, čo už čakal na rázcestí, pozeral, čo vyvádzam. Pekne som to rozbehol, veď „zaflekujem“ na frajera na mieste, nie? Nuž, pri brzdení sa predné koleso pošmyklo na uvoľnenom podklade a ja som sa zrazu ocitol na zemi, bicykel na mne v tej polohe, ako som sa zošmykol.

Klasika – koleno a lakeť poriadne oškreté, veď, kto by si dával chrániče kolien, keď sa viac-menej iba šliape. Vstávam, vydýchavam a čakám škody na biku a výstroji. Bike v poriadku a kraťasy - popravde som kvôli ľahkosti materiálu čakal, že budú deravé, ale nestalo sa. Oprášil som z nich špinu a šlo sa ďalej. Takže vyzerá, že čosi vydržia, a tentokrát znova plusové body.


A aby bol test kompletný, (veď, čo by som pre vás neurobil ) pri poslednom výjazde sme nestihli radarovú predpoveď a búrka prišla o polhodinku skôr, než sme čakali. Pekne nás teda, ako sa vraví, do nitky zlialo. Na príjemné prekvapenie látka nemá tendenciu nasať vodu a hoci boli kraťasy mokré (veď, ako inak), nemal som pocit, že by som z nich mohol žmýkať vodu. Ak by teda znova vyšlo slniečko, určite by aj skoro obschli.


Môj celkový dojem

Kraťasy Fabriano od značky Silvini, aj keď majú svoje spomínané nedostatky, na mňa urobili veľmi pozitívny dojem. Vďaka ich materiálom a výbornému strihu prinášajú do jazdenia pocit vzdušnosti a ľahkosti a tým napĺňajú ich predurčenie pre leto. Navyše, z ponuky zaujímavých farieb si určite vyberie každý biker. Z môjho pohľadu teda určite stoja za zváženie, ak budete hľadať niečo na budúcu sezónu.

Plusy

  • dobrý, pružný a ľahký materiál, ktorý solídne odoláva aj pádu
  • výborný strih
  • umiestnenie vreciek viac do strán – veci sa v nich netlačia
  • extra strečový panel na zadnej časti
  • silikónové pásiky na vnútornej časti pásu

Mínusy

  • šitie – trčiace nitky


Cena a dostupnosť

Krátke nohavice sú dostupné vo viacerých farebných prevedeniach v cene 80 €. Viac informácií sa dozviete na našom MTBIKER shope.

Cenovo dostupnejšiu alternatívu od Silvini, ktorá stále ponúka dobrý pomer ceny a výkonu, nájdete v podaní Silvini Rango MTB za 63,90 €. Ak si potrpíte na oblečení od značky, ktorá je medzi exkluzívnymi výrobcami už niekoľko desaťročí, budú pre vás vhodné krátke nohavice ASSOS Trail Cargo T3 s cenovkou 119 €.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
warzone 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: MTB oblečenie SILVINI - pohodlie a funkčnosť na výlety

Test: MTB oblečenie SILVINI - pohodlie a funkčnosť na výlety

Oblečenie vyrobené z moderných a dobre fungujúcich materiálov určené na pohodové jazdenie na trailoch, či všeobecne v teréne. Ako obstála v teste výbava SILVINI?
Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Mať doma naozaj kvalitné krátke nohavice je snom každého cyklistu „diaľkoplaza“. Čo však s nimi, keď sa ochladí?
Test: Craft PRO - dokonalý štrkový set

Test: Craft PRO - dokonalý štrkový set

Nebudem vám klamať, aj mne sa už niekedy zdá testovanie piateho setu gravel oblečenia za rok trochu prehnané. Veď toľko tých rozdielov medzi výrobcami predsa nemôže byť.
keyboard_arrow_up