Pozvánka: MTB Singletrack maratón Košice 2022 - na traily alebo na maratón? Na oboje

Pozvánka: MTB Singletrack maratón Košice 2022 - na traily alebo na maratón? Na oboje

Už 3. septembra v stredisku Jahodná pri Košiciach „vypukne” jeden z najobľúbenejších maratónov na Slovensku. Opäť bude zaradený do kalendára UCI C2 a zároveň je finálovým kolom Slovenského Pohára XCM.

To znamená, že tu môžete stretnúť špičkových cyklistov zo Slovenska aj okolitých krajín a spolu s nimi si zapretekať na jednej z troch tratí, ktoré pre vás organizátor pripravil.


Trate

Najkratšia trať, ktorej však nechýbajú singletrackové prvky, meria 22 km a nastúpate na nej príjemných 560 výškových metrov. Odmenou za vyšliapanie na chatu Lajoška vám bude, okrem skvelého pocitu z jazdy na bicykli, následná zjazdová sekcia po singletrailoch. Samozrejme, ich úroveň je prispôsobená kategórii, čo znamená, že trasu zvládnu aj rodiny s deťmi či začiatočníci na mtb maratóne. Táto trasa je zároveň určená aj pre elektrobicykle.


Stredná trať má proporcie skutočného polmaratónu, čo v praxi znamená necelých 50 km s nastúpanými 1 360 výškovými metrami. Trasa rovnako premiérovo, ako aj krátka trať, zavíta na chatu Lajoška a prozaický Kopec Pravdy. Tento „kopec” je totiž stúpavý singletrail, dlhý iba 110 m, no jeho priemerný sklon 25,8 % preverí kardiovaskulárny systém nejedného zdatného bikera. Dokopy vás na tejto trati čaká 60 % jazdy na „singláčoch”, čo určite stojí za to, tento maratón absolvovať. No nemusia byť sklamaní ani tí, čo nemajú natrénované. Časový limit organizátor upravil tak, aby trať vedeli absolvovať aj tí, ktorí inklinujú skôr k tým singletrailom a zábave, ako k dupaniu do pedálov a sledovaniu údajov na cyklopočítači. Číselne prenesený limit - sedlo Jahodná na 41. kilometri do 15:00 hod. (5 hodín od štartu).


Pekne si „naložiť”, užiť singletraily, naháňať sa s domácou aj zahraničnou konkurenciou. Tak to má byť na maratónskej trati. Na dĺžke trasy 75 kilometrov na to bude dostatok priestoru a možností. Popri tom nastúpate 1 960 výškových metrov. Samozrejme, Kopec Pravdy neobídete, rovnako ani chatu Lajoška, naopak, ešte si to predĺžite o okruh cez chatu Hrešná a „singláče” Miňonka a Hriešny + Flow. Celý okruh sa uzavrie opäť singletrailom, tým najstarším, nekopaným, poľovníckym chodníkom Michalkov. Miestni o ňom hovoria, že je epický. Výhľady, korene, skaly, brody, to všetko za odmenu pred „finišom.” Pozor však, tu je časový limit prísnejší, ako na strednej trati a teda, sedlo Jahodná do 14:00, čo sú 4 hodiny od štartu, ktorý je o 10:00 rovnako ako stredná trať.


Dôležité informácie

Súťažiť môžete sami za seba, alebo ako bolo spomenuté vyššie, ako rodina. Po novom však je možné súťažiť aj vo dvojici v Elite aj Hobby kategóriách, rovnako si zapretekať môžu aj zmiešané dvojice. Takže neváhajte vziať priateľku, manželku, (obe naraz radšej nie ) alebo celú rodinu. Prihlásiť sa do vhodnej kategórie môžete cez tento link.

Detské preteky pre najmenších tu majú tiež svoje miesto a sú dôležitou súčasťou MTB Singletrack maratónu. Ako sa do nich prihlásiť a čo vás čaká, sa dozviete na singletrackmarathon.com.

Aké by to boli preteky bez cien? Hodnotení sú štandardne prví traja v každej kategórii, no okrem toho sú tu aj špeciálne kategórie: Miss Singletrack Marathon, najmladší, či najstarší účastník a dve skvelé kategórie aj pre tých, čo majú vždy najviac výhovoriek. Konkrétne cena pre posledného súťažiaceho a aj cena za najťažší bicykel. Tombola samozrejme bude tiež, kam napríklad MTBIKER venuje kupóny na nákup v MTBIKER shope v hodnote 300 €.


Informácie ohľadom pretekov môžete sledovať aj FB stránke. Zaspomínať si na predminulý ročník môžete aj vďaka videu od nášho „factory pilota" - Imromana či jeho reportáži z 2021.


Sobotou to nekončí

Pokiaľ si nestihnete skrz sledovanie wattmetra a stekajúci pot do očí dostatočne singletraily užiť počas maratónu, máme pre vás dobrú správu. V nedeľu po pretekoch, 04. 09. 2022, sa bude konať KE.CY Singletrack Tour. Jedná sa o spoločnú, pohodovú jazdu s chalanmi zo združenia KE.CY, ktorí sa o traily starajú a rozširujú ich, či pripravujú na Singletrack marathon. Za symbolické štartovné v hodnote 5 €, ktoré budú použité výlučne na budovanie a udržiavanie tratí, si môžete vybrať krátky 20 km okruh alebo dlhý 40 km. Pri dlhšom variante si prejdete aj tie najnáročnejšie úseky.


Na tento spoločný výjazd sa môžete prihlásiť cez emailovú adresu: kosicke.cyklotraily@gmail.com Nezabudnite ako predmet správy uviesť: KE.CY Singletrack Tour.

Zdroj fotografií: archív orgranizátora - Jano Villím
report_problem Našiel si v texte chybu?

MTB Singletrack Maraton Košice - UCI MTB Marathon Series

calendar_today 03.09.2022
label MTB maratón
place Košice (Slovensko)

redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: MTB Singletrack maratón Košice - „majstrak budze na vychodze”

Pozvánka: MTB Singletrack maratón Košice - „majstrak budze na vychodze”

Každým ročníkom stále viac obľúbené podujatie na východe Slovenska aj s poriadnou konkurenciou prichádza už po dvadsiatykrát.
Pozvánka: MTBIKER trailovačka na Tematíne – práca aj zábava s našimi tvárami

Pozvánka: MTBIKER trailovačka na Tematíne – práca aj zábava s našimi tvárami

Chcel by si stretnúť známe tváre z našich videí, zveľadiť Tematín trail a zabaviť sa pri jazde? Príď na našu MTBIKER trailovačku!
Pozvánka: Apríl – preteky už klopú na dvere

Pozvánka: Apríl – preteky už klopú na dvere

Zimná príprava je za nami a nastal čas pretaviť hodiny tréningu v pretekoch.
keyboard_arrow_up