Ako udržať bicykel v dobrom stave

Na „tichom" bicykli s dobre nastavenými komponentami je radosť jazdiť. Pritom stačí len trochu času, správne náradie či mazivo a všetko šliape ako hodinky...

Vortex Go Chain Juice PTFE

Olej mladej značky Vortex zvládne akékoľvek podmienky a vrtochy počasia a je určený najmä pre bikerov, ktorým sa nechce pri každom servise premazávať reťaz iným typom maziva. Po aplikácii vytvára tenký teflónový ochranný film, ktorý zabraňuje korózii reťaze, znižuje jej trenie a šetrí pohonné ústrojenstvo. Okrem reťaze samotnej je možné použiť ho aj na vnútorné premazanie bowdenov. Cena 100 ml balenia je 6,59 € a nájdeš ho na našom MTBIKER shope, či na stránke dodávateľa.

Park Tool SuperGrip PT-SAC-2

Pukanie sedlovky, zasúvanie do rámu - kto z nás by to nepoznal. Predtým, ako to preženieme s utiahnutím, je dobré zvážiť montážnu pastu, ako napríklad Park Tool SuperGrip. Tá zabezpečuje zväčšenie trenia medzi kontaktnými plochami a tým umožňuje, okrem iného, použiť aj menší moment na dotiahnutie komponentu. Je vhodná pre širokú škálu materiálov, od hliníkovej zliatiny, cez oceľ až po karbón. Cena jednej 113 g tuby je 14,40 € a nájdeš ju na našom MTBIKER shope či na stránke dodávateľa.

Weldtite Pure Wet Lube

Mazací olej anglickej značky Weldtite, Wet Lube, patrí do radu výrobkov Pure, to znamená, že je vyrobený z látok, ktoré sú šetrné voči životnému prostrediu. To však neznamená, že nie je účinný, práve naopak – je určený do najnáročnejších podmienok pre jazdu, ako je dážď, blato či sneh. Do karát mu hrá aj odolnosť voči vymytiu pri čistení bicykla vodou, čo z neho robí skvelého parťáka na dlhodobé používanie. Cena 100 ml fľaštičky je 5,79 € a nájdeš ju na našom MTBIKER shope či na stránke dodávateľa.

Force Silicon

Dielenský sprej z dielne českej značky Force sa vyznačuje najmä svojou univerzálnosťou. Vďaka obsahu silikónu je možné použiť ho na premazanie množstva pohyblivých komponentov na bicykli, ako napríklad odpružená vidlica či tlmič, čapy, lanká s bowdenmi, či pri údržbe kolies. Praktické 600 ml balenie je doplnené dvoma nadstavcami na aplikáciu spreja na žiadané miesto. Jeho cena je 10,10 € a nájdeš ho na našom MTBIKER shope či na stránke dodávateľa.

Super B momentový kľúč

Dotiahnuť skrutku na správny moment je na bicykli veľmi dôležité, o to viac, ak ide o karbónové komponenty. Momentový kľúč značky Super B disponuje jedným prednastaveným momentom sily, a to buď 4, 5 alebo 6 Nm. Rúčka kľúča je ergonomická, skvele padne do ruky a zabezpečuje spoľahlivý prenos sily. Spolu so samotným telom kľúča je v balení niekoľko bitov rôznych typov a veľkostí. Jeho cena je 14,90 € a nájdeš ho na našom MTBIKER shope či na stránke dodávateľa.

microSHIFT Advent RD-M6195M

9-rýchlostná prehadzovačka perspektívneho výrobcu microSHIFT bola vyvíjaná tak, aby sa zavďačila širokému spektru bikerov. Funguje spoľahlivo s dvoj- aj trojprevodníkom a dokáže zvládnuť kazetu s až 46 zubami. Radenie je svižné vďaka patentovanej konštrukcii pre odolnejšie a silnejšie radenie v teréne, pričom využíva systém priamejšieho vedenia lanka, ktorý eliminuje oneskorenie. Cena prehadzovačky je 64,90 € a nájdeš ju na našom MTBIKER shope či na stránke dodávateľa.

Rex Domestique

Dá sa povedať, že Rex Domestique je skutočne kráľom vo svojom obore a zároveň ochotne poslúži. A to za každých podmienok, nezáleží na tom, či je sucho alebo prší, či jazdíš po ceste alebo teréne. Vďaka revolučnej výrobnej technológii sa bikerovi do ruky dostane bezriedidlové a neprchavé mazivo, ktoré vďaka gélovej štruktúre lepšie priľne k reťazi a mazanie je spoľahlivé a dlhodobé. Cena za 30 g fľaštičku je 19,90 € a nájdeš ju na našom MTBIKER shope či na stránke dodávateľa.

absoluteBLACK GRAPHENlube®

Výrobca absoluteBLACK nás už istý čas prekvapuje svojimi inovačnými riešeniami a nové mazivo z ich dielne nie je výnimkou. Ide o prvé svojho druhu. Vyrobené je na báze uhľovodíkov obsahujúcich grafén. Jeho najväčšou prednosťou je výdrž – výrobca deklaruje, že na jedno namazanie reťaz zvládane 1800 km za suchých podmienok, no trenie spoľahlivo znižuje vždy. Jeho cena je 130 € a nájdeš ho na našom MTBIKER shope či na stránke dodávateľa.

Cyclon Bike Care Wax Lube

Mazivo holandskej značky Cyclon je určené do suchých podmienok. Po aplikácii môže cyklista vďaka prídavku PTFE očakávať premazanú reťaz, ktorá nebude priťahovať nečistoty a zároveň bude pohon tichý. Nespornými výhodami tohto maziva sú jeho biologická odbúrateľnosť a jednoduchá aplikácia pomocou kvapkadla. Cena sa pohybuje od 3,39 € po 40,90 € v závislosti od veľkosti balenia, všetko potrebné nájdeš na našom MTBIKER shope, či na stránke dodávateľa.

Muc-Off Silicone Shine

Ako vraví isté staré anglické príslovie: „A clean bike is a fast bike“ (Čistý bike je rýchly bike) a ak sa k tej čistote ešte aj pekne leskne, nie je o čom. Práve tomu napomáha prípravok výrobcu Muc-Off, ktorý nielenže oživuje farby a dodáva lesk širokej škále povrchov, od karbónu až po gumu, ale v budúcnosti uľahčuje ich čistenie. Ponúka sa aplikácia aj na interiér štvorkolesového miláčika. Jeho cena je 13,10 € a nájdeš ho na našom MTBIKER shope či na stránke dodávateľa.

Viac prípravkov pre udržanie čistého a premazaného bicykla nájdeš na našom MTBIKER shope.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel PR článok

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.
Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý PR článok

Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý

Poznáte ten pocit, keď poumývate bicykel, všetko namažete a zostanete sa naň pozerať ešte ďalších 10 minút s úsmevom? Trochu vám k nemu pomôžeme a pridáme niekoľko tipov na vhodné doplnky.
Náradie na servis doma aj v teréne PR článok

Náradie na servis doma aj v teréne

Či už plánuješ robiť servis bicykla doma, alebo neplánovane v teréne, polovicou úspechu je výbava. Tá rozhodne, či to bude hotové raz-dva, alebo „trápenka“ na niekoľko desiatok minút.
keyboard_arrow_up