Zdroj: Paris Gore/Red Bull Content Pool

Na rozdiel od iných disciplín horskej cyklistiky, ktoré sa zameriavajú na rýchlosť alebo vytrvalosť, je freeride predovšetkým o štýle a technických zručnostiach. Ako to všetko začalo a kam sme sa za tie roky dostali?

Freeride je disciplína, ktorá sa dá veľmi ťažko presne zadefinovať. V podstate je to odnož horskej cyklistiky, kde nezáleží na tom, ako rýchlo prejdete trať, ale skôr na tom, ako štýlovo zdoláte prekážky.

jazdec freeride na bicykli
V zásade vieme freeride rozdeliť na dve časti. Big mountain freeride, ktorý zahŕňa strmé, skalnaté zjazdy, skoky, dropy a ďalšie prekážky, ktoré vyžadujú zručnosť, presnosť a k tomu veľkú dávku odvahy na ich prekonanie. Excelentným príkladom je event RedBull Rampage. V mnohých prípadoch si jazdci tvoria svoje vlastné „liny" s ohľadom na čo najkreatívnejšie využitie terénu. V skratke, také motto pre tento druh freeridu by mohlo byť „Go big, or go home”.

Red Bull Rampage, jazdec Cameron Zink v skoku
Druhým smerom je slopestyle. Ten sa jazdí na umelej trati, ktorá pozostáva z desiatich prekážok, kde sa jazdci snažia ukázať tie najlepšie triky, ktoré vedia. Všetko ostatné je v podstate spojením týchto dvoch disciplín a odvíja sa z nich.

Crankworx World Tour 2016 Stop 1 - Rotorua, New Zealand, jazdec Yannick Granieri

Ako to všetko začalo

Všetko to začalo v 80. rokoch v Kanade, kde jazdci z okolia Vancouveru začali preskúmavať nové lokality na jazdenie v teraz už legendárnej oblasti North Shore. Jedným z jazdcov bol aj Todd “Digger” Fiander, ktorý si rýchlo spravil meno ako trail builder. V podstate bol prvý, kto prišiel s prekážkou tzv. „skinny”, teda úzkeho kusa dosky, na zdolanie ktorej potrebujete veľmi dobrý balans. Postupne sa zo skinnies budovali mosty na traverzovanie neprejazdného terénu, ktoré s rastúcim skillom jazdci stavali stále vo vyššej výške, až vznikli drevené dropy a iné konštrukcie, vďaka ktorým je lokalita taká známa.


Netrvalo dlho a zmienka o trailoch v North Shore sa rozšírila, a tak lákali nových jazdcov. Jedným z nich bol aj priekopník freeridu, kanadský jazdec Wade Simmons, známy svojím nebojácnym štýlom jazdy a ochotou zdolávať aj ten najnáročnejší terén. Postupne, ako úroveň jazdcov rástla a skákali stále nové triky, sa freeride dostával aj na stránky časopisov, čo viedlo k spopularizovaniu freeridu ako disciplíny. Simmons sa v roku 2001 stal aj prvým víťazom Red Bull Rampage.

Red Bull Rampage 2021

Freeridová scéna dnes

Dnes je freeride populárnejší ako kedykoľvek predtým. Za to vďačíme jazdcom ako Brandon Semenuk, Andreu Lacondeguy, Cam Zink, Szymon Godziek a mnohým ďalším. Svoj skill nám predvádzajú každoročne na pravidelných podujatiach ako Red Bull Rampage, DarkFest, Freeride Fiesta, Audi Nine a iné. Samozrejme, nemôžeme opomenúť ani eventy v podaní FMB World Tour. Ak som dobre počítal, tak na rok 2023 ich je vyhlásených 34 po celom svete. Tie najznámejšie sú CrankWorx a Red Bull Joy Ride.

Red Bull Rampage, jazdec DJ Brandt
Na to, aby ste videli svetových jazdcov, nemusíte ísť ani tak ďaleko. V rámci BikeFestu (2. - 4. 6. 2023) v Kálnici sa uskutoční aj slopestyle súťaž striebornej úrovne. V roku 2022 sa zúčastnil Dawid Godziek, ktorý ho aj vyhral a padali naozaj pekné triky. Ak predsa len nemáte možnosť ísť sa na tieto eventy pozrieť, nevadí. V dnešnej dobe je veľkou súčasťou profesionálneho jazdenia aj schopnosť odprezentovať sa na sociálnych sieťach. Preto stačí zapnúť Instagram alebo YouTube a pozrieť sa, aké nadľudské výkony títo „šialenci" predvádzajú. Veď uznajte sami:


Na záver treba dodať, že aj keď sa dobre pozerá na to, čo títo jazdci predvádzajú, nemusíte skákať 40 m skoky a do toho si hodiť „flip no hander", aby ste sa mohli považovať za freeridera. Tým, že je to voľná disciplína, stačí, ak budete prekonávať sami seba, skúšať, čo na bicykli dokážete. A ak máte dobrú partiu na jazdenie, hecovačky sú o to zábavnejšie.

[Foto na úvode: Paris Gore/Red Bull Content Pool]

report_problem Našiel si v texte chybu?
FeroT 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Adrenalínové centrum Karviná - zajazdiť si pod strechou

Adrenalínové centrum Karviná - zajazdiť si pod strechou

Pokiaľ si chcete zajazdiť aj v zimnom období, zaskákať si či vyskúšať vysnívaný trik, v Adrenalínovom centre v Karvinej ste na správnom mieste.
Ženy, ktoré si zaslúžia našu pozornosť

Ženy, ktoré si zaslúžia našu pozornosť

Niet zrejme príhodnejšieho dňa, kedy si môžeme pripomenúť silu a vášeň (nielen pre šport), ktorú v sebe majú ženy.
Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Horská cyklistika sa delí na viacero disciplín – od bežného lesného/asfaltového jazdenia do kopcov až po extrémne náročné zjazdy. Ktoré disciplíny poznáme a ako sa volajú?
keyboard_arrow_up