Test: Nalini Gravel Wool Zip dres – prírodný materiál a klasický dizajn

Gravel dres – to je taký chameleón. V jednej chvíli potrebuješ, aby ťa zohrial počas dlhého nočného výjazdu, inokedy naopak treba odvádzať pot a chladiť v náročnom stúpaní.

Ideálne by však bolo, aby pri viacdňovom tripe dres nezapáchal od potu. Kamoš jazdiaci za tebou sa tak nebude musieť niekde odpojiť.

test Nalini Gravel Wool Dres
Že vám toto pripomína nejaký materiál, ktorý by to všetko zvládol? Ak ste hneď tipovali merino vlnu, tak ste trafili klinec po hlavičke. Pochopili to aj v Nalini a uviedli na trh gravel dres spájajúci syntetické a prírodné materiály. Všetko naviac zabalené v parádnom dizajne. Ako sa teda popasuje Nalini dres s celkom šialeným tohtoročným počasím?

Nalini Gravel Wool Dres

Konštrukcia a materiály

Ako už úvod ale aj názov prezrádzajú, dres je vyrobený zo zmesi prírodnej merino vlny a polyesteru. Kto už nejaký merino kúsok vlastní, tak vie, že 100 % merino zloženie nie je vždy to pravé orechové. Aspoň teda ja mám nejakú citlivú kožu a vždy ma takýto kúsok škriabe. Pri tomto drese ma nikde nič neškriabalo ani neobmedzovalo.

test Nalini Gravel Wool Dres
Ďalšou vecou je, že sa mi časom merino veci majú tendenciu zmenšovať, ale to bude možno zlým spôsobom prania. Nič to však nemení na veci, že práve spojenie merina so syntetickým vláknom prináša výhody z oboch svetov.

Nalini dres
Nalini použil tento materiál na prednom a zadnom paneli. Práve tu sa jazdec najviac potí a potrebuje čo najlepšiu termoreguláciu, ale k tomu sa ešte dostaneme. Rukávy a bočné panely sú vyrobené už z čisto syntetického vlákna. Tento materiál je veľmi ľahký, elastický a oderuodolný.

dres vhodný na leto
Ani v tých najextrémnejších teplotách atakujúcich 40 stupňov som nemal pocit, že sa varím...

Zadný panel sa pýši klasickými tromi vreckami. Tie sú dostatočne hlboké aj elastické, aby poňali čokoľvek, čo budete potrebovať. Lem je zakončený reflexným pásikom a logom Nalini na strednom vrecku pre zvýšenú bezpečnosť. Je škoda, že výrobca neprihodil nejaké vrecko na zips.

dres na bicykel do teplého počasia
V prednej časti je dominantou zips YKK po celej dĺžke. Ten je podšitý, aby v zjazdoch zbytočne neprefukoval. Samozrejmosťou je aj garáž na jazdca vo vrchnej časti. Na ľavej strane ešte nájdeme reflexné logo. Celkovo dres pôsobí minimalistickým dojmom.

dras na bicykel do dažďa
Aby sa dres za jazdy zbytočne neposúval, tak je spodný lem vybavený silikónovým pásikom. Rukávy majú všitú gumičku. Tá síce drží rukáv na mieste ako pribitý, avšak po čase som si musel rukáv jemne napraviť, aby ma gumička netlačila na jednom mieste. Asi mám nejaké namakané ruky.

merino dres
Farebná kombinácia je veľmi decentná, ale aj moderná zároveň. Tehlová červená spolu s tlmenou žltou zapadá do terajšieho nevýrazného trendu. Celkový dizajn ešte dopĺňa nápis vpredu aj vzadu, ktorý sa síce mne osobne nepáči, ale veľmi nekričí, a tak sa dá prežiť.

Nalini Gravel Wool Dresmerino dres Nalini Gravel Wool

Nebude mi v tom v lete horúco?

Presne to mi napadlo, keď som videl, že tento dres je vyrobený z merino vlny. Doteraz som mal tento materiál spojený so zimou alebo sychravým počasím. Toto leto bolo výnimočné v tom, že sa striedali extrémne horúčavy s obdobiami dažďov a nízkych teplôt. Tu sa naplno ukázala sila tohto dresu. Ani v tých najextrémnejších teplotách atakujúcich 40 stupňov som nemal pocit, že sa varím a dres príjemne dýchal a spolupracoval so mnou. Samozrejme, zips po celej dĺžke vie ideálne regulovať teplotu.

gravel dres
Ak vás počas výjazdu zastihlo horšie počasie, či nebodaj dážď, ani tu vás dres nesklame a stále drží vaše telo v optimálnej teplote. Aj pri celkovom premočení mi nebola zima, nakoľko merino vlna hreje, aj keď je mokrá. Tento dres oproti čisto syntetickým materiálom trošku horšie schne. To vôbec nie je problém, ak jazdíte napríklad po búrke. Horšie to je napríklad v noci, kedy mi dres v zlom počasí nevyschol skoro vôbec. Prvotný pocit ráno bol zlý, avšak za pár sekúnd bol už dres zase komfortný, aj keď stále mokrý.

Nalini Gravel Wool Dres
Extrémnou výhodou vlny merino je jej odolnosť voči pachom, nakoľko sa v nej nerozširujú baktérie z potu. Teoreticky sa dá takýto dres použiť na viacdňový bikepackingový výlet, bez potreby meniť alebo prať dres. Počas doby testu som dres naschvál nepral často a musím uznať, že som nič necítil, dokonca sa ani nikto nesťažoval.

test dresu do teplého počasia
Bočné panely a rukávy príjemne odvetrávali telo počas jazdy a zároveň vynikajúco chránili pred slnkom. Tieto panely sú naviac veľmi odolné, a tak im nevadí ani nejaké bližšie stretnutie s malinčím alebo konármi.

recenzia Nalini Gravel Wool Dres

Pre koho sa najviac hodí?

Vzhľadom na použitý materiál, jednoduchý strih a absenciu akýchkoľvek výmyslov je tento dres najviac vhodný na bikepacking a pohodové jazdenie. Berte to ako môj osobný názor, ale aspoň ja som sa v ňom najlepšie cítil na viacdenných výletoch, kedy som nemusel riešiť, či mi treba dres preprať alebo nie. Naviac si poradí aj s premenlivým počasím, čo sa opäť hodí. Celkové pohodlie a termoregulácia tohto dresu zaručujú maximálny komfort pri nosení.

Ak teda potrebujete do šatníka jeden kúsok, ktorý sa nestratí ani na dlhých výletoch a zahreje alebo naopak podľa potreby ochladí, tak Nalini bude kúsok presne pre vás. Zohnať ho viete za cenu 129 € aj na MTBIKER e-shope.
Zdroj fotografií: archív autora
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Craft PRO - dokonalý štrkový set

Test: Craft PRO - dokonalý štrkový set

Nebudem vám klamať, aj mne sa už niekedy zdá testovanie piateho setu gravel oblečenia za rok trochu prehnané. Veď toľko tých rozdielov medzi výrobcami predsa nemôže byť.
Test: Nalini San Francisco Pink Line – dres s osobitým štýlom a pohodlím

Test: Nalini San Francisco Pink Line – dres s osobitým štýlom a pohodlím

Ak hľadáte cyklistický dres, ktorý vynikne svojím dizajnom a zároveň vám poskytne prvotriedny komfort počas jazdy na bicykli, môžem vám odporučiť skvelú voľbu – Nalini San Francisco Pink Line.
Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Dobrý pomer vlastností zo sveta cestnej aj horskej cyklistiky, spojených s pohodlím a výkonom. To vôbec neznie zle. Ako sa jazdí v tretrách Kuro Tech a kde majú limity?
keyboard_arrow_up