Prečo je cenovo dostupný hardtail stále výborná voľba na začiatok?

Bicykle s pevnou zadnou stavbou, teda hardtaily, sú výbornou voľbou, ak s cyklistikou začínate, prípadne nechcete investovať veľa peňazí. Na tom sa ani po rokoch stále nič nemení...

Ak chvíľu sledujete cyklistiku, môžete ľahko nadobudnúť dojem, že jazdiť sa musí výhradne na strojoch, ktorých cena presahuje niekoľko tisíc eur. Rovno priznávam svoj podiel, veď len nedávno som vám tu predstavil bicykel v cene auta. Lenže nemôžem stále opakovať, ako dlho už jazdím a ako vyzerali moje začiatky. Tie boli na cenovo dostupných bicykloch s pevnou zadnou stavbou a som za to veľmi rád. Áno, bola trochu iná doba, celoodpružené bicykle ešte boli s pár výnimkami doménou zjazdu. Ale práve na hardtaili sa naučíte základy techniky jazdy v teréne a podľa mňa lepšie, než keď naskočíte hneď na 120 mm a necháte sa nimi „chlácholiť". Nemusíte byť ani začiatočníci, čo pocítim vždy po presadnutí z celoodpruženého bicykla zase späť. Jeden z dôvodov, prečo stále rád jazdím na HT-čku a snažím si tak udržať cit pre terén a výber vhodnej stopy. Viac na túto tému nájdete v mojom staršom článku s patričným názvom – Prečo mám (stále) rád hardtail.

Čo je rovnako zaujímavé sledovať a čo si všimnete, až ked sa pohybujete v cyklistike dlhšie, je vývoj. Najmä to, ako postupne presakujú technológie nižšie. Poznáte to. Predstaví sa nejaká novinka, ceny vysoké, frfleme, aké je to drahé atď. Potom už riešime zase niečo iné, čas beží a zrazu je všetko inak. Pekným príkladom je napr. model od Cyclision, konkrétne Corp 1 MK-II v cene 1 399 €. Vzduchová vidlica od RockShox, sada 1x12 v prevedení Shimano XT/SLX, hydraulické kotúčové brzdy Shimano Deore. Každé jedno, čo som teraz vymenoval, bolo v priebehu času pre mňa veľkým míľnikom, do ktorého som investoval na danú dobu nemalé (študentské) peniaze.

Cyclision Corph 1 MK-II
K tomu pekne spracovaný rám s vybrúsenými zvarmi. Ak nemá značka zvučné meno, v tejto kategórii sa jedná v podstate o výhodu, pretože spraviť kvalitný hliníkový rám už nie je žiadna veľká veda. Vo výsledku ide o stroj, za ktorý by som dal pred pár rokmi neviem čo a smelo sa s ním postavil na štart pretekov.

Cyclision Corph 1 MK-II<br  loading= " title="Cyclision Corph 1 MK-II" />
Trochu iným príkladom je zase model od Marin s označením Bobcat Trail 4. Geometria na trail s 29-palcovými kolesami, o čom sa mi mohlo pred pár rokmi rovnako len snívať a rám, ktorý podľa mňa vyzerá naozaj dobre. A to sa bavíme o cene cca 699 €. Samozrejme sú tu kompromisy, ktoré sa dajú postupne vyladiť ako napr. vidlica, ale na objavovanie trailov bohate postačí aj tento základný model.

MARIN Bobcat Trail 4
Nie každý chce ísť hneď trénovať na preteky, prípadne objavovať skoky a traily za domom. Veľa ľudí si bicykel kupuje jednoducho na „obyčajné“ vozenie a nepotrebuje sadu s jednoprevodníkom. Bicykle v kategórii pod 600 € nepôsobia na fotkách tak „cool“, no z praktického hľadiska poslúžia stále výborne a ešte vám zostane na dôležitú výbavu a základné oblečenie, ktoré o komforte rozhoduje skutočne veľkou mierou. Pekným príkladom je model Stedo Mask.

Stedo Mask
Uviedol som len pár rýchlych príkladov, ktoré nájdete spracované aj vo videu nižšie. Tam si spomínané bicykle predstavíme aj trochu detailnejšie.


Aj keď vám tu v podstate ponúkam bicykle a robím reklamu, vôbec z toho nemám zlý pocit. Jasné, živí nás predaj a ako MTBIKER ponúkame drahé, ale aj cenovo dostupné modely. Výber je na vás, no jedno stále platí – bicykel vie prinášať skvelé zážitky a nepotrebujete stroj za tisíce eur, aby ste ich objavili. Verte mi, že o tom niečo viem.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Moja zbraň do kopcov alebo trochu &bdquo;gram&aacute;renia&ldquo; neza&scaron;kod&iacute;

Moja zbraň do kopcov alebo trochu „gramárenia“ nezaškodí

Ako vyzerá a jazdí bicykel, ktorý dokáže ponúknuť výhodu v boji s gravitáciou? Alebo keď už výkon nestačí, treba využiť aj moderné technológie a „marginal gains"...
Video: Ebike reprezentanta SR - Marin Alpine Trail E2

Video: Ebike reprezentanta SR - Marin Alpine Trail E2

Elektrobicykel je veľká pomôcka pri tréningu jazdcov rôznych disciplín. Ako má upravený svoj ebike Ľuboš Staňo?
Video: Trailov&yacute; bike na v&scaron;etko? Marin Rift Zone 2023

Video: Trailový bike na všetko? Marin Rift Zone 2023

Trailové bicykle prešli za posledné roky veľkou zmenou. V čom sú novinky iné, sú špecializované na jeden spôsob jazdenia, alebo sa hodia takmer úplne na čokoľvek?
keyboard_arrow_up