Reportáž: Výživný úvod Hornonitrianskej Enduro série na Baťových trailoch

Úspešný seriál enduro pretekov odštartoval svoj ďalší ročník na Baťových trailoch v meste Partizánske.

Organizátori pripravili pre viac ako 100 pretekárov štyri rýchlostné skúšky s celkovým prevýšením 833 metrov. Ako to vyzeralo na prvom súťažnom podujatí v kalendári slovenských „enduristov“?

Registrácia pretekárov Hornonitrianskej Enduro, kolo Baťove trailyPretekári

Sobota - tréning

Ako to už na enduro pretekoch býva, prvý víkendový deň je určený na naštudovanie rýchlych stôp. Registrácia začína o 13:00, do zázemia pretekov prichádzame popoludní. Organizátori pripravili parádny štartovací priestor s možnosťou občerstvenia, nechýba servisný stánok s bežným spotrebným materiálom na menšie opravy.

Registrácia prebieha hladko, v štartovacom balíčku mám okrem svojho čísla aj energetický gél SiS, nálepky Hornonitrianskej Enduro série a iné milé pozornosti. Nahadzujeme s kamošom čísla na biky a vyrážame smer prvá rýchlostná skúška.

MTBIKER stánky, pretekári
Transfery sú veľmi dobre značené a aj keď som na Baťových trailoch prvýkrát, bez problémov sa orientujem. Stúpanie je okrem krátkeho úvodu mierne, a tak nám výškové metre utekajú rýchlo.

Lesná trať
Na začiatku prvej RS ma vítajú úzke zákruty s prašným podkladom, spodná časť trate je už plynulá, s klopenými zákrutami a príjemnými dvojitými vlnami rôznej veľkosti. Kto sa necíti, môže skoky bezpečne prepumpovať.

Jednoducho nebrzdíš dovtedy, pokým ti to strach dovolí.
„Mastíme" na RS2 identickým transferom. Druhá trať má prírodnejší charakter s koreňmi. Zastavujeme sa pri ceduli „Chicken line” a zvažujeme, čo bude pre naše kancelárske povahy rýchlejšia stopa. Ja skúšam skaly, kamoš volí ľahšiu, no kľukatú stopu. Skúšame sa naraz pustiť do oboch stôp a napodiv je kamoš dole skôr. Asi som skrátka pomalý.

RS3 je technicky najnáročnejšia trať s kritickým úsekom v prvej polovici. Trať má v tejto časti väčší sklon, odklopené korene a nechýba rockgarden. Úsek je suchý, dá sa prejsť bez väčších zaváhaní. Hovorím si, že by to bola iná pesnička za mokra, ale o tom neskôr.

Cyklista v skoku
K poslednej trati vedie najkratší transfer. Nožičky už „spievajú", celkovo máme nastúpaných 926 metrov na deviatich kilometroch. RS4 začína aj končí šprintom po rovinke, stredná časť praje hlavne odvážnym jazdcom. Jednoducho nebrzdíš dovtedy, pokým ti to strach dovolí.

Na záver dňa povzbudzujeme súťažiacich o najdlhší skok a najvyšší bunnyhop. Deň uzatvára kultúrna vložka v podaní lokálnych rockových a punkových kapiel.

Pretekár na trati

Nedeľa - race day

Prebúdzame sa do upršaného rána, evidentne pršalo aj v noci. Rozmýšľam, ako budú vyzerať trate a hlavne kritická RS3.

... vo vyššej rýchlosti ma z kameňa odhadzuje rovno na stromy...
Prichádzame na štart prvej rýchlostnej skúšky. Novinkou je pre mňa mobilná časomiera, odštartuje ma organizátor s mobilom v ruke. Treba vyraziť na jeho pokyn, ideálne presne vtedy, keď v mobilnej aplikácii stlačí tlačidlo. Keďže som zvyknutý na čip a časomieru s bránou, hneď na štarte nechávam dobré tri sekundy. Trať je relatívne suchá, prach a pevné klopenky dobre odolali dažďu.

MTB, pretekár
Druhá RS s prírodným charakterom je o niečo slizkejšia. V malom rockgardene volím zlú stopu, vo vyššej rýchlosti ma z kameňa odhadzuje rovno na stromy a ja naplno stláčam brzdy. „Krízovku“ takmer ustojím, no v poslednej chvíli mi otočí bicykel do strany a ja idem k zemi. Schytala to našťastie len pätka, na ďalšom transfere som jej musel dohovoriť hrubou silou. Radiť radím, ide sa ďalej.

Prichádza obávaná RS3. Na štarte dostávame informáciu o zradnej zákrute s mlákou v spodnej polovici. Strmý kritický úsek je nepríjemný, na koreňoch aj kameňoch sa šmýka. Snažím sa brzdiť čo najmenej, no aj tak stláčam brzdu v nesprávnom momente a takmer idem opäť k zemi. V nasledujúcom výšľape mi prešmykne zadné koleso a ja musím zoskakovať z bicykla. S veľkou stratou si snažím čo najviac užiť parádny trail, pri zradnej mláke mi však šmyknú obe kolesá a takmer padám tretíkrát.

Pretekár v páde
Pri občerstvovačke vidieť špinavé dresy aj zlomené šilty na prilbách. Z debát cítiť, že nám všetkým odľahlo, to najhoršie máme za sebou. Na šprintoch v RS4 nechávam všetko, v zjazdoch brzdím čo najmenej. Preskakujem, čo sa dá, celodenné prehánky cítiť na šmykľavých skalách aj v zákrutách. Prechádzam cieľom a snažím sa chytiť dych. Hotovo, dobojované.

Vidíme sa v Jasenskej doline

Gratulácia patrí predovšetkým víťazom jednotlivých kategórií. Medzi mužmi dominoval Jakub Linda z Weldtite Cyklo Turiec, ktorý prišiel do cieľa o 19 sekúnd skôr ako druhý najrýchlejší pretekár. V kategórii juniorov sa najlepšie umiestnil Matej Vépy z Gravity racing, na ebikoch zvíťazil Patrik Krátky z Bikegarage. Medzi ôsmimi ženami, ktoré sa postavili na štart, bola najrýchlejšia Kristína Galušková z tímu Enjoy The Ride. Kompletné výsledky nájdete na tomto odkaze.

Víťazi Hornonitrianskej Enduro série 2023, kolo Baťove trailyVíťazi Hornonitrianskej Enduro série 2023, kolo Baťove traily

Ako by som zhodnotil 1. kolo Hornonitrianskej Enduro série? Kvalitne zorganizované preteky, hodnotné ceny pre víťazov v kategóriách aj v tombole, výborne pripravené trate, bohatý sprievodný program a priateľská atmosféra.

Ja sa určite chystám aj na ďalšie kolo do Jasenskej doliny. Poznačte si v kalendároch 10. - 11. jún 2023, vidíme sa tam.

Zdroj fotografií: Vladimír Králik, Lukáš Lukáč
report_problem Našiel si v texte chybu?

MTBIKER Hornonitrianska Enduro séria - Partizánske

calendar_today 13.05.2023 - 14.05.2023
format_list_numbered 1. kolo - Hornonitrianska enduro séria
label Enduro
place Partizánske (Slovensko)

urban3al 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Nádherný záver Hornonitrianskej Enduro Série v Bojniciach

Reportáž: Nádherný záver Hornonitrianskej Enduro Série v Bojniciach

Organizátori štvrtého a zároveň posledného kola ročníka 2023 si pre endurochtivých pretekárov pripravili štyri rýchlostné skúšky s celkový prevýšením takmer 700 metrov.
Reportáž: Bajkula Bratislavské enduro - dôkaz, že enduro neupadá?

Reportáž: Bajkula Bratislavské enduro - dôkaz, že enduro neupadá?

Posledné kolo SPEN sa konalo 15. októbra v Malých Karpatoch. Po zrušenom predošlom kole, ktoré malo byť v Mýte pod Ďumbierom, si jazdci prišli zmerať sily práve na traily TBK v Bratislave.
Pozvánka: MTBIKER Hornonitrianska Enduro Séria – finálové kolo v Bojniciach

Pozvánka: MTBIKER Hornonitrianska Enduro Séria – finálové kolo v Bojniciach

Amatérsku enduro sériu pre všetkých nadšencov tejto disciplíny čaká posledné kolo.
keyboard_arrow_up