Domáca údržba - čo by nemalo chýbať v garáži cyklistu?

Kilometre pribúdajú a s nimi aj potreba údržby a očisty, aby všetko fungovalo, ako má a predĺžila sa životnosť dielov. Čo by nemalo chýbať v domácej výbave cyklistu?

Bleedkit Shimano - 39,99 €

Bleedkit Shimano sada na odvzdušnenie bŕzd
Vďaka takýmto sadám zvládnete odvzdušnenie bŕzd aj v domácich podmienkach celkom ľahko a čisto. Bleedkit je určený na brzdy Shimano od roku 2012 a nájdete v ňom špeciálne náradie na hydraulické cestné brzdy aj MTB brzdy. Ak by vám takáto „operácia“ prišla stále komplikovaná, určite vám pomôže aj naše video. Stačí dokúpiť ešte správny minerálny olej a môžete sa do toho pustiť. Všetko potrebné už bude v sade. MOC sady je 35,99 €, nájdete ju v MTBIKER shope.

Super B TB-3323 - 9,99 €

Super B TB-3323 kliešte
Či už meníte reťaz kvôli opotrebeniu, alebo naopak striedate viaceré reťaze, viete, že manipulácia s rýchlospojkami nie je celkom ideálna a čistá práca. Teda v prípade, ak nemáte na to určené náradie, ako ponúka Super B. S týmito kliešťami hravo a hlavne s čistými rukami zvládnete rozoberanie aj následné spojenie novej reťaze pomocou rýchlospojky. Ušetríte námahu, čas a budete mať radosť z dobre investovaných peňazí. MOC produktu je 10,99 €. Nájdete ich na MTBIKER shope.

Vortex Pivot - 54,99 €

Vortex Pivot momentový kľúč
Momentový kľúč pri domácom servise ocení každý. Strhnutý závit nedodržaním správneho momentu dokáže narobiť na čele veľa vrások. Vortex Pivot disponuje rozsahom 2 – 14 Nm. Nastavuje sa pomocou otočnej koncovky s poistkou a vystačí na drvivú väčšinu skrutiek na bicykli. V balení sa okrem samotného kalibrovaného kľúča nachádza aj niekoľko torx a imbusových nadstavcov či predlžovací nadstavec. MOC je 59,90 € a nájdeš ho na našom MTBIKER shope.

Cyclon Bike Care WET - 13,99 €

Cyclon Bike Care WET
Leto nie je iba o horúcich prašných cestách či trailoch, ale aj o rýchlych prehánkach a búrkach. Vtedy sa behom pár sekúnd dokáže zmeniť cesta na potok, terén zas na lepkavú blatovú zmes. A presne do týchto podmienok je vyvinutý prostriedok s obsahom teflónu od Cyclon Bike Care. Vyznačuje sa veľmi dobrou zatekavosťou a dlhou trvácnosťou. Taktiež je formulovaný tak, aby nevytváral lepkavé hrudky na komponentoch. Odporúčaná cena začína na 11,99 €. Nájdete ho na MTBIKER shope.

Shimano TL-BB13 - 51,99 €

Shimano TL-BB13
Aj taká na pohľad komplikovaná práca, akou je výmena stredového zloženia, sa dá zvládnuť v domácej dielni či garáži. Stačí mať ten správny nástroj. TL-BB13 je určený na demontáž lisovacích stredových zložení, teda „Pressfit“, s priemerom osky 24 mm. Je robustnej a odolnej konštrukcie a vyhotovený je z kvalitnej ocele. Stačí vám k nemu už len kladivo a stredové zloženie je vonku. Maloobchodná cena tohto nástroja je 79,99 € a nájdete ho v našom MTBIKER shope.

Rex Black Diamond Hot Wax - 55,99 €

Rex Black Diamond Hot Wax vosk na mazanie reťaze
Ak ste fajnšmeker a ste ohľaduplnejší k životnému prostrediu, je vhodnou alternatívou na mazanie reťaze vosk. Tento nezanecháva žiadne zvyšky, nelepí na seba nečistoty, čím udržuje čistú prehadzovačku a predlžuje tak životnosť komponentov. Na čistenie stačí opláchnuť horúcou vodou. Netreba žiadne rozpúšťadlá ani chemikálie. Samotná zmes sa mieša z dvoch prímesí a je vhodná do všetkých podmienok. Odporúčaná cena vosku Rex Black Diamond je 55,99 €. Nájdete ho v MTBIKER shope.

Lezyne Steel Floor Drive - 55,99 €

Lezyne Steel Floor Drive pumpa
Kvalitné vyhotovenie, ktoré zahŕňa oceľový podstavec a tiež piest, CNC opracované hliníkové telo a kvalitnú drevenú rúčku, ponúka výrobca Lezyne v tejto výkonnej dielenskej pumpe. Správny tlak si budete vedieť odčítať na analógovom manometri s priemerom 3,5”. Dlhá hadica poslúži lepšej manipulácii a multifunkčná hlavica bude kompatibilná so všetkými bežnými hlavami ventilov. Maximálny tlak je 15 barov. Maloobchodná cena pumpy Lezyne je 61,99 € a v štyroch farbách ju nájdete na MTBIKER shope.

CTM Pascal III - 27,99 €

CTM Pascal III pupma
Malé rozmery, veľký výkon a multifunkčné použitie. To znie veľmi dobre. Slovenský výrobca bicyklov CTM má v ponuke pumpu, ktorú použijete na natlakovanie odpruženej vidlice či tlmiča, ale aj na hustenie plášťov. Stačí otočiť kolieskom buď na vysoký tlak, alebo na vysoký objem, podľa potreby. Vyhotovená je z duralovej zliatiny, preto nebude záťažou v batohu. Presné údaje odčítate z analógového manometra. Odporúčaná cena je 30,99 € a nájdete ju v MTBIKER shope.

Muc Off sada - 55,99 €

Muc Off sada
Ekológia a udržateľnosť sú dôležité aspekty nielen pre cyklistov, ale pre každého z nás. Prispieť sa dá napríklad aj používaním prostriedkov, ktoré sú 100 % prírodné, boli vyrobené šetrným spôsobom bez používania vody a sú balené v obaloch, vyrobených z recyklovaného materiálu. Z prášku pripravíte až 2 litre prípravku na čistenie. Hliníková fľaša podľa výrobcu vydrží celý život. To prispeje k redukcii odpadu oproti bežným čističom. MOC produktu je 69,90 €. Nájdete ho v MTBIKER shope.

Force Base - 68,99 €

Force Base stojan
Správny domáci kutil, ktorý sa stará nielen o svoj bicykel, ale aj o bicykle celej rodiny, by mal mať jednoznačne doma stojan. Takýto „mĺkvy sluha“ je nenahraditeľným pomocníkom snáď pri všetkých operáciách na vašom dvojkolesovom miláčikovi. Navyše, tento od českého FORCE je skladateľný, aby nezaberal veľa miesta a tiež obsahuje praktickú poličku na náradie či diely. Všetko o ňom sa dozviete v redakčnom teste. Odporúčaná cena tohto skladacieho stojana je 80,99 €. Nájdete ho v MTBIKER shope.

Park Tool Mini PT-CT-5C - 20,99 €

Park Tool Mini PT-CT-5C
„Táto reťaz ešte vydrží.“ Zrazu idete do kopca alebo sa rozbiehate a šliapnete naprázdno. To isté hrozí aj tým, čo jazdia dlhé trate či ťažký terén. Jednoducho, reťaz je najviac namáhaný komponent na bicykli. Na jeho výmenu, ak nemáme reťaz opatrenú rýchlospojkou, je najlepšie použiť nitovačku. Takáto kompaktná od Park Tool sa vám zmestí aj do výbavy na výjazd či bikepacking. Nenechajte si pokaziť zážitok. Jej MOC je 20,99 € a nájdete ju na MTBIKER shope.

Viac servisného náradia a príslušenstva nájdeš na našom MTBIKER shope.
Zdroj fotografií: archív redakcie MTBIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Náradie na servis doma aj v teréne PR článok

Náradie na servis doma aj v teréne

Či už plánuješ robiť servis bicykla doma, alebo neplánovane v teréne, polovicou úspechu je výbava. Tá rozhodne, či to bude hotové raz-dva, alebo „trápenka“ na niekoľko desiatok minút.
Náradie na servis vždy poruke PR článok

Náradie na servis vždy poruke

Poznáme to každý – v strede lesa či cesty sa pritrafí defekt, roztrhne sa reťaz, musíme dotiahnuť uvoľnenú skrutku. Preto sa oplatí nosiť so sebou základné náradie.
Výbava do náročných podmienok - bez problémov v snehu aj blate PR článok

Výbava do náročných podmienok - bez problémov v snehu aj blate

Počasie si z nás robí posledné týždne dobrý deň a zažívame bláznivé podmienky – sneh, dážď aj blato. Akú výbavu zvoliť do takéhoto počasia?
keyboard_arrow_up