Objavovanie Štiavnických vrchov na bicykli

Vstúpte do sveta prírodného bohatstva a zmyselných výhľadov, ktoré Štiavnické vrchy ponúkajú, a poďte stráviť víkend s nami a na bicykli v tomto fascinujúcom kúsku Slovenska.

Približne pred dvoma rokmi mi pri poslednej návšteve Banskej Štiavnice skrsla v hlave myšlienka, vrátiť sa tu aj s bicyklami na dlhšie. Všade okolo som videla samé kopce s chodníčkami a vyznačenými cyklotrasami. Na konci júna sme teda zavítali do úchvatnej prírody Štiavnických vrchov. No a ak hľadáte nezabudnuteľný zážitok na bicykli s príjemným schladením sa počas týchto horúcich dní, doplnený o kvapku histórie pri dobrej káve a v obklopení nádhernej architektúry, mám pre vás skvelý tip na výlet v tejto malebnej oblasti.


Prírodné bohatstvo

...je ideálnou cestou pre nadšencov horskej cyklistiky, ktorí si chcú naplno vychutnať adrenalín a prírodné krásy zo sedla.
Štiavnické vrchy sú za mňa jedným z najkrajších prírodných regiónov na Slovensku. Sú známe pre svoje úchvatné scenérie, zachovalú prírodu a bohatú banícku históriu. Aj keď príroda tu je charakteristická kopcovitým terénom, údoliami a lesmi, ktoré sú typické pre tento región, neodradilo ma to od plánovania výjazdu v letnom a teplejšom počasí. Nachádza sa tu predsa viac ako 24 tajchov, ktoré síce v minulosti slúžili ako dôležité zdroje vody pre banícke dejiny regiónu, no v dnešných dňoch poskytujú príležitosti na kúpanie, pikniky a rekreačné aktivity.

Banská Štiavnica

Nie iba taká hocijaká história

Okrem prírodnej krásy majú Štiavnické vrchy aj bohatú históriu baníctva. Väčšina dedín a malých miest v regióne má bohaté kroniky baníctva a zachovalé historické budovy. Banská Štiavnica, ako hlavné mesto regiónu, je zapísaná na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a tento rok oslavuje 30 rokov od tohto výnimočného zápisu. Ponúka prehliadky baníckych pamiatok a múzeí, ktoré oživujú históriu a tradície baníckeho mestského života.

Banská Štiavnica

Kde sme sa ubytovali?

No predsa tradične najbližšie k bikovým atrakciám, ktorými sú pre mňa jednoznačne pumptrack a flow trail Helligon. Prichádzame do hotela Salamandra, kde si skladáme veci. Pár metrov od hotela prechádzame po lístky na lanovku, aby sme si tento flow trail mohli užiť, keďže ďalšie dni plánujeme „zavariť" nejaké tie výškové za svoje. Milí lanovkári nám nakladajú bicykle a my už sledujeme krásnu prírodu okolitých Štiavnických vrchov. Z Veterného sedla na vrchole lanovky vidíme už aj historickú časť Banskej Štiavnice, no trail nás čaká a po 2 rokoch si ho ideme zopakovať najprv „na oči“ a zistiť, v akom stave je.

Hotel Salamandra

Flow trail Helligon

Až na prvú kamenistejšiu zákrutu je celý flow pekne vyshapeovaný a plný klopiek, lavíc, vlniek a žiadny gap, takže aj na prvýkrát sa dá prejsť bez strachu. Dve - tri miesta sú vyznačené na možnosť ľahšej obchádzky, ktorú si na prvú jazdu volím a pozerám na tie ťažšie. Zopakujeme 3 - 4 jazdy a ide to už ako po masle.

Cez víkendy a sviatky sú otvorené lanovky do 16:00, takže akurát dáme posledný vývoz dňa a užijeme si lajnu dole. No ešte to predsa nejdeme baliť.

cyklista v zjazdena lanovke

Prvý asfaltový pumptrack na Slovensku

Hneď pri hoteli a na výjazde z flow trailu sa nachádza pumptrack, ktorý nám nedá pokoja. Bola som na nejakých troch na Slovensku, ale tento je zase o niečo iný. Menší, ale hravejší a hlavne vládzem ho prejsť, nie ako ten bratislavský, kde som už v polovici unavená, haha. Stretávame tu aj chalana, ktorý stavia pumptracky aj s malým 4-ročným synom, ktorý si tu pumpuje lepšie ako ja (fňuk) a oznamuje nám milú správu, že práve sa stavia prvý pumptrack na Slovensku, ktorý je certifikovaný na majstrovské preteky a bude stáť v Košiciach.

cyklistajazda

Teraz sa ide makať hore kopcom

Máme tu druhý deň nášho výjazdu a do hry prichádza už nejaký výšľap. Trošku sa nám zamotala hlava z plánovania pri výdatných raňajkách, lebo sme zistili, že je tu toho na výber až príliš veľa a treba sa s niekým poradiť. Chalani vedľa z požičovne bicyklov, kde si môžete požičať bicykle aj e-biky, nám poradili pozrieť si trasy Bajkom k tajchom, kde sa na hodrušskej strane Štiavnických vrchov, teda tam, kde sme aj ubytovaní, nachádza plno možností na poriadne výšľapy a zjazdy.

Vyberáme si najdlhší okruh s názvom Veľký hodrušský okruh. Myslím, že je ideálnou cestou pre nadšencov horskej cyklistiky, ktorí si chcú naplno vychutnať adrenalín a prírodné krásy zo sedla. Táto trasa kombinuje 2 väčšie stúpania a vzrušujúce zjazdy, aby poskytla vyvážený mix vzrušenia a výziev.

Salamandra resort hotel

Po modrej do sedla

Prvá časť výšľapovej trasy nás vedie po modrom C-čku od tajchu pri hoteli Salamandra. Stúpaním sa dostávame cez serpentínu až do Sedla pod Cukmantlom, kde je potrebná dobrá „fyzička", ak to chcem dať bez zosadnutia. Výhodou sú len jemné brdky prelínané rovinami, kde si človek vydýchne. Samozrejme, dnes som si prvýkrát po dlhšej dobe pribalila tretry na výšľap a ide to na prekvapenie ako po masle. Po 1 000 km na cesťáku badám zrazu príjemný pocit aj na horáku - nejde ma „uvariť“ po prvom výšľape. Striedavý les listnatých a ihličnatých stromov robí príjemnú klímu, takže človek aj pri vyššom výkone nevypotí tie lahodné raňajky.

cez hrebeň

Stúpanie a klesanie s vetrom vo vlasoch

Do dresu som si pribalila plavky, uterák nebolo treba.
Od sedla prechádzame na druhú stranu cesty a pokračujeme po červenom C-čku. Do vlasov sa mi dostáva príjemný vánok, lebo veľmi jemné stúpania sa striedajú s väčšími klesaniami a tie výhľady - to je krása! Však ideme už po červenom C-čku, ktoré nám kde-tu ukáže krásny výhľad z hrebeňa, dokonca aj na históriu, ako je hrad Marcus. Po cestičke nás sprevádzajú domy na samote s krásnymi záhradami či statkom.

cyklistka

Bude sa aj tlačiť

Od Kešnerovskej po Kerling je to necelých 100 výškových s úvodom za všetky drobné. No musela som zosadnúť a môj entuziazmus z pedálovania v tretrách sa rozplynul. Našťastie to bolo len nejakých 10 metrov voľnejších šutrov a už s úsmevom sadám na bike a naberám výškové až na Kerling, kde nás čakalo posedenie a výhľady na náš okruh na opačnú stranu ku Kopaniciam. Pozerám na hodinky a konštatujem, že to ide riadne rýchlo, veď takýmto tempom sme za pol dňa aj naspäť na hoteli a stíhame aj wellness za odmenu.

prírodavýlet na bicykli

Konečne aj moje vysnívané zjazdy

Síce to nie je žiadny trail, ale 500 výškových zjazdiť po zelenej do dediny je radosť. Striedajú sa nám lúkovité časti s lesíkom, kde v polovici pri ceste nachádzame hojdačku na strome a nemôžem si odpustiť tu nezastaviť. Trošku sa pohojdám a ideme ďalej. Niežeby som to potrebovala, ale hneď mi napadlo, ako motivovať na tejto trase deti, no predsa takouto hojdačkou by to šlo, no nie? No ale to nie je všetko, bude tej motivácie viac.

príroda, MTBIKERzábava na hojdačke

Zmena plánu

... ideme rýchlosťou blesku ku Helligon trailu a stretávame kopu cyklistov rôznych vekových kategórií, radosť búšiť do pedálov.
Zišli sme kilometer pred dedinou Hodruša - Hámre, kde ďalej Veľký hodrušský okruh pokračuje doprava po červenej, ale my ideme do dediny doľava a po žltej po ceste do Kopaníc. Stúpanie tak 300 výškových a s Adamom konštatujeme, že by tu mal prísť Imroman natočiť najkrajšie stúpania, lebo toto bol skvost. Prečo sme sa ale rozhodli skrátiť si trasu? Chalani v požičovni pri Salamandre nás upozornili, že momentálne prebieha ťažba v tejto časti a radšej si máme trasu predĺžiť iným smerom a toto vynechať. Dali sme na domácich a ich odporúčania.

výletmapa

Po hrebeni s výhľadmi

V dedine sme sa napojili na náš plánovaný okruh po červenej a ideme k Moderštôlnianskemu tajchu, kde je aj bufet. Odtiaľto sa dostávame na druhú časť stúpania pri Kopaniciach. Vedie lesom a lúkami a zároveň sme prešliapali cez hrebeň na druhú stranu Štiavnických vrchov k Banskej Štiavnici. Tu prichádza zmena nášho plánu a v tento krásny slnečný deň to po výdatných stúpaniach ideme zakotviť do jedného z tajchov.

cyklistka pri vode

„Tajchovačka“ prichádza

Odbáčame na zelené C-čko k Veľkému Richňavskému tajchu len 40 výškových zjazdom a prichádzame k čistej príjemnej vodičke, kde si robíme prestávku na polhodinu. Do dresu som si pribalila plavky, uterák nebolo treba. Šup do vody a vyschnúť, obliekam „bibky" trošku ťažšie, ale ide to. Naspäť 40 výškových na hrebeň bolo podľa Stravy najvýkonnejších, lebo vyššiel QOM, takže to ochladenie výrazne pomohlo, haha.

kúpeľ

Už len rovno a dole

Zvážnicou, ktorá je v jednej vrstevnici ani meter hore, ani dole, ideme rýchlosťou blesku ku Helligon trailu a stretávame kopu cyklistov rôznych vekových kategórií, radosť búšiť do pedálov. Tak a sme pri traile, nacvičený ho máme, tak ide sa aj s „SPD-čkami”. Zažívam nové pocity pri skokoch, kde mi zrazu bicykel letí dlhšie a vyššie, och, len nech ma na „staré kolená” nezačne baviť tento šport, lebo ja neviem už, kedy bude čas aj na to.

poľná cestazjazd v lese

Zhodnotenie?

Vysmiati, spokojní a vykúpaní prichádzame na večeru, kde vďaka či bohužiaľ švédskym stolom nevidím konca ani kraja, veď 1 000 výškových na 35 kilometroch v takom teple nie je zadarmo a treba to doplniť. Môžem však skonštatovať, že pre víkendových pôžitkárov cyklistov je trasa vhodná aj na e-bike alebo je možné vybrať z možností trás Bajkom k tajchom aj kratšie a menej stúpavé okruhy. V požičovni alebo v hoteli vám, rovnako ako aj nám, veľmi ochotne a milo poradia.

obed

Ešte sme neskončili

Ostávame ďalší deň, ktorý máme vyhradený na turistiku a objavovanie histórie a krás Štiavnických vrchov a okolia. Na výlet sme si vybrali 2. najvyšší vrch Tanád a zdokumentovali ho na MTHIKER webe aj s videom. Ďalšie tipy na výlet, či už po pamiatkach, alebo zaujímavých miestach, ktoré netreba prehliadnuť pri návšteve tohto krásneho kraja, sa dočítate už budúci týždeň na MTHIKER webe. Nebude chýbať kalvária, kaštieľ, botanická záhrada, čo sa deje momentálne v historickom centre a mnoho ďalších krásnych zákutí.


Zhrnutie

  • Názov: Veľký hodrušský okruh trochu inak
  • Lokalita: Štiavnické vrchy
  • Značenie: prehľadné značenie
  • Trvanie: 4 - 5 hodín
  • Parametre: 35 km, 1 000 výškových metrov
  • Typ: hrebeň, zvážnice, cesta, tajchy
  • Možnosť parkovania/spoje: Hotel Salamandra zadarmo
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: Adam Milo
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ako som na Elbe objavil nečakaný MTB raj

Ako som na Elbe objavil nečakaný MTB raj

Tento taliansky ostrov vám možno nenapadne ako prvý v spojitosti s horskou cyklistikou. Bol som na tom podobne, až kým ma jedného dňa trajekt nezobral z pevniny do úplne nového prostredia.
Dáme hrebeňovku? Jasné!

Dáme hrebeňovku? Jasné!

Dve hrebeňovky na západnom Slovensku. Charakterom odlišné a pritom relatívne blízko, navyše vám obe ponúknu bohatú dávku zábavy a rozhodne sa nebudete nudiť.
Tip na výlet: Cez Antonstál do Súče - asfaltový únik z civilizácie

Tip na výlet: Cez Antonstál do Súče - asfaltový únik z civilizácie

Tento tip na výlet mám v hlave už veľmi dlho. Zádrheľ je v tom, že vždy, keď túto trasu idem, akosi zabudnem fotiť.
keyboard_arrow_up