Ako vybrať kraťasy na bicykel

Asi nikomu sa nepáči, keď ho od jazdenia na bicykli odrádza boľavá sedacia časť. Nebudem chodiť okolo horúcej kaše – jednoducho je nanič, keď vás z bicykla bolí zadok, alebo dopadnete ešte horšie.

A pritom sa väčšine problémov dá celkom ľahko zabrániť - výberom vhodného sedla, nastavením posedu a v neposlednom rade aj vhodnou voľbou kraťasov alebo nohavíc s vložkou. A práve na ne sa dnes zameriame. Podľa čoho vyberať krátke nohavice a vložky? Elastické alebo voľné?

Citlivé miesta a citlivé otázky

Zdalo by sa, že stačí zájsť do obchodu a vybrať si šortky, ktoré sa vám páčia, s cenovkou, ktorá vám vyhovuje, a je to. Keď však do obchodu prídete, zistíte, že to úplne len tak nebude. Na stojanoch nájdete toľko typov a druhov kraťasov a vložiek, že sa vám z toho môže zakrútiť hlava. A prečo jedny stoja pár desiatok eur a iné pár stoviek, keď vlastne vyzerajú rovnako?

...kraťasy s trakmi sú skvelé úplne na všetko, okrem chvíle, keď potrebujete ísť na toaletu.
V obchodoch nájdete dve základné kategórie cyklokraťasov: elastické a voľné. Je asi jasné, že ak sa chcete ísť vyblázniť do bikeparku, nekúpite si aerodynamické „elasťáky", rovnako ako, keď plánujete prejsť cestné gran fondo, si asi nekúpite voľné krátke nohavice po kolená. Všetko ostatné by už vlastne mohla byť sivá zóna, v ktorej sa pri výbere môžete pohybovať. Poďme sa teda pozrieť na to, komu by čo mohlo vyhovovať.

letná cyklistikacyklistické kalhoty s vložkou

Elastické cyklokraťasy

To, že na „cesťáku" v ničom inom jazdiť nemôžete, asi nie je potrebné vysvetľovať. Aerodynamika, predovšetkým. Podobne by sme to mohli mať aj na graveli a MTB, pokiaľ nám ide o rýchlosť. No nielen o rýchlosť, ale aj o pohodlie. Elastické šortky majú tú výhodu, že sa ani nepohnú, a v ideálnom prípade je úplne eliminované množstvo švov a ďalších potenciálnych zdrojov problémov.

Pri elastických kraťasoch môžeme mať ešte dve podkategórie: s trakmi alebo bez nich. Nech nemusíte dlho premýšľať: kraťasy s trakmi sú skvelé úplne na všetko, okrem chvíle, keď potrebujete ísť na toaletu. Keď na vás príde potreba, to platí hlavne pre dámy, treba si vyzliecť horné vrstvy, aby sa dali zložiť traky. (Mnohí výrobcovia našťastie myslia už aj na tieto potreby žien a ponúkajú modely nohavíc s odopínateľnými trakmi.) Inak však majú kraťasy s trakmi samé výhody: nikde sa nezarezávajú, perfektne držia tak, ako si ich oblečiete, nič sa nikde „nevozí" a v zime vám nehrozí holý chrbát.

Na popularite čím ďalej viac získava kategória gravel, ktorá prináša výhody elastických modelov a dopĺňa ich o vyššiu odolnosť a najmä extra vrecká - či už na stehnách, alebo v zadnej časti nohavíc. Ak máte neustále problém s preplneným dresom, alebo nechcete, aby vám tam veci pri jazde terénom poskakovali, budú výbornou voľbou bez toho, aby boli nejako negatívne ovplyvnené ich základné vlastnosti.

cyklistické kraťasy s vložkou
Elastické nohavice sa líšia:
  • množstvom panelov látky, z ktorých sú ušité (platí čím viac, tým lepšie),
  • typom švov (ideálne pokiaľ je ich čo najmenej a sú ploché),
  • protišmykovými pásmi na vnútornej strane koncov nohavíc (líšia sa spracovaním – od silikónového pásika až po jednotlivé „gumové“ bodky),
  • hustotou, pevnosťou a pružnosťou látky, z ktorej sú ušité (ideálne je, ak sú strečové vo všetkých smeroch),
  • priedušnosťou,
  • odolnosťou voči oderu,
  • reflexnými prvkami
  • vložkou (to je najdôležitejšia časť).

Voľné cyklokraťasy

Ideálne je, ak je vložka jednodielna a bezšvová...
Voľné cyklokraťasy sú synonymom pohody a pohodlia. Neodhaľujú toľko, ako elastické a vyzerajú civilnejšie, pretože cyklistická vložka je skrytá ako spodná vrstva. Z toho vyplývajú aj niektoré ich ďalšie vlastnosti. Tým, že pod kraťasmi sú ešte jedny menšie s vložkou, máte na sebe aj v lete dve vrstvy. Pri vyberaní preto zvážte, z akého materiálu sú nohavice a aj vložka, aby ste sa v lete „neuvarili".

Naopak v chladnejších obdobiach môže byť hustejšia látka plusom. Pevný materiál je však výhodou napr. pri pádoch – ochráni vás proti oderu a „karamboly" by mali prežiť aj samotné nohavice. Podľa mňa sú výhodou aj vrecká. Pokiaľ ich majú voľné cyklokraťasy dobre umiestnené a ešte sú aj dosť veľké, aby sa do nich zmestil mobil, je to veľké plus.

Jak vybrat kraťasy na kolo
Aj medzi voľnými nohavicami treba rozlišovať. Zo skúsenosti odporúčam pozerať sa hlavne na:
  • pevnosť a tuhosť látky (ak budú kraťasy veľmi tuhé, môžu odierať),
  • materiál, z ktorého sú ušité (stretla som sa aj s pomerne „šusťákovými“ kúskami, ktoré vás pri jazde sprevádzajú nie vždy príjemným šušťaním),
  • systém zapínania a sťahovania v páse (je fajn, keď je pás pružný, ale zároveň sa dá pritiahnuť alebo povoliť napr. zapínaním na suchý zips alebo pásikom),
  • vrecká (ich počet, umiestnenie a veľkosť),
  • vložku (treba si zistiť, aká vložka bude do kraťasov sedieť, pokiaľ sa pripína).

Cyklistické vložky

Asi najdôležitejšou súčasťou akýchkoľvek cyklokraťasov je vložka. Jej tvar, hrúbka, materiál, určenie... Tak pekne poporiadku. Asi netreba hovoriť, že existujú rozdielne cyklovložky pre dámy a pre pánov, ani netreba vysvetľovať anatomické rozdiely. Vložky sa však líšia ešte aj hrúbkou. Tu, podobne ako napríklad pri sedle, neplatí, že čím mäkšie, tým lepšie. Často je to práve naopak – cyklovložky pre rekreačných cyklistov môžu byť hrubšie, ako tie viac „profi“ – jednoducho vďaka použitému materiálu, kde sa líši jeho hustota.

cyklistická vložkacyklistické vložky

Ideálne je, aby bola vložka jednodielna a bezšvová – eliminuje to množstvo potenciálnych zdrojov odrenín. Určite by mala byť antibakteriálna (predsa len, nosíte ju opakovane a „naostro“) a bonusom je tvarovanie okrajov a anatomické tvarovanie.

Pozrieť sa môžete aj na to, či má vložka vhodný certifikát (napríklad Oeko-Tex). Niektorí výrobcovia na svojich stránkach ponúkajú aj „kalkulačku“ pre voľbu správnej vložky, ktorá vám pomôže zamyslieť sa napríklad nad tým, kde chcete jazdiť, ako často alebo koľko toho nabeháte.

Jak vybrat kraťasy na kolovložky

Nosiť alebo nenosiť spodnú bielizeň v cyklokraťasoch?

Mohlo by sa to zdať ako hamletovská otázka, nosiť či nenosiť, ale vôbec to tak nie je. Odpoveď je jednoznačná a jednoduchá: nenosiť. Raz a navždy, spodnú bielizeň si neberte. Neprinesie vám ako vrstva medzi vašimi sedacími partiami a sedlom vôbec nič dobré. Len tak mimochodom k vedľajším a nepríjemným efektom:

  • Oveľa ľahšie „chytíte vlka“, pretože ďalšia vrstva rovná sa väčšie teplo, väčšie vlhko a problém je na svete.
  • Odreté triesla – akýkoľvek ďalší lem alebo šev, o ktorý sa pri šliapaní trú nohy a sedlo, spôsobí časom nepríjemné odreniny či opuchy.
  • Ak máte elasťáky s cyklovložkou, spodnú bielizeň vidno a to skrátka nevyzerá dobre.

A na obavy, že:
  • je to nehygienické - nie je, vložky sú antibakteriálne, dajú sa prať. A nikomu ju predsa nebudete požičiavať.
  • vložku nevyperiete - nebojte, vyperiete, často sa dajú prať aj na 40 °C
  • je to nezvyk - môže byť, ale verte, že si na pohodlný variant bez bielizne zvyknete rýchlo.

Jak vybrat kraťasy s vložkou na kolo
A sme na konci. Tentokrát sme prebrali krátke varianty cyklistických nohavíc, pri dlhých však platí to isté. Aj u nich ide o materiál, švy, atď., ale predovšetkým o vložku. Tak vyberajte starostlivo, nech sa vám dobre jazdí.
Zdroj fotografií: archív autorky
report_problem Našiel si v texte chybu?
ZuzaChol 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Craft PRO - dokonalý štrkový set

Test: Craft PRO - dokonalý štrkový set

Nebudem vám klamať, aj mne sa už niekedy zdá testovanie piateho setu gravel oblečenia za rok trochu prehnané. Veď toľko tých rozdielov medzi výrobcami predsa nemôže byť.
Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Prečo som si obľúbil bundu Sportful Total Comfort a nohavice Fiandre? Je rozdiel v materiáloch tak zásadný?
Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Čo na seba, keď je teplo, zima, sucho aj mokro? Dlhý dres Isadore Signature v kombinácii so spodnou vrstvou a vestou.
keyboard_arrow_up