Po rokoch som skúsil bikefitting – čo som zistil?

Človek jazdí dlho a po čase môže nadobudnúť pocit, že už má všetko vyladené a zažité. Ale rovnako nikdy nie je neskoro skúsiť niečo nové a trochu sa poučiť.

Problematika správneho posedu je v rámci športovej cyklistiky doslova alfou a omegou. Nech už máte bicykel taký alebo „makový", aby išiel rýchlo, potrebujete silu do pedálov prenášať efektívne. Ďalšou stranou mince je potom komfort, ale rovnako aerodynamika, či pri MTB zase kontrola bicykla v teréne. Osobne som nikdy na žiadnom meraní nebol a na ten „svoj“ posed som jednoducho prišiel, ako sa hovorí, empirickou metódou. Teda klasika, pokus - omyl, pričom mi pod rukou prešlo viacero bicyklov. Nejde o značky, ale v priebehu rokov nastal veľký posun aj v rámci geometrie. Čo som ale považoval za dôležitý aspekt, nikdy som nemal problémy s kolenami, alebo som sa necítil nekomfortne a to som myslím odjazdil množstvo extrémov, kde by sa zle nastavený posed určite nejako prejavil. Alebo je možné, že si na to moje telo jednoducho zvyklo?

bikefitting

Využili sme situáciu

Dalo by sa povedať, že video nižšie vzniklo naozaj spontánne a v podstate sme využili situáciu. Keďže po cca 3 rokoch, kedy bol veľký nedostatok bicyklov (najmä v XL), prišiel čas na postupnú obmenu strojov. Pozerajte sa na to tak, že bicykle sú súčasťou práce tak, ako je pre niekoho počítač, alebo iné „prístroje“. My máme šťastie, že práca je aj naším koníčkom. Prišiel na rad cestný bicykel, pričom ide o novinku od Giant – model Propel Advanced Pro 0. Určite si ho predstavíme podrobnejšie už aj s dojmami z jazdenia, pretože pre mňa je viacero prvkov pomerne nových, veď aero model som nikdy neskúšal. A po prvých stovkách kilometrov môžem povedať, že určite bude o čom rozprávať, navyše v prípade Giantu sa môžeme myslím baviť o skutočne výbornom pomere cena/výkon. Trochu som odbočil, len aby mi niekto nepísal, či náhodou neberiem rodine jedlo spred úst.

Späť k veci. Keď prišla info, že krabica dorazila, písal som Cepovi ohľadom nejakých tipov k skladaniu – mám na mysli najmä aerokokpit. A on sa ponúkol, že mi pomôže a či by sme nedali rovno aj bikefitting. Už sme sa o tom neraz bavili - najmä, keď sme si veľmi podobní, pričom moje ladenie posedu bolo len spomínanou metódou pokus - omyl a Cepo ako skúsený „fitter“ ladí vo veľkom aj seba. Veď včera ste tu mali video od podológa, kde sa rozoberá správne šliapanie a môžem povedať, že sme „zadelili" tématický víkend v duchu posedu a efektivity.

Všetky detaily potom nájdete vo videu nižšie a pod ním ešte doplním/upresním jedno pomerne zásadné zistenie a ako som ho aplikoval.


Trochu iný vesmír?

Ani nemusíte pozerať video, aby ste zistili, že som pomerne „extrém“ - jedno, či sa bavíme o bežnom živote, alebo o cyklistike. Ide najmä o dĺžku končatín a už som neraz spomínal, že môj talent nebol v cyklistike, ale v basketbale a volejbale – len škoda, že ma to toľko nechytilo a len pre zaujímavosť, môj otec hrával volejbal profesionálne. „Napratať" tie proporcie na štandardné rámy nie je veľmi jednoduché, našťastie veľmi mi pomohli 29-palcové kolesá, o čom už som tiež písal. Posed bol vždy trochu kompromis, ale podarilo sa mi moje telo do tých rozmerov upratať.

bikefitting
Navyše som s MTB začínal vtedy, keď ešte neboli teleskopické sedlovky a pri danej výške bol pocit v teréne doslova ako na bidle. Narážam tým najmä na spomínanú výšku sedla, kde vyskočila v podstate najväčšia odchýlka od toho, čo sa považuje sa ideálny stav. Podľa softvéru by som mal mať sedlo na výške 892 mm, pričom ja som ho
Problematika správneho posedu je v rámci športovej cyklistiky doslova alfou a omegou
vozil približne na hodnote 840 mm. Inak povedaná, mal by som mať sedlo o 5 cm vyššie, čo je pre skúseného cyklistu naozaj obrovský rozdiel. Ale...tu je rozdiel v tom, či robíte bikefitting len podľa SW, alebo s niekým, kto tomu rozumie. Pretože človek, ktorý tomu rozumie, sa na vás pozrie a zohľadní ďalšie detaily, napríklad to, ako dávate pätu. V mojej ultimátnej MTB trase bolo pekne vidieť rozdiel, ako Jano aj Stano šliapali cez špičky a naopak ja dávam pätu nižšie, resp. takmer do roviny, ak sa bavíme o strmých stúpaniach. A ak máte nohy veľkosti 46, to už vie spraviť nejaký ten rozdiel.

bikefitting
Rozhodne som sa ale zamyslel nad meraním, skúsili sme rôzne pozície a nakoniec zvolili kompromis, kedy som dal sedlo vyššie cca o 2,5 cm. Predsa len to môže byť dôvod, prečo mi niekedy viac „tuhnú“ stehná, ak sa ide vysoké tempo. Zarovno s tým sme následne aj zdvihli „kokpit“ na Giante oproti tomu, ako som ho mal predtým. Po prvých jazdách som ale ešte ubral na výsledných cca 1,7 cm, aby nebol skok príliš veľký.

Samozrejme, následne som musel upraviť výšku sedla aj na MTB a začať si postupne zvykať, pričom zároveň išla trochu nižšie aj špica sedla. Po pár jazdách ale môžem povedať, že sme, myslím, trafili pre mňa dobrý kompromis. Pocitovo si myslím, že prenos sily je o niečo lepší a najmä pri vyššom výkone, aj keď sa bavíme o drobných rozdieloch. No aj tých „pár“ wattov vie vo výsledku spraviť rozdiel, najmä ak sa bavíme o dlhých tratiach, kde sa dajú získať minúty. Aj keď meniť takého parametre je lepšie niekde na konci sezóny, alebo v zime, zároveň som menil aj stroj za BMC. Tam si je tiež potrebné zvykať na iné uhly, tak som to spojil...

Všetko, čo písem vyššie, sa vzťahuje na moju osobu, ale hlavný zmysel článku/videa je trochu iný. Chcem povedať, že aj keď človek jazdí roky a má pocit, že už má všetko „podchytené“, netreba sa báť skúsiť nové veci, prípadne si nechať poradiť. Po malých kúskoch sa tak môžete posúvať a zrejme aj to bude dôvod, že veľa amatérskych cyklistov nakoniec objaví svoje najlepšie výkony po 40. Síce mi do tejto hranice ešte niečo chýba, ale nebudem proti.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Cítiš každú zmenu posedu? Pozor na tieto komponenty

Video: Cítiš každú zmenu posedu? Pozor na tieto komponenty

Domáce nastavovanie posedu na bicykli má svoje nástrahy, pozor hlavne pri výmene týchto komponentov.
Video: Zvládneš agresívny posed? Novinka Pinarello Dogma X

Video: Zvládneš agresívny posed? Novinka Pinarello Dogma X

Ako si zvoliť správny posed, ktoré 3 veci sú dôležité? Objavilo Pinarello s novinkou Dogma X dieru na trhu?
Keď cyklistu bolia kríže a chrbát – čo sú možné príčiny?

Keď cyklistu bolia kríže a chrbát – čo sú možné príčiny?

Napočítal som 23 možných príčin, ktoré môžu stáť za bolesťami chrbta – a niekedy nepomôže ani dokonalý posed.
keyboard_arrow_up