Test: ORTLIEB Handlebar Pack Plus - keď vylepšíš už perfektné

Bikepacking zažíva boom aj u nás a testov rôznych tašiek pribúda ako húb po daždi. Ja mám to šťastie, že sa mi dostala do rúk táto taška od značky ORTLIEB.

Čo je ešte lepšie, takmer celý minulý rok som jazdil rovnako kúsok od ORTLIEB-u, ktorý sa však nepýšil pluskom v názve. Ako sa teda vylepšený model ujme pozície nástupcu? Aké ponúka tento kúsok výhody a ako som celkovo s týmto druhom tašky spokojný? Nech sa páči, čítajte ďalej.

Čo to vlastne tá handlebar bag (taška na riadidlá) je a načo mi bude? V prvom rade asi najviac rozšírený druh pripomína drybag, alebo po slovensky také to vodotesné vrecko, pôvodne asi vymyslené pre vodákov. To sa pomocou úchytu alebo len tak popruhmi prichytí na riadidlá a môže sa ísť za dobrodružstvom.

Ortlieb Handlebar Pack Plus

Dá sa to vymyslieť aj inak

Tu sa chcel ORTLIEB týmto modelom trošku odlíšiť a ponúknuť unikátny systém uchytenia. Je veľmi dobre vymyslený a drží tašku na svojom mieste aj v naozaj rozbitom teréne a pri plnom naložení. Taška drží na mieste za pomoci dvoch paracordov a plastového mechanizmu a prispôsobí sa akýmkoľvek riadidlám. Systém na upevnenie KlickFix je kompatibilný s klasickými cykloturistickými taškami Ultimate Six, ktoré sa pripevňujú napevno lankom. Oba systémy sú kompatibilné.

Ortlieb Handlebar Pack Plus recenziaOrtlieb Handlebar Pack Plus taška na bicykel

Výhodou bolo, že sa taška nijako nedotýka rámu tak, ako je to pri drybag štýle a plnom naložení. Na druhej strane, keď som chcel dať tašku dole, tak som musel dať dole celý mechanizmus. Zabralo to síce minútu, ale aj tak to bola otrava.

Ortlieb Handlebar Pack Plus
...zo začiatku budete trošku prekvapení iným ťažiskom bicykla.
Keď som však videl model Plus a inovovaný mechanizmus, srdce mi poskočilo. Systém uchytenia o riadidlá ostal úplne rovnaký, avšak tašku dáte dole stlačením jedného tlačidla. Mechanizmus ostáva na riadidlách a vy si môžete tašku zobrať, kam chcete. Priložený popruh len znásobuje jej využitie. Pri plnom bikepackingovom naložení je práve toto taška, kde nosím cenné veci ako doklady, elektroniku a podobne.

Ortlieb Handlebar Pack Plus recenzia
Výrobca veľmi neodporúča túto tašku na karbónové „rajdy“, ja som s tým však nemal zatiaľ žiadny problém. Treba si však miesto dotyku podlepiť, aby sa nestalo, že vám úchyt nejako poškodí karbón. Na hliníkových riadidlách samozrejme netreba nič riešiť. Taška, ako som už spomínal, drží ako pribitá. Ani v tých najhorších podmienkach nehrkoce a nepohybuje sa.

Ortlieb Handlebar Pack Plus review

Prvotriedny materiál

Taška je vyrobená z materiálu PS36C. Že vám to zatiaľ nič nehovorí? Ani sa vám nečudujem, každý výrobca si tie svoje materiály nazýva, ako chce. Pod tajomným označením sa skrýva známa Cordura s PU záterom. Toto už vie identifikovať veľa z vás ako materiál extrémne odolný voči oderu a poškodeniu. Počas testu mi spadla asi miliónkrát a nenesie žiadne známky poškodenia. Dokonca, počas rodinného výletu okolo Balatonu ju mala požičanú Olívia na jej bicykli a tej teda bicykel padá stále... Opäť nič, ani len „šúchanček“.

Ortlieb Handlebar Pack Plus taška na bicykel
Šírka je maximálne 32 cm, a tak sa zmestí aj do naozaj stiesnených podmienok. Preto je aj tak obľúbená u Olívie. Objem má solídnych 11 litrov, čo postačuje aj pre viacdňové výlety. Hmotnosť s celým mechanizmom je tiež pekných 600 g, a tak sa nestratí ani u „gramárov“.

taška na riadidlá
Vnútri obsahuje dva sťahovacie pásy. Tie jednak držia tvar, ale aj pomáhajú stlačiť a držať na mieste väčší náklad, ako napríklad spacák.

taška na bicykel

100 % vodotesná a bodka

Určite poteší aj vodotesnosť na úrovni IP64. Čiže zvládne aj nejaké to ponorenie do vody. Hocijaká búrka nemôže byť problémom. Nie je nič horšie, ako po celom dni trápenia v daždi prísť niekde na ubytovanie a mať všetko mokré. S touto taškou, tak ako aj so všetkými produktmi ORTLIEB, si môžete byť istí, že sa to nestane.

Ortlieb Handlebar Pack Plus
Popruh na rameno je vychytávka, ktorú oceníte, až keď ste naozaj na výlete.

Vnútorný organizér je ideálny na cennosti a doklady, aby ste pri balení a vybaľovaní náhodou niečo nechtiac nevytratili. Upína sa na vnútorné sťahovacie pásy. Ak ho netreba, dá sa jednoducho vybrať a nechať doma.

test Ortlieb Handlebar Pack Plus
Ako sme už pri značke ORTLIEB zvyknutí, každý produkt má od výrobcu stanovenú svoju uhlíkovú stopu. Pri tejto taške je to 56.11 km, čo však asi nebude problém vyrovnať, keďže pri záruke a možnosti opravy po dobu 5 rokov sa táto stopa určite vyrovná niekoľkonásobne.

Ortlieb Handlebar Pack Plus taška na bicykel

Ako sa s ňou jazdí?

Ak ste nikdy nejazdili s nákladom na riadidlách, tak najskôr budete trošku prekvapení iným ťažiskom bicykla. Oproti taškám, ktoré sedia bližšie k hlavovej rúrke, je pri ORTLIEB tento efekt ešte viac znásobený tým, že je nejaký ten centimeter vysunutá dopredu. Po pár kilometroch sa však rýchlo zohráte a už to nebude robiť žiadny problém. Dávajte však pozor pri parkovaní bicykla, predsa len nejaké to kilo naviac vpredu chce trošku viac kreativity pri jeho opieraní.

Ortlieb Handlebar Pack Plus recenzia
Ako som už spomínal, mechanizmus drží extrémne dobre a netreba sa báť žiadnych pohybov. Na asfalte ani neviete, že nejakú tašku vôbec veziete. Upínací mechanizmus sa dá ľahko nainštalovať a zvládne to naozaj každý. Samotná taška sa potom dáva z bicykla veľmi ľahko dolu a napríklad aj 12-ročná Olívia to zvládne sama.

taška na bicykel
Počas výletu nie je vôbec problém z tašky vyberať veci, poprípade doplniť jedlo. Taška obsahuje aj vonkajšie popruhy, na ktoré sa dajú pripevniť rôzne veci, ako bunda alebo aj napríklad tyčky od stanu.

Ortlieb Handlebar Pack Plus review
Podobne aj na vrchnej strane pri popruhu, ktorý uzatvára tašku, sa dajú prenášať rôzne veci. Ja som tu veľmi rád vozil kameru, tá je takto hneď poruke a dokáže všetko zachytiť. Neskôr som tu prirobil pomocou sťahovacích pások aj úchyt na Garmin.

Ortlieb Handlebar Pack Plus testOrtlieb Handlebar Pack Plus skúsenosti

taška na bikepacking, taška na bicykelOrtlieb Handlebar Pack Plus

Popruh na rameno je vychytávka, ktorú oceníte, až keď ste naozaj na výlete. Možnosť niesť niečo na pleci a mať tak voľné ruky je na nezaplatenie. Hodí sa napríklad aj na zavesenie tašky na ubytovaní pre jednoduchšie vybaľovanie vecí.

Ortlieb Handlebar Pack Plus recenzia
Tento model sa ponúka v dvoch farebných vyhotoveniach za cenu 120 €. Prirátať si však treba držiak – ten si kúpite podľa toho, kam budete tašku montovať. Ja som používal QR držiak, to je ten s tým paracordom, dá sa však kúpiť aj fixný alebo uzamykateľný.

Ortlieb Handlebar Pack Plus review

Cez 40 rokov firmy ORTLIEB

Pred viac ako 40 rokmi bola v Norimbergu zaregistrovaná firma ORTLIEB, čím sa začal písať úspešný príbeh nepremokavej batožiny a tašiek na bicykle „Made in Germany“. Spoločnosť, ktorá vznikla na dvore a mala jedného zamestnanca, sa postupne rozrástla v stredne veľký podnik s pôsobnosťou po celom svete. Dnes je značka a jej výrobky medzi predajcami i spotrebiteľmi vysoko uznávaná aj vďaka vynaliezavosti a kreatívnemu duchu jej zamestnancov, z ktorých tu niektorí pracujú už desiatky rokov. V posledných rokoch ORTLIEB veľmi dbá na ekológiu a udržateľnosť.

Ak by som si mal vybrať...

ORTLIEB Handlebar Pack Plus je veľmi univerzálny kúsok bikepackingového vybavenia. Hodí sa na krátke výlety, ako jediná však aj ako doplnok k plne naloženému bicyklu. Nie je vôbec problém sa do tých 11 litrov zbaliť aj na viac dní. Veľmi odporúčam aj pre ľudí s malým bicyklom, kde sa jednoducho dozadu nezmestí žiadna solídna podsedlová brašňa. Spoľahnúť sa môžete aj na absolútnu vodotesnosť a kvalitu materiálu. Tento model vám bude robiť radosť dlhé roky a nesklame ani v tých najhorších podmienkach. Viac informácií nájdete na stránke dovozcu.
Zdroj fotografií: archív autora
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Ortlieb Vario PS - chameleón medzi ruksakmi

Test: Ortlieb Vario PS - chameleón medzi ruksakmi

Vždy som sa pred cestou do práce zamýšľal, či zobrať ruksak alebo nejakú tašku na nosič. Taška je pohodlná a veľa odnesie, na druhej strane ruksak sa zase ľahšie nosí.
Test: BBB Stackpack - praktický, uni a za skvelú cenu

Test: BBB Stackpack - praktický, uni a za skvelú cenu

Počet bikepackingového príslušenstva je tak, ako pri bicykloch, rovný známej rovnici N+1. Každá nová taška má svoje nezameniteľné miesto v mojej kolekcii, špecifické použitie a jedinečné príbehy.
Last minute vlakom do Talianska

Last minute vlakom do Talianska

Okrem bicyklovania odmalička milujem aj cestovanie a minulé leto sa mi konečne podarilo tieto dve vášne spojiť.
keyboard_arrow_up