Rozhovor: Tereza Neumanová - z Vysočiny až do World Tour

Cyklistov na svetovej úrovni by sme v našich českých a slovenských končinách vedeli napočítať aj v desiatkach. Ako to je s dámami - cyklistkami?

Tereza je trojnásobná majsterka Českej republiky v cestnej cyklistike (2019, 2021 a 2022). Má za sebou niekoľko výborných pódiových umiestnení na dámskych verziách podujatí ako Tour de Swiss, Vuelta alebo The Women´s Tour. Štartovala tiež na olympiáde v Tokiu 2020 (resp. 2021). Začínala na horskom bicykli, no postupne prešla k cestnej cyklistike. Má 25 rokov, momentálne žije a trénuje v Španielsku a o tom, čo ju čaká v novej sezóne 2024, si môžete prečítať v rozhovore.

Ahoj Tereza. Ja by som sa na úvod rád najprv vrátil trochu v čase. Priznám sa, že som ťa vnímal hlavne ako bikerku, ktorá jazdila za CS-Accolade, vtedy ešte aj s naším Tomášom Višňovským. Kam viedla tvoja cesta z tohto tímu a ako sa to vôbec všetko zomlelo?
Po dvoch rokoch v CS-Accolade som sa rozhodla, že chcem skúsiť cestnú cyklistiku, ale naplno, čo znamenalo odísť von (do zahraničia pozn. autora). Dala som sama sebe limit, že pokiaľ sa za rok nedostanem do World Tour (WT) tímu, tak končím a budem sa snažiť nájsť novú životnú cestu. Prvý rok som strávila v španielskom tíme Burgos Alimenta, a potom som podpísala dvojročnú zmluvu do WT tímu Liv Racing. Potom prišla ponuka do UAE team ADQ, za ktorý budem pretekať od budúceho roku (2024, pozn. autora)

Tereza Neumanová
Podaril sa ti najprv pekný prestup z MTB do cestnej cyklistiky. V nej si však latku posunula ešte vyššie. Predstavíš nám tvoj tím na rok 2024?
UAE TEAM ADQ patrí medzi top tímy na svete. V tohtoročnej sezóne im patrilo 4. miesto v UCI rankingu. Je to tím s obrovským zázemím pre svojich pretekárov, ktorý sa snaží z roka na rok posúvať vo všetkých smeroch, čo sa týka profesionálnej cyklistiky.

Budeš mať nejakú špecializáciu v rámci tímu? Čo by ti najviac sedelo? Alebo o tom rozhodujú iní?
Sme v tíme dve šprintérky. Moja pozícia bude rozbiehať „lead out“, tak sa sústrediť aj na svoje hromadné dojazdy. Budem sa špecializovať na šprinty a preteky s kratšími kopcami, ktoré končia s hromadným dojazdom. To je niečo, čo by mi malo sadnúť.

Čo to obnáša od športovkyne, takýto prestup? Aké sú kritériá a podmienky? Sú aj v cyklistike agenti, ktorí sledujú kontinentálne tímy a nižšie súťaže?
Áno, v cyklistike fungujú agenti. Ale takým spôsobom prestupy nie sú časté. Túto rolu zastávajú skôr tímy, ktoré sledujú pretekárov - prevažne na World Tour, poprípade, ak niekto výkonnostne vyniká v pretekoch na kontinentálnej úrovni.


Myslíš si, že muži majú v porovnaní so ženami „ľahšiu“ cestu dostať sa z Česka a Slovenska do elitného World Tour tímu?
Myslím si, že to majú ženy ťažšie, česká a slovenská mužská cyklistika má vo svete meno. Vždy bolo pár cyklistov v najvyšších súťažiach. Myslím, že vďaka tomu je už cestička trošku vyšliapaná, aj keď je to určite stále náročné. U žien nie je ani tá cestička. Vlastne, za dva roky vo WT môžem povedať, že som najdlhšie jazdiaca cyklistka v najvyššej súťaži. Tú cestičku tam vyšliapávam pre Česko zatiaľ žiaľ sama.

Autor: Pre úplnosť doplním, že zo Slovenska máme pretekárku v UCI kontinentálnom tíme BePink - Gold, Noru Jenčušovú. Rozhovor s ňou pripravila na jar tohto roku naša redaktorka barcasuch.


Ženská cyklistika bola (a je) trochu v úzadí. Od roku 2022 sme videli prvú Tour De France Femmes, čo si myslím je skvelý počin na propagáciu tohto športu v spoločnosti a hlavne medzi ženami. Ako vnímaš toto podujatie ty?
Tour dodala ženskej cyklistike veľký mediálny záujem, čo ju veľmi pomohlo dostať do povedomia. Ja osobne to hodnotím veľmi pozitívne. Ženská cyklistika presne také niečo potrebovala.

Tereza Neumanová
Teraz sa vráťme trochu k nám domov. Ty si jazdila aj pre českú Duklu Praha. Z médií viem, len že si bola z Dukly vylúčená, čomu celkom nerozumiem, lebo si predsa trojnásobná majsterka Českej republiky v cestnej cyklistike…
Áno, pred piatimi rokmi. Nebola som vylúčená z tímu, ale bola mi odobraná výplata, ktorá bola v tej dobe, keď som ešte študovala na vysokej škole a sústredila sa na cyklistiku, môj jediný príjem.


V čom vidíš slabiny na našej CZ/SK cyklistickej scéne? Čo nerobíme, resp. robíme nesprávne, ak to porovnáme s trénovaním v zahraničí?
Príde mi, že sa u nás veľmi tlačí na juniorské kategórie, keď máme vždy majstra sveta a Európy vo všetkých disciplínach. Myslím, že to súvisí určite s príliš skorým špecializovaním. Potom tým ľuďom dôjdu batérie a v elitných kategóriách sa už neposúvajú. Alebo im dlho trvá, než z tých juniorských rokov zregenerujú a dokážu sa začať zas posúvať. Veľa ľudí to nedá psychicky a skončí.


Vieš nám prezradiť, čo ťa čaká v budúcej sezóne? Máš už nejaký predbežný kalendár?
Všetko sa dozviem až na februárovom sústredení. Zatiaľ nemám nič potvrdené.

Verím, že napriek tomu, že prechádzaš na cestnú cyklistiku, nezanevrieš na tú horskú. Bude aj horský bicykel aspoň formou tréningu alebo zábavy aj v budúcnosti?
Popravde som na horský bicykel sadla za tie posledné tri roky, čo som v cestnej cyklistike, dokopy asi päťkrát. Zatiaľ mi horská cyklistika nechýba. Uvidíme, ako v budúcnosti.

Keďže máš bohaté skúsenosti z terénu a výkonnosť elitnej cestnej cyklistky, je tu možnosť, že by sme ťa videli aj na gravel súťažiach?
Rada by som gravel vyskúšala, hlavne tréningovo, ale s nabitým cestným kalendárom si nedokážem predstaviť, že by som zvládla zapojiť ešte aj gravel preteky. Možno na konci sezóny majstrovstvá sveta na graveli by mohli byť fajn. Uvidíme, ako sa to budúci rok vyvinie.


Prichádza zima, s ňou aj mierny tréningový útlm. Čo robíš rada v zimnom období, resp. off-season, ak to tak môžeme nazvať?
V cestnej cyklistike je off-season veľmi krátka. Mala som mesiac úplné voľno, ale teraz už som naspäť v tréningu. Prvé preteky máme v januári, takže už teraz trénujem prevažne na bicykli a v posilňovni a občas zaradím nejakú voľnočasovú aktivitu.

Kde najradšej jazdíš? Máš nejakú svoju obľúbenú destináciu - doma aj v zahraničí?
Žijem v Girone v Katalánsku, to je asi moje najobľúbenejšie miesto na tréning.

Tereza Neumanová
Je niečo, čo by si odporučila mladým cyklistkám, ktoré sú povedzme v juniorských súťažiach, alebo aj amatérkam?
V juniorských kategóriách by som odporučila naučiť sa hlavne zdravú disciplínu k tréningu a snažiť sa vydržať pri cyklistike, aj keď je to ťažké a napríklad sa práve v junioroch toľko nedarí. Pokiaľ chcú uspieť v elitných kategóriách, je nutný hlavne pravidelný tréning a výsledky sa dostavia. Amatérkam by som odporučila, aby sa cyklistikou hlavne bavili.

Tereze veľmi pekne ďakujem za ochotu a čas, ktorý si na rozhovor našla. Samozrejme jej za nás v redakcii aj čitateľov prajem hlavne zdravie a veľa ďalších skvelých výsledkov. Podporiť ju, sledovať, ako sa jej darí, môžete napríklad cez sociálnu sieť Instagram.
Zdroj fotografií: Terezin archív
report_problem Našiel si v texte chybu?
AdMich 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Klub Žiletky.cc z Bratislavy – keď jazdenie nie je iba o pretekaní

Rozhovor: Klub Žiletky.cc z Bratislavy – keď jazdenie nie je iba o pretekaní

Klub Žiletky.cc, pôsobiaci v Brne a Bratislave, je kolektív milovníkov jazdenia, ktorí majú radosť z pohybu, skupinové jazdenie, ale posledný rok aj súťaženie.
Paris-Roubaix Femmes – víťazstvo Kopeckej bez tímovej podpory

Paris-Roubaix Femmes – víťazstvo Kopeckej bez tímovej podpory

Ženské preteky Paris-Roubaix napísali svoju iba štvrtú kapitolu, no už teraz sú to jedny z najprestížnejších pretekov cyklistického kalendára.
Rozhovor: Nora Jenčušová – slovenská kvapka v medzinárodnom mori ženského profi pelotónu

Rozhovor: Nora Jenčušová – slovenská kvapka v medzinárodnom mori ženského profi pelotónu

V aktuálnom roku som si dala za cieľ našim čitateľom bližšie predstaviť ženskú cyklistiku a nemôžem byť spokojnejšia, pretože sa mi podarilo vyspovedať našu najväčšiu nádej v cestnej cyklistike, Noriku Jenčušovú.
keyboard_arrow_up