Zdroj: Profimedia.sk

Toskánske biele gravelové úseky si za svoju relatívne krátku históriu získali obrovskú popularitu. Na štart 10. ročníka Strade Bianche Donne sa postavili všetky najväčšie esá ženského pelotónu.

Víťazstvo Lotty Kopeckej (SD Worx) v dúhovom drese nebolo prekvapením. Mohlo to však byť aj inak?

Po minulej sezóne bolo jasné, že tento rok sa budú všetky ostatné tímy snažiť narušiť hegemóniu SD Worx. Holandský tím si pripísal minulý rok neuveriteľných 62 víťazstiev a výrazne strpčili poslednú súťažnú sezónu legendárnej Holanďanky Annemiek van Vleutenovej. Prvá klasika sezóny Omloop Het Nieuwsblad však ukázala, že ani SD Worx nie je neporaziteľný – zvíťazila trojnásobná majsterka sveta Marianne Vosová (Visma-Lease a Bike) práve pred Lotte Kopeckou (SD Worx).


Na 137 kilometroch so 40 kilometrami gravelových úsekov však nepatrila 36-ročná Holanďanka medzi najväčšie želiezka v ohni. Sťažená trať, ktorá bola oproti minulému roku obohatená o 8 kilometrov gravelových úsekov a ťažšou sekvenciou stúpaní vo finále, mala skôr sedieť Kopeckej a obhajkyni prvenstva Demi Volleringovej (SD Worx).

Favoritky si priebeh pretekov kontrolovali a únik dobehli už 32 kilometrov pred cieľom (trio Kraaková, Amialiusiková, Markusová sa na čele ohriali ešte o 11 kilometrov dlhšie). Početnú skupinu začal postupne trhať Lidl-Trek na gravelovom úseku Colle Pinzuto. Finálna selekcia však došla na Le Tolfe s maximálnym sklonom až 18 percent.


Nástupy Volleringovej a Kasii Niewiadomej (Canyon-Sram) úspech nepriniesli, a tak prišla 10 kilometrov pred cieľom k slovu Kopecká. Na jej nástup zareagovala len Elisa Longová Borghiniová (Lidl-Trek), s ktorou Belgičanka došla až na záverečné stúpanie Via Santa Caterina. 500 metrov pred cieľom sa majsterka sveta postavila zo sedla a talianska šampiónka nemala na drvivý útok nárok. Lotte Kopecká sa tešila z druhého víťazstva na Strade Bianche. Tretia finišovala jej tímová kolegyňa Volleringová pred smoliarkou dňa Niewiadomou.


Mohlo to byť aj inak?

„Popravde som dnes nemala svoj najlepší deň. Celé preteky som trpela. Keď som dnes ráno odišla na štart, hneď som vedela, že dnes nemám najlepšie nohy... Snažila som sa nepanikáriť. Na Via Santa Catarina bolo dôležité nenastúpiť príliš skoro. Keď som sa postavila zo sedla, išla som naplno až do poslednej zákruty. Potom som vedela, že mám víťazstvo vo vrecku a môžem si ho užiť v drese majsterky sveta na Piazza del Campo,“ povedala Kopecká v cieli.

Tak kde teda spravili ostatné tímy chybu?

Takticky nie príliš šťastné kroky sa začali diať na prvom výstupe (z dvoch) na Le Tolfe. Kopecká zaútočila ako prvá ešte 43 kilometrov pred cieľom, výsledkom čoho sa pelotón značne preriedil. Namiesto toho, aby sťahovanie úniku nechali ostatné tímy na domestičke tímu SD Worx Fisherovej-Blackovej, začal sa na čele striedať Canyon-Sram.

...ženská profesionálna cyklistika je vyrovnanejšia ako kedykoľvek predtým.
A to nebolo poslednýkrát, čo sa vynárajú pri krokoch Canyon-Sram otázniky. Ich najväčšia favoritka, majsterka sveta v graveli Kasia Niewiadoma, vyzerala v strmých štrkovitých úsekoch ako jedna z najsilnejších jazdkýň. Na druhom výstupe na Le Tolfe začala svojimi nástupmi dostávať Volleringovú s Kopeckou pod tlak, no nevytvorila si rozhodujúci náskok. Je tak otázne, či si silu nemala pošetriť na záver a neskúšať zbytočné nástupy... V cieli jej zostali už len oči pre plač.


Nebol to však len Canyon-Sram, ktorý spravil taktické chyby. Napríklad Lizzie Deignanová z Lidl-Trek sťahovala náskok trojčlenného úniku 30 kilometrov pred cieľom, keď to mohla nechať úplne v réžii favoritiek z SD Worx. Navyše ani Longová Borghiniová nemusela odviesť špinavú prácu v posledných kilometroch, keď sa na jej kolese viezla Kopecká.


Napokon to bol zase SD Worx, ktorý zlízal všetku smotanu. Nebolo to ale také dominantné vystúpenie ako pred rokom. Talianska klasika nám ukázala, že ženská profesionálna cyklistika je vyrovnanejšia ako kedykoľvek predtým. Môžeme sa tak už teraz tešiť na zvyšok klasikárskej sezóny.


Naša Nora Jenčušová (Bepink-Bongioanni) preteky nedokončila.
Zdroj fotografií: Profimedia

[Foto na úvode: Profimedia.sk]

report_problem Našiel si v texte chybu?
barcasuch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Príbeh o tom, ako sa obrovské očakávania dokážu zvrtnúť v solídny prepadák

Príbeh o tom, ako sa obrovské očakávania dokážu zvrtnúť v solídny prepadák

Jarná časť World Tour sezóny sa pomaly chýli ku koncu a blížia sa Grand Tours. Je načase bilancovať – hoci asi nie tak, ako by sme chceli…
Paris-Roubaix Femmes – víťazstvo Kopeckej bez tímovej podpory

Paris-Roubaix Femmes – víťazstvo Kopeckej bez tímovej podpory

Ženské preteky Paris-Roubaix napísali svoju iba štvrtú kapitolu, no už teraz sú to jedny z najprestížnejších pretekov cyklistického kalendára.
Rozhovor: Nora Jenčušová – slovenská kvapka v medzinárodnom mori ženského profi pelotónu

Rozhovor: Nora Jenčušová – slovenská kvapka v medzinárodnom mori ženského profi pelotónu

V aktuálnom roku som si dala za cieľ našim čitateľom bližšie predstaviť ženskú cyklistiku a nemôžem byť spokojnejšia, pretože sa mi podarilo vyspovedať našu najväčšiu nádej v cestnej cyklistike, Noriku Jenčušovú.
keyboard_arrow_up