Ideme prvé stúpanie, na pulsmetru iba malá rezerva k mojej maximálke. Vpredu veľký prevodník... idem s ďaľšími tromi českými pretekármi. Na desiatom km prvé kvalitné blato. Bežíme i po rovine, ale ako som sa neskôr dozvedel, za nami ostával už zjazdný chodník...

Prvý deň v tomto týždni svieti slniečko. Usporiadatelia dali šancu každému, kto chcel využiť oteplenie na bajkovanie v okolí strážovských vrchov. Prihlásiť sa dalo ešte pol hodinu pred štartom. Do poslednej chvíle som čakal na známe mená v štartovom poli. Horák, Díte, Sulzbacher všeci traja z Cyklo Max Rock Machine, Vlado Oprenčák z Kellysu. Pretekári z CM RM sa štandardne objavujú na prvých miestach maratonov a tak prvýkrát dochádza ku konfrontácii, podľa môjho názoru najlepšieho slovenského maratonca, s českou špičkou. Už na 4 km mi táto štvorka uniká. Ideme prvé stúpanie, na pulsmetru iba malá rezerva k mojej maximálke. Vpredu veľký prevodník... idem s ďaľšími tromi českými pretekármi. Na desiatom km prvé kvalitné blato. Bežíme i po rovine, ale ako som sa neskôr dozvedel, za nami ostával už zjazdný chodník. Do našej skupiny pribudol na malú chvíľu Pavol Poljevka z Prievidze. Nasleduje klesanie, ale súperov nevnímam. Mám problém sám so sebou. Je to dnes šmyklavé. Prvá zmena oproti minulému ročníku je za Iliavkou. Tam sa púšťame po lúke až na asfaltku k Štyrom lipám a stúpame fakt moc rýchlo do osady Háj. To už chalani z Cykomaxu majú za sebou prvú súkromnú občerstvovačku. Štartovali iba s jednou flašou - bidonom (to je talianský výraz pre cykl. flašu a cyklista jej ani ináč nepovie).
V osade Háj, kde sa delia dlhá trasa od krátkej, je občerstvenie. Nestojíme. Berieme kelímky s ionťákom, dva glgy a zvyšné dva deci zahadzujem. Prečo to tak plnia? Rozmýšlam ekonomicky. Je fakt pekne. Ideálne počasie pre všetkých účastníkov. V skupine idem prvý - poznám zjazd do Ilavy, ale pick-up v protismere som nečakal. Dopadlo to dobre. Nadávame, ale komu... Som tu doma, ale na občerstvovačku do Poruby trošku blúdim i ja. Zasa nestojíme! Mám pripravené občerstvenie na kopci na asfaltke v stúpaní na Homôlku. Tu má osudný pomalý defekt Vlado Oprenčák idúci na štvrtom mieste. Sám hovoril, že na Horáka a Radka Díte by nemal, ale tretieho Sulzbachera chcel zneuctiť. Keď som sa rozprával s Martinom Horákom a Radkom Díte po preteku, v tento okamih si veľmi oddýchli. Ťažko prežívali spoluúčasť pre nich neznámej slovenskej maratonskej extatriedy. Nový trialový zjazdík do Dolnej Poruby sa organizátorom fakt vydaril. Blížim sa k stúpaniu na Baske. Pred sebou nikoho nevidím za sebou tiež nie. Bežne v tréningu jazdím tento kopec rýchlosťou 11-12./hod. Dnes som však k.o. Držím sa na bicykli, ale plížim sa. Rýchlosť nepresahuje 10km/hod. Čo robíte vy, keď ste v háji? Já dal gel, plížil sa ďalej a čakal, kedy zaberie. Som konečne hore a dúfam, že spatrím na lúkach na Trtávku súperov pred sebou. Naozaj tam boli, ale na rozdiel od vysokej, ktorá tam stála, oni mi unikali pred očami. Absolvujem vytúžený zjazd na ďaľšiu občerstvovačku. Musím zastaviť, stratil som bidon s ionťákom a bez pitia sa ísť nedá. Aj s tejto strany poznám stúpanie na Baske. Dnes to bola výhoda. Zaberajú gel, tyčinka a magnesium. Idem už podľa svojich predstáv a viem, že ma nikto nedorazí. Omšenie a nasledné stúpanie až na Kamenné vráta mám najazdené excelentne. Vlani som tu rozhodol o svojom víťazstve. Spájajú sa tu aj trasy a konečne môžem dnes nekoho obehnúť. Pretekári z krátkej trasy toho mali tiež plné zuby. Už tradične jazdím toto stúpanie na strednú pílu a až na posledných 200 metrov dávam malú. Cítim sa konečne výborne. Už bolo na čase. Všetci okolo mňa idú peši a já šlapem až na vrchol. Škoda, že moji súperi sú v tuto chvílu už pred cielom. A já musím ešte zjazdovať dolu. V cieli som siedmy. Dávam dve orosené desiny s kamarátmi, idem sa vyjazdiť, umyť a porozprávať so súpermi - kamarátmi. Veľa z nich kritizovala značenie trati. Já sa musim pridať. Značenie bolo, ale v zjazdoch tak na rýchlosť 15km/hod. nie na štyridsiatku. Vyhlásenie bolo, tombola tiež - jedno ani druhé radeji nekomentujem. Poriadatelmi spomínaná zábava sa nekonala. Ani ja som sám seba dnes neoslnil... Slniečko však aj o 19 hodine svieti a pivo v miestnom amfiku našťastie nedochádza... Za kvalitným značením a zábavou musíme ne štvrtý pretek Veloserie na krále Šumavy 24.5.2003.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Poďte sa so mnou pozrieť na trať známeho zimného podujatia, ktoré napísalo už svoju štrnástu kapitolu.
Reportáž: Istrofinal Snežnický MTB maratón – len 200 metrov navyše

Reportáž: Istrofinal Snežnický MTB maratón – len 200 metrov navyše

Pamätám si, ako Michal (organizátor) minulý rok ohlasoval dátum jubilejného 10. ročníka. 2. september je tu a ja sa chystám opäť do Snežnice na preteky.
keyboard_arrow_up