Zdroj: Facebook - Peter Sagan

Po štvrtkovom dni voľna pokračuje svetový šampionát v cestnej cyklistike v Kodani od piatka pretekmi s hromadným štartom. Po kategóriách nádejí a žien príde v nedeľu na rad vrchol celých majstrovstiev sveta - preteky mužov - elite. Na cyklistov čaká takmer rovinatý štrnásťkilometrový okruh, ktorý absolvujú sedemnásťkrát.

Pred výjazdom na okruh absolvuje pelotón ešte 28 km v uliciach centra Kodane. Práve v nedeľňajších pretekoch majú Slováci na tohtoročnom šampionáte najvyššie ambície, na štart sa postaví trio Peter Sagan, Peter Velits a Martin Velits. "Očakávame dobrý výsledok. Je to momentálne naša najsilnejšia cyklistická generácia. Celú sezónu sme sa tešili z ich dobrých výsledkov a želáme si, aby sme posledné dva úspešné roky zavŕšili dobrým výsledkom na majstrovstvách sveta. Preteky o titul sú však špecifické, stačí okamih, technická chyba a je koniec. Nie je to ľahká situácia, keďže oproti iným tímom ideme s menším počtom jazdcov," povedal prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Prívara.

Dvojica bratov Velitsovcov sa zhodla, že v nedeľňajších pretekoch pôjdu predovšetkým pre Petra Sagana. Cieľom je dobrý výsledok slovenského cyklistu na šampionáte. "Trať pretekov najviac bude vyhovovať Petrovi Saganovi. Nemusí byť žiadna debata, koho budeme podporovať. Je z nás v najlepšej forme. Môže sa stať síce čokoľvek, ale v týchto pretekoch musíme staviť na jednu kartu," potvrdil Martin Velits.

Peter Sagan v nedeľu vyhral generálku na šampionát v Taliansku a potvrdil, že tento rok je v dobrej forme. V rebríčku UCI sa dostal už na 20. priečku, vyhral preteky Okolo Poľska, na Vuelte dosiahol tri etapové prvenstvá. "Verím, že mám za sebou dobrú prípravu. Rovnako ako viacerí špičkoví profesionáli som absolvoval Vueltu. Minulý rok mi majstrovstvá sveta nevyšli, mal som problémy s bruchom. Verím, že tento rok to bude lepšie. Čaká nás dlhý deň, 270 km v sedle je dosť. V koncovke to bude už len o tom, komu ostane koľko síl. Máme dobrý tím a môžeme dosiahnuť dobrý výsledok," nádeja sa Sagan, ktorý je veľkým slovenským prísľubom.

Slovenské trio cestovalo do Kodane vo štvrtok popoludní z Viedne, v piatok čaká jazdcov tréning na trati. Okruh v dánskej metropole je rovinatý, vyhovovať bude predovšetkým špurtérom. Ambície na titul majú Brit Mark Cavendish, Američan Tyler Farrar, obhajca prvenstva Thor Hushovd, Nemec André Greipel, Talian Daniele Bennati či mnohí ďalší výborní šprintéri. Skvelú formu by chcel potvrdiť Belgičan Philippe Gilbert, ktorý je známy svojimi nástupmi pár kilometrov pred cieľom. "Petrovi by trať mala vyhovovať. My s Martinom sa budeme snažiť, aby sa udržal čo najdlhšie vpredu, v záverečných koncovkách sa vie pohybovať. Keď odjazdíme dobré preteky, potom budeme spokojní. Je veľký predpoklad, že sa bude špurtovať. My budeme Peťa šetriť na záver. Posledných 50 km bude veľmi dôležitých," uviedol Peter Velits.

Slováci budú mať v Dánsku špičkové zázemie z ich tímov. Servis bicyklov im zabezpečia ich materské tímy, pre Velitsovcov HTC-Highroad, pre Sagana Liquigas. Družstvá im prepravia bicykle aj do Kodane.

Kreuziger sa vzdal účasti v Kodani
Český cyklista Roman Kreuziger vzdal po dohode s vedením svojho kazašského tímu Astana účasť v nedeľňajších pretekoch jednotlivcov na majstrovstvách sveta v Kodani. Informoval o tom vo štvrtok na svojich oficiálnych internetových stránkach.

"Vyhodnotili sme to tak, že okruh, na ktorom sa ide, je veľmi technický a aj nebezpečný. Na majstrovstvách sveta navyše býva počas prvých desiatich kôl veľa pádov a bolo by veľké riziko začať po zranení práve na týchto pretekoch," uviedol Kreuziger po štvrtkovom tréningu.

Český cyklista má na ruke, ktorú si zlomil pri páde na tohtoročnej Tour de France, stále dlahu. "Dohodli sme sa, že s dlahou budem ďalej trénovať a za dva týždne absolvujem v Taliansku ďalšie vyšetrenia s tímovým lekárom. Podľa výsledkov sa rozhodneme, či by som išiel októbrové preteky Emilia a Okolo Lombardie. Pokiaľ by boli problémy, ukončil by som sezónu. Aj tím chce, aby som sa stopercentne doliečil," dodal rodák z Moravskej Třebovej.

[Foto na úvode: Facebook - Peter Sagan]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Blato. Sneh. Piesok. Hlina. Toto všetko na maximálne 33 mm plášťoch. Vitajte v cyklokrose.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
keyboard_arrow_up