Zdroj: Facebook - Peter Velits

Nedeľňajšie preteky mužov-elite na majstrovstvách sveta v cyklistike v dánskej Kodani ukázali, že trio najlepších Slovákov súčasnosti Peter Sagan, Peter Velits a Martin Velits je etablované v špičke. Každý z nich má vo svetovom pelotóne iné úlohy, v nedeľu však spojili sily a takmer dosiahli pódiové umiestnenie.

Peter Sagan v dramatickom finiši napokon skončil na 12. mieste, obaja Velitsovci mu počas pretekov výdatne pomáhali. "Je to historicky najlepší slovenský výsledok na majstrovstvách sveta, sme spokojní. Preteky sa vyvíjali podľa predstáv našich chalanov, ktorí nešli do zbytočných únikov a nevynakladali sily navyše. Všetci sa sústredili na finiš, Peter Sagan mal v ňom vynikajúcu pozíciu. Už pred pretekmi som hovoril, že keď dosiahneme umiestnenie okolo 10. miesta, bude to vynikajúce. Sagan i Velitsovci majú pred sebou najlepšie roky a bude o nich počuť. Z môjho pohľadu to boli krásne preteky," hodnotil prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Prívara.

Doteraz najlepší slovenský výsledok na majstrovstvách sveta zaznamenal Ján Valach, ktorý bol v roku 2001 v Lisabone tridsiaty. Prvýkrát v histórii elitných pretekoch prišli všetci slovenskí zástupcovia v pelotóne bez straty sekundy. Bývalý výborný cyklista Valach nechýbal ani na šampionáte a na starosti mal výpravu elite. "Som rád, že Peťo môj výsledok vylepšil a my sa môžeme posúvať ďalej a dosahovať iné méty. Možno mnohí očakávali viac, ale Peter išiel perfektne. Pod cieľovým kopčekom bol možno dosť vpredu. Išiel však na istotu, zozadu by to bol risk," hovoril po pretekoch Ján Valach.

Preteky mužov-elite napokon ovládli Briti, z víťazstva sa tešil Mark Cavendish. Celý britský tím sa obetoval v prospech tohto lídra, na špici pelotónu odtiahli preteky. Opäť sa potvrdilo, že cyklistika je už aj kolektívny šport. Bez pomoci kolegov z tímu by to Cavendish asi nedokázal. Aj keď sa počas pretekov objavili úniky, Briti ich napokon zlikvidovali a rozhodovala záverečná koncovka. "Išlo sa veľmi rýchlo. Úniky boli mierené proti Britom. Každý v nich pracoval, aby bol vpredu čo najdlhšie. Nikto z jazdcov v úniku nemyslel na víťazstvo, išlo o vyšťavenie Britov," uviedol Ján Valach, podľa ktorého slovenský tím stopercentne dodržal taktiku. Velitsovci podriadili úsilie úspechu Sagana a na ňom bola záverečná práca. "Velitsovci splnili, čo sme si predsavzali. Pracovali pre Peťa a on si potom ustal svoju pozíciu v závere. Bolo to už len na jeho nohách. Dosiahol veľmi pekné 12. miesto," dodal Ján Valach.

[Foto na úvode: Facebook - Peter Velits]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Blato. Sneh. Piesok. Hlina. Toto všetko na maximálne 33 mm plášťoch. Vitajte v cyklokrose.
Tour de France 2024 – čo všetko rozhodlo súboj o žltý dres?

Tour de France 2024 – čo všetko rozhodlo súboj o žltý dres?

Giro vs. chýbajúce pretekárske dni, vysoké W/kg vs. málo domestikov. Aké boli šance Jonasa Vingegaarda na porážku slovinského fenoménu?
7 vecí, ktoré ma zaujali na Giro d'Italia 2024

7 vecí, ktoré ma zaujali na Giro d'Italia 2024

107. ročník talianskeho etapáku je za nami. Prekvapil vás výsledok? Mňa ani zďaleka.
keyboard_arrow_up