Medzinárodná cyklistická únia (UCI) v pondelok oficiálne potvrdila jednu miestenku pre Slovensko pre cyklistické preteky mužov elite na olympijských hrách 2012 v Londýne. Reprezentant spod Tatier sa môže predstaviť iba v pretekoch s hromadným štartom, nie však v časovke.

Slovensko získalo jedno miesto pod piatimi kruhmi vďaka postaveniu Petra Sagana v elitnej stovke rebríčka UCI. Medzinárodná federácia rozdeľovala "práva štartu" na základe svetového a kontinentálnych rebríčkov krajín a kvótu doplnila štátmi, ktoré mali zastúpenie v prvej stovke renkingu jednotlivcov a zároveň si nevybojovali účasť na OH 2012 na základe prvého kritéria. Slovensko získalo miesto od Luxemburska, ktoré bolo síce v rebríčku WorldTour deviate, ale body pre túto krajinu získali iba Fränk a Andy Schleckovci. Luxemburčania tak môžu postaviť iba dvoch jazdcov.

Maximálny počet päť miesteniek získalo deväť krajín z rebríčka UCI (Austrália, Belgicko, Nemecko, Veľká Británia, Taliansko, Holandsko, Španielsko, Švajčiarsko, USA), štyri Dánsko a Francúzsko. Domáci Briti tak môžu dať plnú podporu úradujúcemu majstrovi sveta Markovi Cavendishovi v snahe o zisk olympijského zlata. Celkovo mohli krajiny získať do dvoch cyklistických disciplín na ceste sedem miesteniek, okrem pätice pre preteky s hromadným štartom aj dve pre časovky. Len šesť štátov bude môcť postaviť kompletný počet cyklistov - Austrália, Španielsko, Nemecko, Holandsko, Švajčiarsko a Veľká Británia.

Rozdelenie pre miestenky pre preteky žien sa urobí koncom mája 2012. Národné olympijské výbory majú teraz čas do 17. novembra, aby potvrdili svoj záujem o účasť. UCI zvyšné miestenky prerozdelí v marci a v apríli 2012. Celkovo môže v Londýne štartovať 145 cyklistov.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Príbeh o tom, ako sa obrovské očakávania dokážu zvrtnúť v solídny prepadák

Príbeh o tom, ako sa obrovské očakávania dokážu zvrtnúť v solídny prepadák

Jarná časť World Tour sezóny sa pomaly chýli ku koncu a blížia sa Grand Tours. Je načase bilancovať – hoci asi nie tak, ako by sme chceli…
Strade Bianche Donne - všetci proti SD Worx

Strade Bianche Donne - všetci proti SD Worx

Toskánske biele gravelové úseky si za svoju relatívne krátku históriu získali obrovskú popularitu. Na štart 10. ročníka Strade Bianche Donne sa postavili všetky najväčšie esá ženského pelotónu.
Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Blato. Sneh. Piesok. Hlina. Toto všetko na maximálne 33 mm plášťoch. Vitajte v cyklokrose.
keyboard_arrow_up