Zdroj: Facebook - Peter Sagan

Slovenský cyklista Peter Sagan finišoval v nedeľu na 2. mieste na ďalších klasických jednodňových pretekoch seriálu WorldTour Gent - Wevelgem. V hromadnom špurte vedúcej skupiny po 234,6 km zdolal jazdca tímu Liquigas-Cannondale iba Belgičan Tom Boonen. Sagan si pripísal 60 bodov do svetového rebríčka.

Boonen obhájil na Gent - Wevelgem vlaňajšie prvenstvo a celkovo vyhral tieto preteky tretíkrát v kariére (2004, 2011, 2012). Tento týždeň uspel už na druhej klasike, v piatok sa presadil na E3 Prijs Vlaanderen Harelbeke. Tretí vo Wevelgeme finišoval Dán Matti Breschel.

Po rovinatej prvej polovici pretekov v okolí Deinze pri Gente prišla náročnejšia druhá s viacerými krátkymi, ale prudkými stúpaniami. V úvode ušla deväťčlenná skupina, ktorá si vypracovala na pelotón desaťminútový náskok. Favoriti si šetrili sily na záverečnú časť. Po viacerých kolíziách 80 km pred cieľom sa pelotón rozdelil na niekoľko menších skupiniek, ašpiranti na prvenstvo však ostali v popredí. Hlavná skupina únik zlikvidovala. Asi 30 km pred cieľom to skúšal Fabian Cancellara, ktorého nástup zachytil Sagan. Aj tento atak však balík zlikvidoval a schyľovalo sa ku šprintérskej koncovke 34 cyklistov. V koncovke spadol Morkov zo Saxo Banku a viacerí favoriti museli spomaliť. Sagan zostal vpredu a bojoval s Boonenom o celkový triumf. Napokon sa neďaleko sídla svojho tímu Omega Pharma-QuickStep presadil Belgičan.

,,Dnešné preteky boli dosť náročné. Všetky belgické klasiky sú také, pretože všetkých dvesto jazdcov chce byť odrazu vpredu a cesty sú tu typicky úzke. Pochopiteľne, že prichádza k množstvu pádov a človek musí byť neustále v strehu. Jednoducho vydáva veľa energie, aby nespadol. Sú to však veľmi uznávané klasiky. Dnes sa všetko zomlelo v závere, asi tridsať kilometrov pred cieľom v poslednom kopci sme odišli so Švajčiarom Cancellarom, ale o desať kilometrov sme už boli znova všetci v balíku a rozhodovalo sa znova v dramatickom špurte. V závere mi veľa pomohol kolega Daniel Oss, posledné metre boli napínavé, finišoval som, ale skvelý Boonen bol o niečo rýchlejší. Napriek tomu som s dnešným druhým miestom spokojný," prezradil bezprostredne po pretekoch slovenský cykllista Peter Sagan, ktorého čakajú od utorka trojdňové preteky De Panne – Koksijde.

Informoval manažér Jozef Korbel

Sagan sa po 2. mieste na nedeľňajšej klasike posunul vo svetovom rebríčku WorldTour na z 12. na 6. priečku. Momentálne má na svojom konte 129 bodov. Lídrom renkingu je Simon Gerrans z Austrálie. Boonen vďaka 80 bodom poskočil na 4. pozíciu.

Výsledky - cyklistické preteky Gent - Wevelgem (234,6 km):

1. Tom Boonen (Belg.) Omega Pharma-Quickstep 5:32:44 h, 2. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale, 3. Matti Breschel (Dán.) Rabobank, 4. Óscar Freire Gómez (Šp.) Kaťuša, 5. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky, 6. Daniele Bennati (Tal.) Radioshack-Nissan - všetci čas ako víťaz

Rebríček WorldTour k 25. marcu:

1. Simon Gerrans (Aus.) 210, 2. Vincenzo Nibali (Tal.) 182, 3. Alejandro Valverde (Šp.) 167, 4. Tom Boonen (Belg.) 166, 5. Óscar Freire Gómez (Šp.) 140, 6. Peter Sagan (SR) 129

[Foto na úvode: Facebook - Peter Sagan]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up