Tour de France: prológ vyhral Cancellara, P. Velits 12.

Švajčiar Fabian Cancellara sa stal víťazom úvodného prológu na 6,4 km v Liége na 99. ročníku cyklistických pretekov Tour de France. Tridsaťjedenročný štvornásobný majster sveta v časovke potvrdil v technických pasážach v uliciach Liége svoje kvality a tešil sa z ôsmeho víťazstva v kariére na slávnych pretekoch.

Z tria Slovákov skončil najlepšie Peter Velits, ktorý za Švajčiarom zaostal o 17 sekúnd a obsadil 12. miesto. Peter Sagan po chybe v strednej časti trate, keď v jednej zo zákrut po šmyku takmer spadol, skončil na 53. priečke s odstupom 24 sekúnd, Martinovi Velitsovi patrila 126. pozícia (+36 sekúnd).

"S výsledkom i dosiahnutým časom som spokojný. Samozrejme, ešte krajšie by bolo, ak by som skončil do desiatky. Nemôžem však povedať, že by výkon bol zlý. Vždy sa však dá ísť lepšie. Dokázal som zájsť prakticky rovnaký čas ako najväčší favoriti na celkové poradie. Trať mi celkom sadla, nebola až tak veľmi technická, ako sa očakávalo. Pred prvou etapou človek nedokáže odhadnúť, na čom je. Čakajú nás ešte zaujímavé preteky," povedal pre agentúru SITA Peter Velits.

"Dnes som sa necítil tak dobre, ako na prológu vo Švajčiarsku, ktorý som vyhral. Musím povedať, že tento belgický prológ nebol ušitý na mňa, pretože to nebolo technické, ale skôr pre časovkárov. Snažil som sa preto získať sekundy v zákrutách, ale pri jednej z nich som išiel veľmi rýchlo, poriadne som zabalancoval a len-len, že som to ustál a nespadol som. Prológ mám za sebou a teraz sa už plne sústredím na úvodné rovinaté etapy," sprostredkoval slová 22-ročného Petra Sagana jeho manažér Jozef Korbel.

Cancellara sa stal len druhým cyklistom histórie Tour, ktorý si v úvodný deň podujatia vybojoval piatykrát žltý dres lídra. Vyrovnal tak rekord Bernarda Hinaulta. Paradoxne, prvý si vybojoval pred ôsmimi rokmi v Liége. Úvodné jazdy proti chronometru vyhral aj v Londýne 2007, Monaku 2009, v Rotterdame 2010 a v sobotu opäť v Liége. V nedeľu sa v etape z Liége do Seaingu (198 km) do žltého dresu lídra Tour de France oblečie 22-krát v kariére. Sobotňajší krátky, ale náročný prológ absolvoval rýchlostným priemerom 53,2 km/h. Trať dlhú 6,4 km zvládol za 7:13 min. O 7 sekúnd zdolal Bradleyho Wigginsa z tímu Sky. Brit už v úvodnom prológu naznačil svoju veľkú ambíciu vyhrať tohtoročné preteky. Wiggins mal skvelú druhú časť trate. Tretí skončil s rovnakým sedemsekundovým odstupom Sylvain Chavanel z Francúzska. Obhajca prvenstva Cadel Evans stratil na Cancellaru 17 sekúnd rovnako ako Peter Velits. Stratili niektorí favoriti na celkové prvenstvo. Fränk Schleck zaostal o 38 a Samuel Sánchez o 40 sekúnd. Do ďalších bojov o žltý dres však treba počítať aj s Denisom Meňšovom, Vincenzom Nibalim či Ryderom Hesjedalom.

"Tour som nemohol ani lepšie začať. Po aprílovej zlomenine kľúčnej kosti som mal veľkú motiváciu. Je to skvelé, som šťastný. Sústredil som sa len na svoj výkon. Dnes som sa cítil veľmi dobre. Som špecialista na tieto prológy a dnešok to potvrdil," povedal pre letour.fr Cancellara.

Výsledky:

Prológ (Liége - Liége, časovka na 6,4 km):

1. Fabian Cancellara (Švaj.) RadioShack-Nissan 7:13 min, 2. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky +7 s, 3. Sylvain Chavanel (Fr.) Omega Pharma-QuickStep +7, 4. Tejay van Garderen (USA) BMC +10, 5. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky +11, 6. Brett Lancaster (Aus.) Orica GreenEdge +11, 7. Patrick Gretsch (Nem.) Argos - Shimano +12, 8. Denis Meňšov (Rus.) Kaťuša +13, 9. Philippe Gilbert (Belg.) BMC Racing +13, 10. Andrij Grivko (Ukr.) Astana +13, ... 12. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +17, 53. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +24, 126. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +36.

Podľa Evansa sa skutočné preteky začnú v nedeľu
Obhajca prvenstva na cyklistických pretekoch Tour de France Cadel Evans po tom, ako skončil trinásty v sobotňajšou prológu vyhlásil, že skutočné preteky sa začnú až v nedeľu. Austrálčan bol v sobotu o 17 sekúnd pomalší než víťaz prológu Fabian Cancellara. "Skutočné preteky začnú až zajtra. Už sa teším na súboje v pelotóne. Všetci v tíme sa cítime dobre a sme šťastní, že sme tu," povedal Evans po pretekoch novinárom. O svojom sobotňajšom výkone vyhlásil: "Nebolo to ani dobré, ani zlé. Nestratil som čas na najväčších favoritov Tour, stratil som len na jedného jazdca a to som aj očakával." Na otázku, kedy očakáva, že si oblečie žlté tričko pre vedúceho pretekára Tour, Evans odpovedal: "Dúfam, že deň pred príchodom do Paríža, tak ako minulý rok."

Goss oceňuje kvality Petra Sagana
Austrálsky cyklista Matthew Goss očakáva na Tour de France veľké šprintérske predstavenia. Rovinaté etapy by podľa jeho slov mali zažiť koncovky, ktoré si história zapamätá. Dvadsaťpäťročný jazdec tímu Orica-GreenEdge je jedným z ašpirantov na zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže. V minulosti v tíme HTC-Highroad bol v tieni Marka Cavendisha, ktorému pomáhal v šprintérskych koncovkách. V súčasnosti je s Britom veľkým rivalom. "V pelotóne na Tour de France nechýbajú excelentní šprintéri. Okrem Marka štartujú aj Tyler Farrar, André Greipel, Marcel Kittel, Alessandro Petacchi či José Joaquín Rojas. Budú to veľmi rýchle šprinty. Každý tím bude chcieť dotiahnuť svojho jazdca na najlepšiu pozíciu pre finiš, bude to veľmi dramatické. Myslím, že niečo podobné sme za posledné roky nevideli," vyjadril svoj názor pred začiatkom Tour de France v Liége Goss.

Austrálčan nezabúda ani na Petra Sagana. Slovák v tíme Liquigas-Cannondale však môže doplatiť na to, že by musel jazdiť pre lídra tímu a ašpiranta na žltý dres Vincenza Nibaliho. "Je pravdepodobne jedným z najväčších favoritov na zelený dres. Už mnohokrát dokázal, že ak chce, vie absolvovať stúpanie s najlepšími vrchármi v pelotóne. Je rýchly ako najlepší šprintéri. Možno nebude mať okolo seba tradičný tímový vlak na rozbiehanie šprintov, keďže ostatní budú pomáhať Nibalimu, ale už veľakrát dokázal, že aj v týchto situáciách si vie poradiť. Veľa šprintérov niečo podobné nedokáže," povedal Goss.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up