Zdroj: root

Plávanie ako pohybová aktivita je základným stavebným kameňom zložitejších pohybových zručností. Je to jeden z mála športov, ktorý nemá skoro žiadne obmedzenia z hľadiska veku, zdravotného stavu a výkonnosti.

Už od detstva je veľmi dôležité viesť deti k plávaniu pod odborným dohľadom trénerov a učiteľov plávania, aby si osvojili správne pohybové návyky a techniku. Plávanie sa uprednostňuje ako pomerne časovo a finančne nenáročná aktivita, prístupná každému. Avšak je dôležité pripomenúť, že aj nesprávna technika v jednotlivých plaveckých spôsoboch môže prehĺbiť alebo podporiť vznik zdravotných problémov. Je dôležité , aby sa aj v rekreačnom plávaní dodržiavali zásady správneho plávania. V súčasnej dobe už nie je problém navštevovať kurzy plávania pre dospelých plavcov aj neplavcov, ktoré sú organizované v skupinách alebo pre jednotlivcov a sú pod odborným vedením trénerov .

Význam plávania je veľmi široký. Všestranne rozvíja základné funkcie ľudského organizmu a rovnomerne zaťažuje svalstvo. Otužovaním posilňuje imunitný systém, zvýšeným úsilím dýchacích svalov sa rozvíja dýchací systém a horizontálna poloha pozitívne ovplyvňuje činnosť srdcovo-cievnej sústavy. Rozsah pohybov horných a dolných končatín má priaznivý vplyv na udržiavanie kĺbovej pohyblivosti, čo ocenia najmä ľudia vyšších vekových kategórii a tí, ktorí majú problém s nadváhou. Plávanie už okrem spomenutých aspektov vplýva aj na správne držanie tela a má príjemné a ukľudňujúce pocity, teda celkovo prispieva k znižovaniu stresu J.

Pri plávaní sa zapájajú takmer všetky väčšie svalové skupiny, pričom každý jeden plavecký spôsob iným spôsobom.. K ich správnemu zapájaniu napomáha práve správna technika a prevedenie jednotlivých spôsobov. Pri plávaní je telo v horizontálnej polohe a pravidelné vytáčanie do strán rovnomerne rozvíjajú jeho pravú a ľavú časť. Dajú sa dobre precvičiť nielen veľké svalové skupiny, ale taktiež aj drobné svaly, ktoré až tak často nepoužívame a tým sa zabezpečuje komplexný rozvoj celého tela.

Plávanie je vytrvalostná, aeróbna aktivita a môžeme ju zaradiť do tréningu ako efektívny kardiotréning. Ale na to, aby bol účinný, musí byť pravidelný a musí byť vykonávaný istou intenzitou dostatočne dlhý čas a správnou technikou. Plávaním získavame zvýšenie kondície, spevnenie svalstva, zvýšenie pohyblivosti kĺbov, zvyšuje schopnosť relaxácie svalstva a rozsah pohybov, odďaľuje nástup únavy a predlžuje dobu práce.

Táto pohybová aktivita sa dá ideálne využiť aj pri znižovaní telesnej hmotnosti. Plávanie minimálne zaťažuje pohybové ústrojenstvo, pričom je telo nadnášané a kĺby netrpia. Ale treba si uvedomiť , že nakoľko sa telo vo vodnom prostredí ochladzuje a pri náznakoch chladu zadržuje tuk, čím sa chráni proti strate tepla, chudnutie nie je efektívne, ak nie je podporované správnou výživou a pravidelným tréningom. No dôležité je poznamenať: výdaj energie pri plávaní je závislý od rýchlosti, plaveckej techniky a od telesnej hmotnosti. Pri výpočte výdaja energie podľa naplávanej vzdialenosti, na prekonanie 1km budeme potrebovať 4 krát viac energie ako pri behu.


Veľmi častým problémom u väčšiny rekreačných plavcov je dýchavičnosť, ktorá je ovplyvnená nesprávnou technikou plávania, ale i nesprávnym dýchaním. Dýchanie je veľmi dôležitou súčasťou výučby plávania a bez jeho správneho zvládnutia, sa len ťažko učí správna technika plávania. Pri plávaní každého plaveckého spôsobu musíme pod vodou plynule vydychovať, pričom zadržiavanie vzduchu je nesprávne. No samozrejme pred tým sa treba ubezpečiť, či dýchavičnosť nie je zapríčinená inou, či už vrodenou alebo získanou vadou (napr. bronchiálna astma). Ak sú splnené obe podmienky i vylúčenie iných faktorov, a plavec je aj napriek tomu zadýchaný, tak je dôležité si uvedomiť, že pláva voči vodnému prostrediu. Jeho hustota je oveľa vyššia, takže svalové skupiny musia prekonávať odpor počas celého pohybu pod vodou a na to musí byť plavec kondične veľmi dobre pripravený .

Okrem spomenutých pozitív má plávanie aj relaxačné a rehabilitačné účinky a odporúča sa po zraneniach alebo zložitejších operáciách pohybového ústrojenstva. Treba si uvedomiť, že plávanie je aktivita kde sa vyskytuje najmenej úrazov, samozrejme po zvládnutí správnej techniky a dodržiavaní pravidiel, ktoré si vodné prostredie vyžaduje.

Plávanie preto môžete brať jednak ako cestu k dlhému a vitálnemu životu, alebo ako súčasť vašej redukčnej diéty, prípadne kondičného tréningu. Tomu, čo od tohto športu očakávame, treba prispôsobiť i samotné plavecké techniky, ich intenzitu a dĺžku. Netreba sa nechať odradiť počiatočnými neúspechmi, či nesplnením sa vašich očakávaní. Aj správne plávať je potrebné sa najskôr naučiť - napríklad s profesionálnym trénerom.

Článok vyšiel na http://abysportnebolel.sk/2012/08/blahodarne-ucinky-plavania/

[Foto na úvode: root]

report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Alkohol je pre ľudský organizmus záťažou, to je všeobecne známa vec.
Keď cyklistu bolia kríže a chrbát – čo sú možné príčiny?

Keď cyklistu bolia kríže a chrbát – čo sú možné príčiny?

Napočítal som 23 možných príčin, ktoré môžu stáť za bolesťami chrbta – a niekedy nepomôže ani dokonalý posed.
Čo mi tréning dáva a čo si berie ako daň

Čo mi tréning dáva a čo si berie ako daň

Trénovanie nie je len o zlepšovaní fyzickej kondície. Skrýva sa za ním oveľa viac, než si vieme na prvý pohľad predstaviť a vo výsledku má vplyv v podstate na celý život. Aspoň u mňa.
keyboard_arrow_up