Slovenský cyklista Peter Sagan je druhým najúspešnejším pretekárom v kalendárnom roku 2012. Víťaz ankety Zlatý pedál 2012 a druhý najúspešnejší športovec roka 2012 na Slovensku vyhral v predchádzajúcich dvanástich mesiacoch na elitnej úrovni 16 pretekov. O tri úspechy viac dosiahol Nemec André Greipel. Na ďalších priečkach rebríčka víťazstiev skončili Mark Cavendish s 15 triumfami, Tom Boonen a Marcel Kittel (13). Najlepším jazdcom v pomere kvality a kvantity úspechov je víťaz Tour de France Bradley Wiggins, ktorý dosiahol v roku 2012 celkovo 12 triumfov. Víťaz svetového hodnotenia UCI Joaquím Rodríguez sa radoval desaťkrát.

Greipel patrí medzi najúspešnejších šprintérov vo svetovom pelotóne. Od januárového Tour Down Under vyhral každý mesiac s výnimkou marca až do konca sezóny minimálne jedny preteky. Sagan mal skvelú najmä prvú polovicu sezóny. Na Okolo Kalifornie dosiahol päť víťazstiev, na Okolo Švajčiarska štyri a na Tour de France tri. Po jednom triumfe pridal v etapách na Okolo Ománu, Tirreno - Adriatico, Tri dni De Panne a na majstrovstvách Slovenska.

Medzi tímami boli najúspešnejšie Sky a Omega Pharma-Quick Step, ktoré dosiahli po 51 triumfov. V belgickom zoskupení Omega Pharma-Quick Step sa na nich podieľal aj Peter Velits. Informácie zverejnil web cyclingnews.com.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up