Peter Sagan víťazom pretekov v Belgicku

Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Cannondale sa v stredu stal víťazom jednodňových pretekov De Brabantse Pijl - La Fléche Brabanconne v Belgicku. Dvadsaťtriročný Žilinčan dosiahol ďalší cenný úspech v kariére, keď na cieľovej páske predstihol domáceho Philippa Gilberta z BMC Racing Teamu.

Na 200 km trati medzi Leuvenom a Overijse klasifikovali ako tretieho v poradí Björna Leukemansa z Belgicka (Vacansoleil-DCM), ktorý mal trojsekundový odstup. Na pretekoch kategórie HC kalendára UCI sa nebojovalo o body do svetového rebríčka. Pre Sagana to bola príprava na nedeľňajšie podujatie Amstel Gold Race v Holandsku, kde chce zaútočiť na víťazstvo a môže sa opäť dostať na čelo renkingu UCI. "Bola to skvelá príprava na Amstel Gold Race," povedal po pretekoch pre francúzsky Eurosport Sagan.

V stredajších pretekoch to nevyzeralo, že by momentálne svetová dvojka mohla zvíťaziť. Približne 40 km pred cieľom mal Sagan technické problémy. Slovenský cyklista však v závere už opäť figuroval medzi najlepšími. Približne dva kilometre pred cieľom nasadil k trháku, na jeho atak "do kopca" reagoval iba Gilbert. V špurte mal napokon viac síl Peter Sagan, ktorý zdolal svetového šampióna z Belgicka. Dvadsaťtriročný slovenský cyklista dosiahol ôsmy triumf v tejto sezóne.

"Dnešné preteky som bral skôr tréningovo na dôležité nedelňajšie vystúpenie Amstel Gold Race . Keď som sa však v priebehu etapy cítil v pohode, povedali sme si v tíme, že to skúsime na mňa. V záverečných kilometroch sme sa pätica cyklistov rozhodli stíhať skupinku šiestich uprchlíkov, ktorých sme dostihli dvanásť kilometrov pred cieľom. V závere prišiel predposledný kopec, zjazd, rovina a vedel som, že už nebude nikto ťahať, tak som potiahol. Posledných dvesto metrov bol protivietor, vedel som, že záverečný špurt bude krátky. Napokon som vyštartoval spoza Gilberta, obehol som ho a mám radosť, že som znova zvíťazil. Nehovoriac o tom, že moja forma sa naďalej drží, čo je skvelé pred spomenutými pretekmi Amstel Gold," sprostredkoval slová víťazného Petra Sagana jeho mediálny manažér Jozef Korbel.

Na margo spomenutých technických problémov 40 km pred cieľom slovenský cyklista skonštatoval: "Mal som niečo s bicyklom, ktorý som musel vymeniť, konkrétne s brzdou. Našťastie balík bol pokope, takže som ho dostihol."

Peter Sagan upútal už pred štartom stredajších pretekov Brabantský šíp, keď odovzdal hosteske Maji Leyeovej obrovskú kyticu kvetov a verejne sa jej ospravedlnil za gesto na stupňoch pre najlepších po pretekoch Okolo Flámska. Stalo sa tak pri prezentácii jazdcov. Maja Leyová, ktorá je hosteskou na viacerých belgických cyklistických klasikách, ospravedlnenie i podanie rúk prijala. Viaceré belgické médiá okamžite priniesli informácie, že Sagan sa správal ako skutočný džentlmen. "Ešte raz som sa jej ospravedlnil naživo. Poďakovala, usmiala sa, padli bozky a myslím si, že celá vec je už uzavretá. Napokon sme sa stretli ešte raz po skončení etapy, keď ma dekorovali ako víťaza a Maya mi zablahoželala," doplnil na túto tému Peter Sagan, ktorá sa nedávno medializovala v dostatočnej miere. Súčasná svetová dvojka po pretekoch Okolo Flámska spontánne uštipla hostesku do pozadia. Šibalské gesto u niekoho vyvolalo úsmev, u ďalších spôsobilo rozhorčenie a obvinenia zo sexizmu a obťažovania. Celý svet obletela snímka, na ktorej 23-ročný Slovák s úškrnom na tvári smerom do objektívov kamier a fotoaparátov ľavou rukou chytil zadok blondíny, jednej z dvoch hostesiek práve gratulujúcej tradičným bozkom víťaznému Švajčiarovi Fabianovi Cancellarovi. Jazdec tímu Cannondale sa následne niekoľkokrát ospravedlnil na Twitteri či prostredníctvom videoodkazu na Youtube.

Jednodňové preteky v Belgicku Brabantský šíp (De Brabantse Pijl - La Fléche Brabanconne) - stredajšie výsledky.

Leuven - Overijse (200 km): 1. Peter Sagan (SR) Cannondale 4:45:06 h, 2. Philippe Gilbert (Belg.) BMC Racing Team čas ako víťaz, 3. Björn Leukemans (Belg.) Vacansoleil-DCM +3 s, 4. Sylvain Chavanel (Fr.) Omega Pharma-Quick Step, 5. Simon Geschke (Nem.) Team Argos-Shimano obaja +10, 6. Greg Van Avermaet (Belg.) BMC Racing Team +12

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up