Tretí triumf pre Kittela, Sagan skončil tretí

Nemec Marcel Kittel sa stal víťazom 12. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Fougeres do Tours a merala 218 km. V šprintérskom súboji celého pelotónu sa jazdec tímu Argos-Shimano presadil pred Markom Cavendishom a slovenskou jednotkou Petrom Saganom. Kittel vyhral tento rok tretiu etapu na Tour de France.

Štvrtková rovinatá etapa nepriniesla zmenu na čele celkového poradia, naďalej je lídrom Christopher Froome. Druhý Alejandro Valverde zo Španielska zaostáva o 3:25 min, tretí Bauke Mollema z Holandska ešte o ďalších dvanásť sekúnd. Peter Sagan má vo vlastníctve naďalej zelený dres lídra bodovacej súťaže. V celkovom poradí mu patrí 68. priečka. Peter Velits skončil s minútovým odstupom na Kittela vo štvrtok na 56. priečke, celkovo je o šesť miest lepší.

"Do tretice všetko dobré. Opäť musím poďakovať celému tímu. Dnešné víťazstvo znamená pre mňa veľmi veľa. Snažil som sa vyviezť zo závesu Marka Cavendisha a napokon sa mi to podarilo. Bolo to však veľmi tesné," uviedol v prvom televíznom rozhovore Marcel Kittel.

Pelotón sa vydal zo severozápadu Francúzska smerom k Alpám. Typicky transportná etapa priniesla podľa očakávania dlhý únik, ktorý pelotón zlikvidoval pred cieľom. Už po troch kilometroch odišli z balíka Anthony Delaplace (Sojasun), Manuele Mori (Lampre-Merida), Romain Sicard (Euskaltel) a Francesco Gavazzi (Astana), Juan Antonio Flecha (Vacansoleil). Rýchlo si vypracovali deväťminútový náskok, keďže žiaden z týchto jazdcov neohrozoval vedúceho Frooma. Čelo pelotónu ovládol tím Omega Pharma-Quick Step a rozdiel začať klesať. Na rýchlostnej prémii na 166. km bojoval pelotón o 6. priečku, prvýkrát na tohtoročnej Tour tento špurt vyhral Cavendish. Sagan bol v pelotóne tretí, keď ho v snahe zrýchliť a predstihnúť oboch súperov zablokoval Kris Boeckmans. Slovenský jazdec dal súperovi najavo svoj hnev po prejdení pásky. Z vedúcej skupiny odpadol Romain Sicard, v závere už boli vpredu len Gavazzi a Flecha, napokon päť kilometrov pred cieľom už bol pelotón spojený. V závere ho však rozdelil pád, do ktorého sa zaplietol aj Greipel. V šprinte mal najlepšiu pozíciu vďaka tímu Mark Cavendish, na páske ho však predstihol Kittel.

"Pri rýchlostnej prémii som bol na dobrej pozícii a nechápem, čo tam robil ten cyklista, ktorý vôbec nebojuje o zelený dres. Je to špurt a podobné veci sa stávajú. Potom som mu povedal, čo si myslím, pýtal som sa, prečo ma zavrel. O zelenom drese stále nie je rozhodnuté. Každý deň sa môže niečo stať. Stále sa padá, musíme zostať sústredení, ísť deň za dňom až na Elyzejské polia. Až tam si môžem povedať, že som vyhral bodovaciu súťaž," povedal pre Eurosport Peter Sagan, ktorý má v bodovacej súťaži pred Markom Cavendishom 96-bodový náskok.

Výsledky - Tour de France 2013:

12. etapa (Fougeres - Tours, 218 km): 1. Marcel Kittel (Nem.) Argos-Shimano 4:49:49 h, 2. Mark Cavendish (V. Brit.) Omega Pharma-Quick Step, 3. Peter Sagan (SR) Cannondale, 4. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša, 5. Roberto Ferrari (Tal.) Lampre-Merida, 6. Daryl Impey (JAR) Orica-GreenEdge, 7. José Joaquin Rojas (Šp.) Movistar, 8. Yohann Gene (Fr.) Europcar, 9. Juan José Lobato Del Valle (Šp.) Euskaltel-Euskadi, 10. Samuel Dumoulin (Fr.) AG2R La Mondiale všetci čas ako víťaz, ... 56. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +1:00 min

Poradie po 12. etape: 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 47:19:13 h, 2. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +3:25, 3. Bauke Mollema (Hol.) Belkin +3:37, 4. Alberto Contador (Šp.) +3:54, 5. Roman Kreuziger (ČR) Saxo-Tinkoff +3:57, 6. Laurens Ten Dam (Hol.) Belkin +4:10, 7. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Omega Pharma-Quick Step +4:44, 8. Nairo Alexander Quintana (Kol.) Movistar +5:18, 9. Rui Alberto Faria Da Costa (Portug.) Movistar +5:37, 10. Jean-Christophe Peraud (Fr.) AG2R La Mondiale +5:39, ... 50. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +37:40, 68. Peter Sagan (SR) Cannondale +54:07

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Cannondale 307 bodov, 2. Mark Cavendish (V. Brit.) Omega Pharma-Quick Step 211, 3. André Greipel (Nem.) Lotto-Belisol 195, 4. Marcel Kittel (Nem.) Argos-Shimano 177, 5. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša 157, 6. José Joaquin Rojas (Šp.) Movistar 102
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up