Na bicykli okolo Slovenska

Nápad, ktorý som nosil v hlave niekoľko rokov. Neustále som to odkladal a vždy sa našiel dôvod, prečo cestu nezrealizovať. Tento rok sa však moje odhodlanie vystupňovalo na maximum a práve preto už v tejto chvíli šliapem do pedálov. Spolu so mnou sa na cestu vydal aj poľský kolega Lukasz, ktorý sa o akcii dozvedel na internete.

Hlavnou myšlienkou akcie, ktorá je spoluorganizovaná občianskym združením Slovenské Hnutie Obrody, je priblížiť čitateľom krásy našej milovanej vlasti, nášho Slovenska, priblížiť ich z inej perspektívy, zo sedla bicykla.
Jedna múdrosť hovorí, že človek dnes cestuje prirýchlo. Prirýchlo na to, aby sa dokázal vcítiť do prostredia, v ktorom sa pohybuje. S nadhľadom sa dá povedať, že na mieste, ktorým prejde napríklad autom, ako keby ani nebol.

Bicykel sa javí ako ideálny kompromis medzi prejdenou vzdialenosťou a vychutnaním si takmer všetkých jemných vôní a nálad navštívených miest. Cez litre potu pri tiahlom stúpaní a následné vyplavenie obrovskej dávky endorfínu do krvi pri zjazde sa Vám jednoducho Genius Loci daného miesta vryje pod kožu.

Po tom, ako padlo definitívne rozhodnutie, prišlo na rad plánovanie trasy. Hneď od začiatku som vedel, že chcem navštíviť najkrajnejšie obce našej republiky. To znamená Záhorskú Ves na západe, Patince na juhu, Novú Sedlicu na východe a Oravskú Polhoru na severe. Postupne som do trasy začleňoval rôzne zaujímavosti, kultúrne pamiatky, prírodné krásy, až nakoniec vznikol vcelku masívny zoznam miest, ktoré chceme navštíviť. Tešiť sa tak môžeme, a vy spoločne s nami, pretože všetko budeme poctivo dokumentovať, napríklad na hrad Beckov, Čachtický hrad, Rímsky tábor v Iži, Arborétum Kysihýbeľ v Banskej Štiavnici, či vodnú nádrž Zemplínska Šírava.



Celková prejdená vzdialenosť sa pohybuje okolo 1400 km, pri prevýšení 14000 metrov. Denný plán je približne 120 km, takže celkovo budeme prilepení na sedlách bicyklov asi 11-13 dní. Záleží aj od počasia a lokálnej bezpečnostnej situácie
Rád si cyklistiku užívam, preto som ani nerozmýšľal o cestovaní takzvane na ťažko. Nabalil som len najpotrebnejšie veci ako náhradný dres, pršiplášť, náradie, slzný sprej, nejaký civil a trochu tej dokumentačnej techniky. Keďže sme nezobrali spacák, karimatku a ani ďalšie veci potrebné na vytvorenie prechodného bydliska, spať budeme v ubytovniach.

Na záver akcie sa môžete tešiť na vyčerpávajúcu reportáž s kopou fotografií a taktiež videodokument, ktorý vznikne v spolupráci s regionálnou TV Severka. Na záver, po úspešnom zdolaní trasy sa môžete tešiť na súťaž o hodnotnú cenu, ktorú venoval obchod Vlastenec.sk. Aktuálne informácie z akcie a info o súťaži môžete sledovať na FB profile OZ SHO https://www.facebook.com/SHOsvk. Každý deň sa pokúsim zhrnúť svoje pocity z jazdy a pridám k tomu aj nejakú tú momentku, aby som Vám ukázal o čo prichádzate
Akciu mediálne podporili OZ Slovenské Hnutie Obrody http://www.sho.sk, MTBiker.sk, TV Severka, Slov Media Group, časopis Právo Národa. Veľké poďakovanie patrí tiež Matúšovi Príbelovi a obchodu Suncycle.sk za poskytnutie masívneho technického zázemia.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Novohrad. Človek očakáva rovinu a dostane kopce. Hoci som išiel do tohto regiónu so všakovakými očakávaniami, napokon bolo všetko akosi inak. Veď posúďte sami.
Video: Ako zabaliť bicykel, aby prežil aj lietadlo?

Video: Ako zabaliť bicykel, aby prežil aj lietadlo?

Koľko reálne trvá zbalenie bicykla do prepravnej tašky a ako je v nej chránený? Aký je rozdiel oproti kartónovej krabici alebo prepravnému kufru?
Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Dramatické scenérie, sopečná krajina, horúce slnko a svižný vietor. Cyklodovolenka na Lanzarote je ideálnym útekom do tepla počas chladných zimných mesiacov.
keyboard_arrow_up