Lapierre Zesty 314 – zábavný Francúz

Francúzsku značku Lapierre určite netreba predstavovať, tento výrobca je na našom trhu dobre známy a obľúbený. Za zmienku možno stojí fakt, že v súčasnej dobe značka vyrába viac ako 90.000 bicyklov ročne v troch závodoch vo Francúzsku. Poďme sa teda bližšie pozrieť na zúbok Trail / Allmountain modelu Zesty 314.


Rám

Základ Zestyho tvorí duralový rám z materiálu rady 7005 SL. Spracovanie rámu a zvarov v oblasti hlavovej trubky môže budiť dojem karbónového rámu. O funkciu rámu sa stará štvorčapový systém s patentovaným riešením OST. Samozrejmosťou sú všetky moderné štandardy ako tapered hlavové zloženie a zadná os 142x12 mm. Medzi „nadštandard“ patria drobné no o to príjemnejšie doplnky – karbónový chránič prehadzovačky, príprava na vnútorné vedenia ovládania teleskopickej sedlovky a mierka SAG – u, ktorá uľahčí nastavenie tlmiča. Výnimočným kúskom výbavy je tiež príprava na elektronické ovládanie tlmiča, ktorým môže byť tento bike za príplatok vybavený. To všetko zabalené do elegantnej čierno – modrej kombinácie.


Výbava

Osadenie modelu Zesty 314 je takpovediac bez kompromisov. 10 rýchlostná prehadzovačka Shimano XT Shadow + v kombinácii s radiacimi páčkami SLX spoľahlivo, presne a rýchlo reaguje na všetky vaše pokyny. Overenou klasikou sú tiež kľuky Shimano XT, ktoré v čiernej farbe skvele dopĺňajú design rámu. Zvláštnosťou je osadenie Allmountain modelu trojprevodníkom – na druhej strane tak dostáva budúci majiteľ možnosť výberu akým smerom si bude bike ladiť. „Čistotu“ sady Shimano narúšajú snáď iba brzdy Formula RX so 180mm kotúčmi na oboch kolesách. Zapletené kolesá Easton EA70 XTC s výbornou hmotnosťou 1700g sú obuté do plášťov Schwalbe Nobby Nic 2,25“ vpredu a Rocket Ron 2,25“ vzadu. Kokpit a sedlovka je tiež v réžii značky Easton. Medzi najpodstatnejšie komponenty nepochybne patrí vidlica a tlmič – v našom prípade sa navzájom dopĺňajú dva modely značky Fox. Vidlica FOX 32 Float 150 CTD, ako už zo samotného názvu vyplýva, disponuje zdvihom 150mm, 32mm vnútornými nohami a 15mm pevnou osou. Tlmič FOX Float CTD LV Evolution je továrensky naladený špeciálne pre rám Zesty čo možno na prvý pohľad odhaliť vďaka väčšej vzduchovej komore. Vidlica aj tlmič sú vybavené systémom CTD (Climb / Trail / Descend) pomocou ktorého je možné veľmi rýchlo a jednoducho meniť charakteristiku pruženia na základe situácie (výjazd / trail / zjazd). Menšou chybou krásy je snáď iba absencia teleskopickej sedlovky, ktorá je v tejto kategórii bežnou záležitosťou.


Nastaviť, pripraviť, vyrážame...

Prvotné nastavenie tlmiča veľmi uľahčí vyššie spomínaná mierka na ráme, v nastavení vidlice vám pomôžu tabuľkové hodnoty. Posed na Zestym je veľmi príjemný, zvolené komponenty skvele padnú do ruky a nie je potrebné riešiť výmeny a nastavenia. Stačí nasadnúť a vyraziť. Prvé šliapnutie do pedálov je pre nás prekvapením, Zesty takmer bez oneskorenia akceleruje. Pri jazde po rovine pruženie pohlcuje aj drobné nerovnosti no zbytočne nemrhá vašou energiou. Ešte väčšie prekvapenie nás čakalo pri prvých výjazdoch. Aj napriek kratšiemu a vzpriamenejšiemu posedu drží predné koleso v stúpaniach stále kontakt s terénom. V prípade že sa dostanete do rozbitých prípadne strmých pasáží a koleso sa začne odliepať, stačí jemná práca s vlastným telom a opäť je všetko ako má byť. Po vystúpaní na náš obľúbený trail, sa dostávame na miesto kam Zesty patrí – živá a ľahko ovládateľná geometria vás doslova núti k neustálej akcelerácii a posúvaní vašich možností. Každý kameň a koreň je pre nás novou výzvou a novým zdrojom zábavy. S prichádzajúcim zjazdom sa Zesty mení na sprievodcu, ktorý vo svojom zdvihu bez problémov pohltí väčšinu nástrah terénu. Pruženie je prepracované a pri teste sme nezaznamenali žiadne reakcie na ťah reťaze prípadne brzdenie. Ďalšie stúpanie...obe páčky CTD prepíname do módu Climb. Aj jemné pohupovanie je preč, tlmič a vidlica stuhnú a vy sa tak môžete maximálne venovať svojmu výkonu vo výjazde. Znova trail...zjazd a stále dokola...Po niekoľkých jazdách prestávame využívať systém CTD – vo výjazde a na rovinkách je pohupovanie zadnej stavby minimálne takže volíme strednú polohu Trail počas väčšiny testu.


Ako už samotný nadpis vraví – Zesty 314 je skutočne zábavný no tiež rozvážny trailbike ktorý vám vyčarí úsmev na tvári a ten vám nezmizne ani pri celodenných výjazdoch prípadne maratónoch. Jedinou chybičkou krásy je už spomínaná absencia teleskopickej sedlovky, na ktorú však pod tlakom príjemných zážitkov a zábavy rýchlo zabúdame. V prípade výberu nového trailbiku určite nezabudnite Zesty zaradiť do vášho zoznamu.

Kompletná špecifikácia

  • Rám:
    Zesty 314 Alloy 7005 SL OST+ 140mm Tapered 12x142
  • Tlmič:
    FOX Float CTD LV Evolution
  • Vidlica:
    FOX 32 Float 150 CTD Fit Performance 15QR Tapered
  • Hlavové zloženie:
    FSA TAPERED 1-1/8 - 1.5"
  • Stredové zloženie:
    SHIMANO
  • Kľuky s prevodníkmi:
    SHIMANO XT FC M780 24x32x42 Hollowtech II 10Speed
  • Predstavec:
    EASTON EA50, 75mm (S, M), 90mm (L, XL)
  • Sedlovka:
    EASTON EA50 31.6x350
  • Riadítka:
    LAPIERRE Nico Vouilloz Signature 31.8x20x711mm
  • Prešmýkač:
    SHIMANO SLX FDM670E6X 10Speed
  • Prehadzovačka:
    SHIMANO RDM786DGSL New XT Shadow + 10 speed
  • Brzdy:
    FORMULA RX 180/180MM
  • Radenie:
    SHIMANO SLX SL M670 3x10Speed
  • Sedlo:
    SDG New Duster Custom
  • Kolesá:
    Easton EA70 XCT
  • Kazeta:
    SHIMANO HG62 11x36 10Speed
  • Plášte:
    SCHWALBE Rocket Ron 26x2.25 / Nobby Nic 26x2.25
  • Hmotnosť:
    12.8 Kg
  • Veľkosti:
    S, M, L, XL
  • Bicykel do testu zapožičal http://www.lapierre-bikes.sk
    info
    Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
    report_problem Našiel si v texte chybu?
    mathosh 
    clear
    Prečo sa ti článok nepáči?
    Odoslať spätnú väzbu
    Formulár sa odosiela

    Komentáre

    Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
    Formulár sa odosiela
    Pridaj komentár
    Formulár sa odosiela

    Podobné články

    Test: Lapierre E-Zesty AM 9.4 2024 – pán bicykel

    Test: Lapierre E-Zesty AM 9.4 2024 – pán bicykel

    Po ročnej odmlke sa ku mne dostal konečne bike na test. A rozhodne nie nejaký obyčajný.
    Test: VAUDE Kuro - funkčné posolstvo nielen do terénu

    Test: VAUDE Kuro - funkčné posolstvo nielen do terénu

    Poď sa pozrieť na časť kolekcie oblečenia od výrobcu VAUDE, vhodnej do nastávajúcich podmienok. Ako funguje oblečenie z recyklátu, keď teplota stúpa? Čo všetko ponúka?
    Test: Lapierre Pulsium AllRoad 6.0 - v znamení pohodlia

    Test: Lapierre Pulsium AllRoad 6.0 - v znamení pohodlia

    Je pre teba pohodlie na ceste dôležitejšie ako rýdzi športový výkon? Pulsium AllRoad ho ponúka naozaj viac než dosť.
    keyboard_arrow_up