Na MS sa predstaví 14 Slovákov vrátane Sagana

Štrnásť slovenských cyklistov v kategóriách muži-elite, muži do 23 rokov, juniorov a junioriek sa predstaví od 22. do 29. septembra 2013 na majstrovstvách sveta vo Florencii, v širšom výbere figuruje šestnásť jazdcov.

Do hlavných pretekov mužov - elite môže Slovensko v nedeľu 29. septembra postaviť rovnako ako vlani až šesticu cyklistov. Účasť majú istú Petrovia Sagan a Velits spoločne s bratmi Jurajom Saganom a Martinom Velitsom, k nim pribudnú dvaja z kvarteta Maroš Kováč, Matej Jurčo, Patrik Tybor a Marek Čanecký. Elitnú časovku absolvujú 25. septembra Peter Velits a Matej Jurčo. UCI rozdelila miestenky na základe aktuálnych rebríčkov k 15. augustu. Tieto počty neplatia pre časovku. "Užšia nominácia bude známa začiatkom budúceho týždňa, keďže ešte stále môžu jazdci plniť nominačné kritériá. Trať majstrovstiev sveta je veľmi náročná s ťažkým stúpaním. Peter Sagan sa na preteky pripravuje vo vysokohorskom prostredí a chcel by dosiahnuť dobrý výsledok. Trať by mohla vyhovovať aj Petrovi Velitsovi. Ako majster sveta do 23 rokov by mohol dosiahnuť aj medzi elite dobré umiestnenie. Chce štartovať aj v časovke, patrí medzi elitných svetových jazdcov v tejto disciplíne. Časovku ide tiež Matej Jurčo, ktorý by mohol mať miesto viac-menej isté aj pre hlavné preteky. Do začiatku šampionátu i uzavretia nominácie sa však môže stať všeličo," uviedol prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara, podľa ktorého je reálne umiestnenie Petra Velitsa v časovke a Petra Sagana v pretekoch s hromadným štartom v najlepšej desiatke.

V pretekoch mužov do 23 rokov sa môže postaviť na štart kvarteto Slovákov. Ak by bolo Slovensko v rebríčku UCI v tejto kategórii ešte o priečku vyššie, potom by štartovali až piati jeho reprezentanti. Pred rokom sa Slováci na šampionát vôbec nekvalifikovali. V piatok 27. septembra v pretekoch s hromadným štartom budú v kategórií nádejí štartovať Michael Kolář, Erik Baška, Mário Daško a Ľuboš Malovec. Nominácia na časovku bude známa po budúcotýždňových kontrolných pretekoch. "Po pauze sa dostali na majstrovstvá sveta aj dvadsaťtrojkári. Sú to mladí chlapci, ktorí v tejto kategórii začínajú a majú v nej budúcnosť pred sebou. Verím, že dvaja skončia v prvej polovici výsledkovej listiny," nádeja sa Peter Privara.

Výpravu mohlo podľa Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) rozšíriť aj maximálne sedem cyklistiek a junioriek, Slovensko však túto možnosť úplne nevyužije. Na šampionát pocestuje len juniorka Tereza Medveďová. Podobne ako v kategórii do 23 rokov ešte nie je známa nominácia na časovku, do pretekov s hromadným štartom zasiahnu Tomáš Harag, Juraj Bellan a Martin Dubeň. "Medveďová ide predovšetkým na skusy, keďže je mladá a začína v tejto kategórii. Chceme jej vytvoriť podmienky, aby sa dostala na olympijské hry. Na MS neočakávame od nej zázraky. Po vlaňajšku nám o kategóriu vyššie odišli najlepší juniori. Tento rok verím, že aspoň jeden by sa mohol dostať do prvej tretiny výsledkovej listiny," doplnil Peter Privara.

Slovensko bude mať zastúpenie aj v úvodnej disciplíne šampionátu - časovke družstiev. V širšej nominácii obhajcov titulu Omega Pharma-Quick Step je Peter Velits, za Cannondale by mohol štartovať Peter Sagan.

Nominácia výpravy SR na majstrovstvá sveta v cyklistike vo Florencii:

Muži-elite (širšia nominácia): Peter Sagan (predpoklad aj časovka družstiev), Peter Velits (aj časovka jednotlivcov a predpoklad aj časovka družstiev), Martin Velits, Juraj Sagan, Maroš Kováč, Matej Jurčo (aj časovka jednotlivcov), Patrik Tybor, Marek Čanecký

Muži do 23 rokov: Michael Kolář, Erik Baška, Mário Daško, Ľuboš Malovec

Juniori: Tomáš Harag, Juraj Bellan, Martin Dubeň

Juniorky: Tereza Medveďová
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Novohrad. Človek očakáva rovinu a dostane kopce. Hoci som išiel do tohto regiónu so všakovakými očakávaniami, napokon bolo všetko akosi inak. Veď posúďte sami.
Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Blato. Sneh. Piesok. Hlina. Toto všetko na maximálne 33 mm plášťoch. Vitajte v cyklokrose.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
keyboard_arrow_up