Metóda SM systém

Zlý pohybový stereotyp, preťažovanie tela a sedavé zamestnanie sú traja hlavní nepriatelia, ktorí môžu za bolesť chrbta.

Ak bolí, nepomôže nič, iba cvičiť – napríklad pilates alebo jogu. Bolesť chrbta však pomôže odstrániť aj metóda, ktorá dostala meno SM systém. Skratka v sebe skrýva dve kľúčové slová: stabilizáciu a mobilizáciu chrbtice. Odborným základom metódy je špirálovito stabilizovaný pohyb, ktorý je potrebné vykonávať pravidelne a integrovať ho do každodennej pohybovej praxe.


Tento vynález má už viac ako tridsať rokov a stojí za ním český neurológ Richard Smíšek. Už s ním stihol prerazil aj do sveta, populárny je napríklad v Nemecku. Jeho pražskú kliniku navštevujú rovnako deti ako aj dôchodcovia.

Od spomínaných cvičení (joga, pilates) sa SM systém odlišuje špecifickou pomôckou. Nestačí vlastné telo a podložka. Cvičí, resp. posilňuje sa s elastickým lanom, ktoré nemožno nahradiť ničím iným. Má totiž svoju predpísanú dĺžku aj odpor, vďaka ktorému sa pri ťahaní zapájajú všetky svalové zreťazenia, resp. prichádza k aktivácii svalstva, ktoré je oslabené. Kto cvičí pravidelne, krásne si narovná chrbticu. Svaly sa cvičením posilnia a uvoľnia, zlepší sa stabilizácia a mobilizácia chrbtice, ako i koordinácia a kvalita chôdze. Cvičením sa navyše naťahujú prsné a bedrovo-stehenné svaly, ktoré majú tendenciu skracovať sa.


Elastické lano si stačí zavesiť na kľučku od dverí alebo na radiátor a… cvičiť! Nie však občas, ale pravidelne. Odporúča sa 10-15 minút denne, pričom výsledky sú viditeľné približne po štyroch mesiacoch. Set lana, knižky a cédečka sa dá zakúpiť aj cez internet, mnohí športoví fyzioterapeuti a tréneri vo fitnesscentrách to však neodporúčajú. Vravia, že človek potrebuje inštruktáž, najskôr sa treba naučiť, ako s lanom cvičiť.


SM systém si našiel svoje miesto aj v oblasti športu. Využíva sa na kondičné prípravy športovcov, na tréning správnych pohybových stereotypov a tým aj zvýšenie výkonnosti daného športovca, ako aj kompenzáciu po podanom výkone. Ale uplatňuje sa nielen pri športe, ale aj na poli medicíny. Pomocou tohto systému sa úspešne liečia nielen skoliózy, bolesti chrbtice, svalové dysbalancie, ale aj migrény, poúrazové stavy ramien, kolien, bedrových kĺbov, vyskočené platničky, ploché nohy, artrózy, syndrómy hypermobility, závraty alebo gynekologické potiaže.

Článok vyšiel na abysportnebolel.sk
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Alkohol je pre ľudský organizmus záťažou, to je všeobecne známa vec.
Keď cyklistu bolia kríže a chrbát – čo sú možné príčiny?

Keď cyklistu bolia kríže a chrbát – čo sú možné príčiny?

Napočítal som 23 možných príčin, ktoré môžu stáť za bolesťami chrbta – a niekedy nepomôže ani dokonalý posed.
Čo mi tréning dáva a čo si berie ako daň

Čo mi tréning dáva a čo si berie ako daň

Trénovanie nie je len o zlepšovaní fyzickej kondície. Skrýva sa za ním oveľa viac, než si vieme na prvý pohľad predstaviť a vo výsledku má vplyv v podstate na celý život. Aspoň u mňa.
keyboard_arrow_up