Kryoterapia – posilnite sa pred výkonom

Na zimu zvykneme strašne nadávať. Najmä, ak je dlhšia, ako sa predpokladalo. Túžime, aby ju čo najskôr nahradila jar. A pritom je liečba chladom taká účinná. Dobrou správou je, že ľadovým medveďom sa môžeme podobať na chvíľu v akomkoľvek ročnom období. A liečiť si pri tom rôzne diagnózy. Reč je o kryoterapii, ktorá sa odohráva v kryokomore s veľmi nízkou teplotou, od – 100 do -160 °C.

Spomínanú terapiu chladom ako prvý vyskúšal v sedemdesiatych rokoch minulého storočia Japonec Toshima Yamauchi. Ten vydržal dokonca viac, ako je bežné. Kým v klasickej kryokomore je tradične -130 stupňov a maximálne -160, on vyskúšal, ako sa jeho telo popasuje v miestnosti, v ktorej namerali až neuveriteľných -175 stupňov. Z Japonska sa kryoterapia rozšírila do Nemecka, Rakúska a Poľska. Dnes jej účinky oceňujú v celej Európe.

Pomáha pri artritíde, reume, artróze, bolestiach chrbtice, skleróze multiplex a roztrúsenej skleróze, kožných chorobách (lupienka, ekzém), osteoporóze, pri ťažkostiach s menopauzou, chronickom únavovom syndróme… Účinná je tiež pre ľudí, ktorí trpia depresiou či nadváhou, majú autoimunitné ochorenie, majú časté migrény či sennú nádchu, ale aj napríklad celulitídu. Pôsobením chladu sa uvoľňujú svaly. Zvýšená koncentrácia kyslíku v krvi, ktorá je spôsobená stimuláciou dýchania v extrémne nízkej teplote, pôsobí pozitívne na prekrvenie ciev a zlepšuje tým výkonnosť srdca. Kĺby sa budú voľnejšie pohybovať, zníži sa tiež vnímanie bolesti.

Pri tejto metóde sa vylučujú hormóny šťastia-endorfíny, ale najmä testosterón, čo zaujíma predovšetkým športovcov. Ich svalová hmota rastie rýchlejšie a aj vďaka kryoterapii môžu dosahovať vyššie výkony. (Uvádza sa, že až o 20 percent). Kryoterapia sa od ostatných fyzioregeneračných procedúr líši v tom, že sa odporúča absolvovať ju pred výkonom, či už športovým alebo duševným.

Telesná sila, duševné blaho, uspokojenie, pocit sviežosti a psychického a fyzického uvoľnenia…. Samé príjemné pocity na celom tele. Pochvaľujú si ich ľudia bezprostredne po vyjdení z kryokomory.

Popri regeneračných účinkoch táto jedinečná terapia pomáha aj deťom, musia byť však staršie ako dvojročné. Ako účinná sa preukázala na vzorke malých Poliakov, postihnutých mozgovou obrnou. Deti boli po nej menej agresívne a lepšie spali. Dokázalo sa tiež, že terapia extrémnym chladom posilňuje imunitný systém a obranyschopnosť organizmu. Zaujímajú sa o ňu aj ženy, pretože okrem všetkých vymenovaných benefitov, pozitívne pôsobí na pleť. Osviežuje, omladzuje a zlepšuje náladu.

Kto by sa však mal terapii chladom radšej vyhnúť, sú tí, čo trpia klaustrofóbiou, zle tolerujú chlad alebo sú naň alergickí, chudokrvní ľudia, ťažkí astmatici, pacienti so zníženou funkciou štítnej žľazy a vysokým krvným tlakom, onkologickí pacienti a tehotné ženy. Preto je pri návšteve kryokomory podmienkou precízne lekárske vyšetrenie. Lekára budú zaujímať prekonané choroby, lieky, ktoré klient užíva a dôvod, prečo chce pobyt v mraziacej kabíne absolvovať. Podmienkou je tiež odev, bez ktorého ho do komory nepustia. Set obsahuje okrem rukavíc aj masku na dýchanie a podkolienky. Pred vstupom mu bude povinne zmeraný krvný tlak a pulz. A regenerácia chladom sa môže začať. Nepotrvá dlhšie ako tri minúty, no možno ju absolvovať až dvakrát denne.

Článok vyšiel na abysportnebolel.sk
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Alkohol je pre ľudský organizmus záťažou, to je všeobecne známa vec.
Keď cyklistu bolia kríže a chrbát – čo sú možné príčiny?

Keď cyklistu bolia kríže a chrbát – čo sú možné príčiny?

Napočítal som 23 možných príčin, ktoré môžu stáť za bolesťami chrbta – a niekedy nepomôže ani dokonalý posed.
Čo mi tréning dáva a čo si berie ako daň

Čo mi tréning dáva a čo si berie ako daň

Trénovanie nie je len o zlepšovaní fyzickej kondície. Skrýva sa za ním oveľa viac, než si vieme na prvý pohľad predstaviť a vo výsledku má vplyv v podstate na celý život. Aspoň u mňa.
keyboard_arrow_up