Keď nepríde zima a sneh k nám, prídem ja za nimi

Zima je tento rok na sneh a mráz skúpa, no ja Vám napriek tomu prinášam esenciu pravej nefalšovanej zimy v troch rôznych chutiach - sladkej, korenistej a kyslej. Ani by mi nenapadlo, že v blízkej dobe zažijem snehovú BAJKOVAČKU AKO REMEŇ! Stalo sa...

Pondelok 3.2.2014 - Vysoká 754 m.n.m. - Malé Karpaty
Všetko začalo pred týždňom v nedeľu, keď sme mali s kamarátom ísť na Vysokú v Malých Karpatoch. Ráno mi však bolo zle-nedobre, vonku fúkal vetrisko a tak sme to zrušili.
Ďalší deň na to, v pondelok, je mi už dobre, vietor ešte fúka, no zároveň svieti slnko. Tento týždeň mám nočnú smenu a dnes je predo mnou tá prvá. Zvažujem ako to časovo stíham pred robotou a nakoniec idem...

Pod kopcom
V Kuchyni pristávam autom okolo obeda a presne v momente ako vyrážam vstriec dobrodružstvu, kostolné hodiny odbíjajú dvanástu. Viem, že sa budem musieť trochu ponáhľať, aby som to stihol a mal nejakú rezervu. Som sám a nerád by som sa vracal za tmy.
Končiar Vysokej som videl už z auta a aj teraz naň, už zo sedla bajku za dedinou, pozerám a som uchvátený, má dnes nádhernú čistobielu čiapku!

Som tu druhý raz a takmer na deň presne po 3 rokoch a situácia je náramne podobná tej z mojej prvej návštevy, keď som tu zažil pravú zimnú nádheru. Rozdiel je v tom, že teraz idem inú trasu., v podstate opačnú ako vtedy.

Sneh
Súvislá snehová pokrývka začína prekvapujúco už krátko za dedinou a keďže sú aj vyjazdené stopy od auta, šlape sa dobre, akurát je to namrznuté a tak treba dávať pozor na šmyk.
Na jednej z odbočiek však stopy končia, cesta začína stúpať a je kompletne pokrytá ľadovou krustou. Nastáva čas tlačenia, ktoré je sprevádzané hlučným praskaním. Som na zelenej značke a podľa mapy tuším, že to bude trvať pár kilometrov. Je to náročné, ale inak to nejde.
Bajk tlačím až na Čermák, kde je pekné priestranstvo a ja si dávam malú pauzu vyplnenú hojdaním sa na strome. Som prekvapený, že ďalej po červenej na Hubalovú sa dá celkom poľahky zasa šlapať do pedálov a je to čistá radosť, pretože všade navôkol zrejme čaroval dedo Mrazík a to čo vytvoril, je dychberúce !!!

Krásna zima
Začínajú aj výhľady na okolité vrcholky a hrebienky Malých Karpát, vyťahujem fotoaparát a neviem sa nabažiť toľkej zimnej snehovej krásy! Obzvlášť pri vedomí, že tam dole nič také nenájdete... Jedným slovom NÁDHERA!

Stúpanie
Na Panské uhliská cestička začína opäť stúpať a ja zase až na pár výnimiek zase tlačiť svoj milovaný bajk " title=" Odbočujem na modrú značku, tu už to poznávam a tak viem presne čo ma čaká. Jeden dlhší úsek sa veziem z kopca a potom už len príkre stúpanie na samotný vrchol Vysokej, kde som niečo pred 15:00.

Výhľad
Pekne tu vyfukuje, ale stačí sa trochu schovať a v kľude a spokojnosti si dávam teplý čaj a jedlo. Časovo mi to vychádza dobre a tak robím pár fotiek, lebo viem, že tam dole už moc snehu veru nebude. A nebolo.

Zjazd
Cesta nadol po modrej značke vedie z veľkej časti po šikmom úzkom chodníku, vedľa ktorého sú fasa korene, ale teraz je všetko mokré a blatové a tak každú chvíľu odvraciam pád na stranu, môj zadný plášť nemá veru výrazný drapák a tak idem pomaly, s jednou nohou takmer neustále dole. Nakoniec sa to obišlo bez pádu a tak som relatívne "čistý".
Aj táto nie zrovna príjemná cesta však končí a ja opäť hľadím zdola na vrchol Vysokej pri podvečernom svetle. Hej, bol som tam a zážitok chutí veľmi sladko!

Poznámka redakcie:
Vlado ešte v ten týždeň spravil dve pekné túry na Záruby (768 m.n.m.) a Vápennú (752 m n. m) v Malých Karpatoch. Fotografie spolu s popisom uverejníme čoskoro.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Vladimir222 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Čo sa dá zažiť pri zimnom jazdení v Tatrách?

Čo sa dá zažiť pri zimnom jazdení v Tatrách?

Glevo, zima a bike – to je kombinácia, ktorá ide k sebe. Kde momentálne najčastejšie jazdím, čo ma zima naučila a ako sa pripraviť na zimné jazdenie?
Test: VAUDE AM Moab Mid Winter STX – zima už nemá šancu

Test: VAUDE AM Moab Mid Winter STX – zima už nemá šancu

Zimné zateplené topánky sa vám zídu aj vtedy, ak práve nejazdíte v poriadnych mínusových teplotách. Je táto obuv teda vhodná aj na prechodné obdobie?
Test: VAUDE Moab Rain – kombo do poriadneho blata

Test: VAUDE Moab Rain – kombo do poriadneho blata

Keď prší a je blato, vtedy sa samozrejme (NE)jazdí. Sú 2 typy cyklistov – tí, ktorí prečítajú vetu s predponou NE a tí, ktorí predponu NE vynechajú. A oblečenie hrá pri výbere veľkú úlohu.
keyboard_arrow_up