Zdroj: Autor: ivus Fotoreport: INTERSPORT Stupava Trophy 2011

Pre niektorých je to každodenná činnosť, ako sa napr. presunúť do práce alebo do obchodu, či ku známemu, pre iných hobby, ako vďaka bicyklu spoznať prírodu, vzdialené kraje či zvládnuť cestu okolo sveta. Pre tých ambicióznejších však ponúka športové disciplíny, na ktorých sa môžu porovnávať s inými, čo – to dozvedieť o taktike, tréningu, zažiť pocit víťazstva, na chvíľu sa stať Saganom či Velitsom a pomaly posúvať svoje hranice (a niečo vyhrať nielen na tombole).

Cyklistika je silovo – vytrvalostný šport, ktorý:
    - zlepšuje činnosť srdcovo – cievneho a dýchacieho systému
    - spevňuje svalstvo
    - zlepšuje metabolizmus tukov – redukuje nadváhu, resp. upravuje telesnú hmotnosť
    - nahrádza iné aktivity, ktorým sa zo zdravotných dôvodov nemôžeme venovať(beh)
    - šetrí kĺby – prostriedok rehabilitácie po chorobách kĺbov
    - dovolí regulovať záťaž
    - vhodný pre rôzne vekové kategórie
    - odstraňuje psychický stres, napätie
    - zabáva a sprístupňuje nové a neznáme miesta
    - vytvára nové priateľstvá

Slnko a teplo. Na to čaká každý z nás. O to viac tí, ktorí sa už nevedia dočkať, kedy môžu vysadnúť na svoje vyčistené a lesknúce sa cyklistické tátoše a konečne začať krútiť pedálmi.

Všetko má však svoj čas. A tak sa poďme predsa len obzrieť za zimou, ktorá nielen výkonnostným, ale najmä rekreačným cyklistom dáva široké možnosti, ako rôznymi druhmi športu zlepšiť kondíciu natoľko, aby leto na bicykli nebolelo. Práve zima je ako stvorená na všestranné budovanie základnej vytrvalosti a všeobecnej sily, ktoré pri cyklistike najviac potrebujeme. Presne podľa porekadla „všetkého veľa škodí“ dá sa náruživým cyklistom vyčítať monotónnosť ich športu a nepriaznivý vplyv jednostrannej záťaže na ich telo. Berme teda zimné mesiace ako príležitosť zapracovať na svojej celkovej kondícii, posilniť nepoužívané partie a zlepšiť tým svoje pocity na bicykli.

Bežkovanie
Pre rekreačného alebo výkonnostného cyklistu zima nezačína 21. decembra, teda prvým zimným dňom, ale dňom, kedy teplota vzduchu klesne pod takú hodnotu, keď si jednoducho povie, že v takom chlade krútiť nebude. Posledné jesenné slnečné dni „babieho leta“ sa môžu využiť na predĺženie si cyklistickej sezóny. Niekedy však už október nedovolí uskutočniť žiadne výjazdy. Ale čo potom? Pre niekoho sú nasledujúce štyri mesiace (november – február) veľkým strašiakom, ako si udržať kondíciu, resp. svoj výkonnostný štandard. Ako zabrániť zvýšeniu hmotnosti, keď kilometre na bicykli nebudú pribúdať? Ako zvládnuť Vianoce a ich lákadlá na stole? Jednoducho. Využiť to, čo zima ponúka.

Každý má rád niečo iné. Na zlepšenie funkčného stavu organizmu, na rozvoj srdcovo – cievneho systému, na budovanie sily sme mohli v zime využívať chôdzu, beh v prírode, plávanie, posilňovanie vo fitness centrách, bežecké či zjazdové lyžovanie, zimnú turistiku na lyžiach, hokej, futbal na snehu alebo v telocvični, tí ambicióznejší rôzne cyklistické trenažéry, ale aj spinningové centrá, prosto, všetko to, na čo sme v lete nemali kvôli hodinám strávených na bicykli čas. Striedanie rôznych aktivít prinášalo pestrosť nielen do tréningov, ale najmä do života. Ak sme boli „prejedení“ napríklad posilňovaním vo fitness centre,
pokojne sme mohli siahnuť po bežkách atď. Všeobecne povedané pre cyklistu zaťaženého stereotypom na bicykli je v zime výhodná akákoľvek iná aktivita, ktorá do funkcie zapojí i inak nepoužívané a zanedbané svalové skupiny. Je vhodné si v tomto období vybrať športy, ktoré zaťažujú u cyklistu v sezóne nepoužívané časti tela. Pokiaľ svojmu telu doprajeme v zimnom období aj iný pohyb ako tréning na bicykli, urobíme pre svoje zdravie a telo priam medvediu službu.

V tomto období sa život bez bicykla odštartuje už akýmsi zaslúženým odpočinkom, keď by sme mali nechať telo úplne oddýchnuť po celoročnej záťaži. Každý si môže zvoliť, aké dlhé bude. Jeden, dva alebo tri týždne? Mesiac? Menej alebo viac? Ak sa niekto obáva, že počas tohto povinného odpočinku stratí svoju výkonnosť, tak nech ho zbytočne nepredlžuje viac ako o mesiac. Srdce a chuť sa opäť hýbať nám samé rozkážu, kedy začať.

Ak si myslíme, že bez pohybu nemôžeme stráviť ani jeden deň, tak sa to jednoducho skúsme naučiť. Organizmus nám bude vďačný. Zájsť si na masáž, do sauny, pobehať úrady, urobiť program deťom, rodine, posedieť s priateľmi, doliečiť staré zranenia… . Jednoducho stihnúť to, čo sme predtým „vďaka“ bicyklovým výjazdom zanedbali. Ak sa predsa len nevieme stotožniť s oddychom takéhoto charakteru, skúsme aspoň znížiť počet dní v týždni a v rámci nich dĺžku našej pohybovej aktivity na polovicu.

Nečinnosť svalom, pľúcam, srdcu a cievam neprospieva. A tak je dobré využiť ďalšie obdobie na pravidelnejšiu pohybovú aktivitu, ba až systematickejší tréning. V našich klimatických podmienkach je to obdobie pre niektorých od novembra do apríla, pre iných od decembra do apríla. Výkonnostní cyklisti ho ešte môžu rozdeliť na dve časti – november až január a február až apríl. V prvom aj vďaka ponuke rôznych športov a všestrannosti môžu postupne rozvíjať základnú vytrvalosť a všeobecnú silu, v druhom už budú prevládať intenzívnejšie tréningy aj na cyklistických trenažéroch, najazďovanie kilometrov na ceste a prvé preteky.

Je čas na bike
Je marec. Niektoré dni svojimi teplotami a slnečnými lúčmi lákajú nedočkavcov na „zbieranie“ prvých kilometrov. Niekto jazdí radšej sám a stráži si vlastné tempo. Pre iného je lepšie točiť pedálmi v skupinke s ďalšími cyklistami. Každý však urobí dobre, ak sa nedá zlákať k veľkým rýchlostiam, pri ktorých už nedokáže rozprávať, ale si frekvenčným točením pedálov (90 – 100 ot/min) zachováva nízku intenzitu, t.j. intenzitu aeróbneho prahu. Ale o tom už nabudúce.

Autor: Lenka Litvinová-Ilavská

Článok vyšiel pôvodne na webe abysportnebolel.sk pod názvom: Ohliadnutie za zimou a hurá na bicykle – časť 1.

[Foto na úvode: Autor: ivus Fotoreport: INTERSPORT Stupava Trophy 2011]

report_problem Našiel si v texte chybu?
abysportnebolel 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Čo to je svalovica a ako sa jej vyhnúť alebo ju zmierniť? Čo hovorí odborný svet na masážny valec, pištoľ alebo lymfodrenážne nohavice?
Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Alkohol je pre ľudský organizmus záťažou, to je všeobecne známa vec.
Čo mi tréning dáva a čo si berie ako daň

Čo mi tréning dáva a čo si berie ako daň

Trénovanie nie je len o zlepšovaní fyzickej kondície. Skrýva sa za ním oveľa viac, než si vieme na prvý pohľad predstaviť a vo výsledku má vplyv v podstate na celý život. Aspoň u mňa.
keyboard_arrow_up