Zdroj: Autor fotografie: tomkud / Kráľa Záhoria 2014

Pri jazde na bicykli a dlhodobom opakovaní rovnakých pohybov prevažuje práca určitých svalových skupín a iné sa zapájajú menej. Prečítajte si prečo to nie je z dlhodobého hľadiska ideálne a ako proti nepriaznivým dôsledkom účinne postupovať.

Prehlbuje sa svalová nerovnováha – dysbalancia, ktorej dôsledkom je zmena pohybových stereotypov /správna postupnosť zapájania sa svalov pri pohybe/. Dochádza k nefyziologickému zaťaženiu častí tela a hlavne ich spojení – kĺbov. Po čase sa prejaví funkčnými, či štrukturálnymi zmenami na kostiach, kĺboch a svaloch, pričom sa naruší statika aj dynamika tela. Výsledkom je obmedzenie pohyblivosti v určitých smeroch a rozsahoch pohybu, zníženie svalovej sily a vznik bolesti. Uzatvára sa bludný kruh, ktorý môže pre športovca znamenať zhoršenie výkonu, ale aj prerušenie, či predčasné ukončenie športovej aktivity.

Najčastejšie používané svalové skupiny pri jazde na bicykli

Dolné končatiny - Pri cyklistike sú najčastejšie používané svaly prednej časti stehna (kvadricepsy a ohýbače bedier), svaly zadnej strany dolných končatín (hamstringy) a lýtka (najviac šikmý sval lýtkový). Pri jazde na bicykli rozlišujeme dve hlavné fázy – tlakovú a zdvihovú. Pri tlaku na pedále dochádza k extenzii v bedrovom kĺbe, čo zabezpečujú svaly panve a svaly zadnej strany dolnej končatiny. Zdvih pedálov umožňujú flexory bedrových kĺbov (m. iliopsoas, m. rectus femoris), kolenných kĺbov (m. biceps femoris, m. semitendinosus a m. semimembranosus) a predný píšťalový sval.

dolna-koncatina
Horné končatiny, paže a ramená
Pri jazde na bicykli pracuje predovšetkým dolná časť tela, ale izometricky sú v akcii aj bedrové vzpriamovače, predná hlava deltového svalu, prsné svaly a ohýbače prstov. Problémy a svalová nerovnováha vznikajú aj na hornej časti tela – hlavne v oblasti krčnej chrbtice, hrudníka a ramien. Môže sa to premietnuť na bolestiach v ramenách, blokáde krčnej chrbtice, hrudná chrbtica sa mení na guľatý chrbát a ramená sú v gombíkovom postavení.

CORE – svaly stredu tela - Jazda na bicykli vyžaduje aj silný stred tela, ktorý drží v správnej polohe telo na bicykli. Pri správnom postavení by mali byť ramená stiahnuté dolu od uší a brucho ľahko vtiahnuté. Táto pozícia tela je pre cyklistu ergonomicky ideálna a predchádza únave a preťaženiu a zároveň umožňuje maximálne využitie sily nôh a gluteálnych svalov.

core
CORE – svaly stredu tela - sa skladajú zo štyroch najdôležitejších hlbokých stabilizačných svalov, ktoré potrebujeme pre správne držanie tela:

  • priečny brušný sval
  • bránica
  • svaly pozdĺž chrbtice
  • pánvové dno

  • Nesprávny posed, preťažovanie svalov pri výkone, pády a zranenia môžu zmeniť normálnu mechaniku pohybu v panve, a to môže viesť k svalovej nerovnováhe a strate funkcie svalov. Vznikajú bolesti chrbta v spodnej časti, bolesti kolena z vnútornej aj vonkajšej strany, priťahovačov stehna, hamstringov a sedacích svalov. Ťažkosti sa môžu premietnuť aj na bolestiach v ramenách a v blokáde krčnej chrbtice.Tieto ťažkosti môžme odstrániť cielene mäkkými technikami a kompenzačnými cvičeniami (Redcord), prípadne AIS (Activny Izolovaný strečing).

    Svalová nerovnováha a problémy u cyklistov

    V prvom rade by sme mali zhodnotiť postúru každého cyklistu osobitne a posúdiť všetky rozdiely ktoré má na svojom tele.Ak ide o svalovú nerovnováhu, ktorá je veľmi častá u cyklistov, tak by mal nastúpiť na fyzioterapiu, ale štrukturálne rozdiely môžu vzniknúť aj napríklad pri rôznej dĺžke končatín. Tie však môžete zmeniť vložkami do topánok.

    a
    Cyklistika je šport dosiahnuteľný pre všetkých. Ale ako vidíte na obrázku pri nedostatočnej kompenzácii si môžete viac ublížiť v podobe rôznych svalových dysbalancí (nerovnováhy) ako pomôcť . V červenom krúžku sú vyznačené miesta bolesti na vonkajšej a vnútornej strane kolena.

    b
    Tipy na odstránenie svalovej nerovnováhy
    - pravidelné ošetrovanie mäkkých tkanív, ako sú masáže, mäkké techniky
    - strečing najmä AIS (Active Izolovaná strečing)
    - jóga, asthanga joga
    - profesionálne nastavenie bicykla
    - vzdelávanie v rámci vlastných limitov každého cyklistu
    - doliečenie zranení, pádov a nehôd
    - silový a kondičný tréning, pričom jednou z metód, ktorá môže pomôcť vystrečovať, ale zároveň aj posilniť svalstvo je metóda REDCORD.
    REDCORD – je cvičenie v závesnom systéme , pričom cieľom cvičenia je pretiahnuť skrátené svaly, posilniť svaly ochabnuté alebo menej zaťažované, posilniť pánvové dno, zväčšiť rozsah kĺbovej pohyblivosti a zbaviť sa blokád chrbta. Cvičením v Redcordu sa zlepší stabilita, sila a senzomotorická funkcia celého tela.

    Jednotlivé cviky pomocou REDCORD vhodné pre cyklistu

    Zdvih pánvy (zapája sa spodný chrbát, panva, oblasť bedra)

    panva
    Prone plank (zapájame spodný chrbát, panvu a oblasť bedra)

    plank
    Kliky (Ramenny pletenec a oblasť ľakťa)

    kliky
    Extenzia ramien (ramenny pletenec)

    ramena
    Supine shoulder flexion ( ramenny pletenec)

    ramena2
    Uvoľnenie a zároveň posilnenie bedrového kĺbu (oblasť bedra)

    bedra
    Závesný výpad dopredu (oblasť kolena)

    kolana
    Závesný výpad dozadu (oblasť bedra a kolena)

    bedra-kolena
    (Zdroj foto:http://www.redcord.com)

    Článok vyšiel na http://abysportnebolel.sk/2012/08/redcord-rehabilitacia-a-funkcny-trening-pre-cyklistov/ a pôvodne aj na MTBiker.sk dňa 15.08.2012.

    [Foto na úvode: Autor fotografie: tomkud / Kráľa Záhoria 2014]

    report_problem Našiel si v texte chybu?
    abysportnebolel 
    clear
    Prečo sa ti článok nepáči?
    Odoslať spätnú väzbu
    Formulár sa odosiela

    Komentáre

    Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

    Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
    Formulár sa odosiela
    Pridaj komentár
    Formulár sa odosiela

    Podobné články

    Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

    Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

    Čo to je svalovica a ako sa jej vyhnúť alebo ju zmierniť? Čo hovorí odborný svet na masážny valec, pištoľ alebo lymfodrenážne nohavice?
    Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

    Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

    Alkohol je pre ľudský organizmus záťažou, to je všeobecne známa vec.
    Keď cyklistu bolia kríže a chrbát – čo sú možné príčiny?

    Keď cyklistu bolia kríže a chrbát – čo sú možné príčiny?

    Napočítal som 23 možných príčin, ktoré môžu stáť za bolesťami chrbta – a niekedy nepomôže ani dokonalý posed.
    keyboard_arrow_up